Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De prutsers van ESG

Zaterdag speelde het eerste om klassebehoud tegen Caïssa uit Amsterdam. Vooraf één van de concurrenten die we hoopten te achterhalen. We hadden goede hoop, want één keer moest het toch goed gaan. Dat zou deze wedstrijd worden. En dat leek zowaar nog te lukken ook. We kwamen snel met 1-0 voor doordat invaller Herman Snelders zijn tegenstander in een koningsaanval van het bord schoof. Ik had hier graag veel over willen vertellen, over de subtiliteiten, over wel/niet nemen op e6, maar het was een rechtlijnige overwinning. Herman heeft na mei niet meer gespeeld, maar het is duidelijk dat hij het nog niet verleerd heeft.

Herman kan lachen na zo'n invalbeurt

Herman kan lachen na zo’n invalbeurt

Op dat moment lag de tegenstander op apegapen met slechts een kleine hoop dat het misschien nog 4-4 zou worden. Dat het dat niet werd lag aan een aantal prutsers aan onze kant.

Laat ik beginnen met de grootste prutser, namelijk uw verslaggever. Ik had de sterkste tegenstander op papier die eens niet op bord 1 was gaan zitten maar op bord 5. Hij had 150 rating-punten meer, maar daar ben ik niet bang voor. Ik ben banger voor schakers met 150 punten minder dan mij dan voor degene die 150 punten meer heeft. Ik koos een vrij passieve opening en de tegenstander ging direkt voor de volle winst. Logisch je hebt 150 punten meer en zit op een laag bord, dan moet je er ook voor gaan. Probleem is wel dat je het dan niet moet laten vervlakken en scherp moet blijven spelen. De aanval die je opzet moet wel doorslaan. Uit de vele mogelijkheden om druk te blijven uitoefenen werd zoals wel vaker juist de verkeerde gekozen. En dan ben ik meestal paraat. Ook nu. Na een foute combinatie van mijn tegenstander kon ik de vijandelijke loper die op f7 gericht was ruilen en vervolgens dmv f6 een vorkje geven op dame en paard. De tegenstander koos voor een afwikkeling waarbij ik een dame tegen een toren voor kwam te staan. Helaas zorgde dat voor een moment van onoplettendheid aan mijn kant waardoor ik mijn voorsprong weer moest inleveren.(Blunder 1: Altijd eerst op zoek gaan naar geintjes voor de tegenstander als je voor staat), In plaats van vervolgens af te wikkelen naar een pionneneindspel van Koning en 6 pionnen tegen Koning en vijf pionnen koos ik er voor om dame en toren op het bord te houden en een tweede pion te veroveren.(Blunder 2: als je wilt winnen kies dan de eenvoudigste weg zonder tegenkansen). Dat was toch nog lastiger te winnen dan ik dacht. In tijdnood een te snelle damezet liet mijn toren ongedekt achter en die verdween razendsnel (tijdnood) van het bord. (Blunder 3: Stap 1: Geef géén stukken weg.). Na de vervolgens afgedwongen dameruil hadden mijn twee pionnen 6 zetten nodig om beide te promoveren en zoals u weet tegen een toren win je als je pionnen in 5 zetten allebei kunnen promoveren.

overzicht, borden 3,4,7 en 8

overzicht, borden 3,4,7 en 8

Ik weet de juiste volgorde niet, maar ik blijf even bij de prutsers:

Bastiaan speelde een goede partij waarbij hij de foutjes van de tegenstander goed afstrafte. Het nemen van een pion bleek echter niet zo’n goed idee. Een loper kon twee ongedekte paarden gelijktijdig aanvallen en dat betekende verlies in plaats van minimaal een plusremise.

Overzicht borden 1,2, 5 en 6

Overzicht borden 1,2, 5 en 6

De vaste Herman kreeg een geweldige koningsaanval over zich heen, maar de verdediging stond goed. De tegenstander offerde een pion en daarna een stuk. Eigenlijk was dat een niet opzettelijke blufoffer. Gewoon het offer aannemen en Herman had een stuk voorgestaan. Het offer was namelijk incorrect. Waarom Herman dat niet deed??? Niemand kon dat zeggen, zelfs Herman niet. En ook dat is het verschil tussen winst en verlies.

Leo speelde naar een gewonnen stelling. Met loper en toren en een mooie vrijpion tegen dame leek de winst voor het grijpen. Het juiste winstplan kon Leo echter niet vinden, het publiek wel. We belden Hetty al op om te zeggen dat het zo afgelopen was. Maar zoals gezegd Leo zag het niet en hij bleef het wel proberen. Het ging echter van kwaad naar erger. Je moet soms omschakelen van op winst spelen, naar het veiligstellen van de remise. Dat deed Leo niet en toen kwam de dame binnen in Leo’s stelling met als gevolg dat het niet meer remise te houden was en de partij alsnog verloren ging.

Leo liet de rest een uur wachten, maar zonder resultaat.

Leo liet de rest een uur wachten, maar zonder resultaat.

Ruud verloor nadat hij een pion verloor in een eindspel met lichte stukken. Hij had compensatie in de vorm van het loperpaar en het had in remise kunnen eindigen, maar in korte bedenktijd wist hij de juiste weg niet te vinden. Eigenlijk het enige verlies wat een beetje normaal was.

Peter aan bord 1 speelde een degelijke partij. Al gauw was aan de stelling te zien dat Peter zijn eigen spelletje aan het spelen was, en dan hebben we er alle vertrouwen in dat het goed gaat. Ook in dit geval ging het goed. De tegenstander verloor een stuk, hoe weet ik niet. Daarna speelde Peter de stelling uit naar een verdiende winst. Hiermede is hij met Arie de enige die op een plusscore staat.

Peter won wel, ook in de analyses.

Peter won wel, ook in de analyses.

Arie was de enige die remise speelde. Het lijkt mij een evenwichtige remise, maar ik hield even mijn hart vast toen zowel d4 als b2 onder vuur kwamen te liggen.  Arie wikkelde echter af naar remise.

Een dikke verlies, terwijl het een overwinning had moeten worden. Erger is nog dat de concurrenten die we moeten inhalen wel wonnen. De enige club die maar 2 punten voor staat is Pallas Deventer. Die hebben op papier de sterkste spelers, maar verloren nu al weer voor de vierde keer met 4,5-3,5. Als ze zo slecht blijven spelen hebben we nog een kleine kans. De volgende twee wedstrijden winnen is dan wel nodig. En dan is het nog oppassen, want 6 punten kon weleens niet genoeg zijn om degradatie te ontlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 9, 2014 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: