Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Een wedstrijd waar het niet meer goed kwam

ESG 2 –  Van der Linde 2 was een wedstrijd die gelijk begon met wat minder nieuws. De achtste bord speler van Van der Linde was niet op het afgesproken tijdstip op de ontmoetingsplaats gekomen. Fred zat dus zonder tegenstander. Aahh een makkelijk puntje dus zult u denken, maar nee drie kwartier na starttijd kwam Gerko toch nog binnenlopen.

Wat minder tijd op de klok voor Gerko en gewoon beginnen dus voor Fred en dat is dan nog best een omschakeling als je eigenlijk al half verwachtte niet meer te hoeven schaken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar toen was het nog niet afgelopen natuurlijk. Ongeluk komt altijd met drie zeggen ze wel eens. Aan het begin van de wedstrijd was men nog zo gewaarschuwd over de telefoon en op bord zes ging de telefoon van, de tegenstander van Geert, Jan Oord af. Geert stond toen al duidelijk beter, maar ja zo wil je de punt niet krijgen.

Zoals de titel al aangaf kwam het hierna niet meer goed, maar gelukkig was de rest van het ongeluk alleen nog maar op het bord zichtbaar. beide partijen waren duidelijk niet op hun best aan het spelen en het was dan ook lastig om de wedstrijd te peilen.

Het eerste ongeluk begon bij Almar op het bord. Almar zag een simpel schaakje op het bord en een ongedekt stuk verdween in het doosje.  Soms kan je dan nog wat, maar in Almar’s stelling was alles iets te rechtlijnig voor meneer Brader en Almar kon alleen nog maar hopen op een blunder die helaas niet kwam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen ging het ook nog eens fout bij Fred. Een giftig pionnetje pakken leverde een aanval op zijn koningsstelling op die hij niet kon pareren. Een stuk weggeven was niet genoeg en Fred kwam een toren achter te staan en kon toen de handdoek wel in de ring gooien. Altijd uitkijken met pionnen snoepen.

Op bord vier ging Ton offeren voor de aanval en als teamleider die juist niet offert is het dan met zorgen kijken of dat wel goed komt.  Maar de aanval sloeg door met een mooi loperpaar gericht op de koningsstelling. Het was eigenlijk jammer dat de tegenstander toen de dame weggaf door gewoon een toren over het hoofd te zien.

Het stond dus 2-2 met op de borden een licht pluspuntje voor ons, maar zou dat ook eruit komen. Stukken weggeven gebeurde toch iets te vaak.

Jan Plante bracht ons toen op voorsprong. Vanaf het begin had hij het initiatief mooi in handen en wit moest verdedigen. Beter stond hij zeker, maar toen gebeurde het ook hier. Jan zijn tegenstander gaf zijn toren weg. En ja dan valt de stelling in de verdediging gelijk in elkaar.

Dat voelde wel iets veiliger voor het team, want Marcel en Douwe stonden beiden iets beter dus 1 winst was daar hopelijk wel te halen. Douwe bracht ons toen op 4 punten. Een moeilijke partij was het zeker, maar met een schaakje kon Douwe uiteindelijk de loper ophalen en in die stelling kon de tegenstander ook geen tegenspel meer vinden.

Marcel bracht ons toen de winst door een remiseaanbod aan te nemen. Marcel begon met een opening waar ik mijn bedenkingen bij had, maar kwam er goed uit en in het middenspel bouwde hij dit uit. Op het moment van het aanbod stond hij zeker iets beter, maar gezien het teambelang wou hij het niet gaan uitproberen.

Op bord 1 was Willem toen nog bezig met een pion minder die hij door een misrekening verloor, maar met de dreiging van een dameeindspel  dat nog erg lang kon gaan duren zag Titus Ensink er van af om te proberen het uit te melken nu het voor het team toch niet meer uitmaakte en de heren besloten tot remise.

Een vijf – drie winst dus, maar zeker geen schoonheidsprijzen van partijen. Een voorbeeld van hoe kleine dingen de concentratie van twee teams toch kunnen verstoren.

Eén reactie op “Een wedstrijd waar het niet meer goed kwam

  1. Pingback: Eerste klasse Nosbo | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 4, 2014 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: