Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG2: Word het een rechtstreeks duel?

Op 1 april moesten we naar Hoogeveen. Je voelt de 1 april grappen al aankomen, maar gelukkig verstoorden die niet het schaakplezier.

Het schaakgebeuren begon voor de teamleider met een telefoontje waarbij de datum gelijk even herinnerd werd. Marcel melde zich af want hij was echt goed ziek. Is dit een 1 april grap? Het zal wel niet, maar toch vraag je het je af. Was de partij tegen Peter toch te stressvol geweest? Was misschien de verleiding van het nieuwe spel Age of Wonders 3 te groot geweest en had hij zich ziek gespeeld?

Vragen voor een andere keer. Gelijk maar rond gaan bellen dan, want veel tijd heb je dan niet meer.

Gelukkig was een invaller redelijk snel gevonden. Willem Schepers was bereid om in te vallen.

Mooi op tijd waren we in Hoogeveen. Eerst nog even genieten van het heerlijke weer voordat we ons gingen storten op het schaken. Toen we de zaal binnen liepen kwam de tweede verleiding ons al tegemoet in de geur van het eten dat klaar werd gemaakt en ik kan wel verklappen dat het de teamleider niet is gelukt de loempia’s te weerstaan.

Op papier was ESG2 de favoriet en natuurlijk wouden wij graag een rechtstreeks duel tegen Assen 2 in de laatste ronde. Helaas werkte Hoogeveen 2 hieraan niet mee, want ze wouden toch nog graag een paar puntjes erbij.

het ging dan ook lang gelijk op. Op een paar borden kregen we lichte voordelen. Pionnen werden gewonnen, maar niet altijd vastgehouden. Het was lang onzeker welke kant de wedstrijd op zou gaan.

De eerste uitslag kwam op het bord van Ton. Ton had al snel het initiatief overgenomen en dat zag er wel goed uit. Op de koningsstelling van Tino Jonker werd steeds meer druk geplaatst totdat Tino het niet meer zag. Mat in twee was nog te voorkomen, maar daar moest zoveel voor worden gegeven dat Tino besloot tot de witte vlag.

Ton geeft schaakles

Ton geeft schaakles

Een punt voorsprong, maar op andere borden ging het nog niet geweldig. Jan Plante had redelijk snel een pion gewonnen, maar het was een losse pion die lastig te houden was. De pion in kwestie hield Jan wel vast, maar jammer genoeg moest hij wel een andere pion teruggeven waardoor het weer gelijk kwam te staan. De stand verzande toen en alhoewel voor de spelers zelf er waarschijnlijk nog veel spanning inzat was remise voor de toeschouwer wel het waarschijnlijk resultaat.

Op het bord van Geert stond Geert lang beter, maar het winnende voordeel bleef steeds buiten bereik. het liep zelfs uit tot een eindspel met beide vijf pionnen en paard tegen loper. Geert stond nog steeds iets beter, maar was het genoeg om te winnen? Uiteindelijk was Geerts paard sterker en dreigde een pion te winnen. Toen zag Jeroen een vorkje over het hoofd en verloor de loper. Volgens mij zag hij het toen hij de pion aan het zetten was, maar toen was het te laat.
0,5 – 2,5

Vanaf bord 8

Vanaf bord 8

Twee punten voorsprong. Dat voelde wel goed want bij Fred leek het mis te gaan. Ook hier ging het lang gelijk op en de spelers kwamen dit keer in een toreneindspel uit met elk vijf pionnen en dan draait het vaak uit op kleine verschillen en is de vraag wie de actieve toren kan krijgen. Helaas kon Fred geen winstplan vinden en langzaam maar zeker kwam de tegenstander naar voren en kon op het juist moment de torens afruilen waardoor Fred in een eindspel kwam dat niet meer te houden was.
1,5 – 2,5

Dan komen we bij het tweede bord waar Willem Schepers Marcel’s plaats probeerde te verdedigen. Willem speelt altijd beter tegen sterkere spelers en ook deze keer speelde hij een mooie partij. Een aanval op zijn koningsstelling werd afgeweerd door verscheidene afruilen af te dwingen en er bleef een stelling over met slechts een enkele pion geruild en beide met dubbele torens en een paard en loper. Toen de paarden ook vrijwel gedwongen afgeruild leken te worden bood Ton remise aan en na even beraad met de teamleider nam Willem dit aan. in analyse bleek dat dit wel een terechte beslissing was. Beide hadden winstkansen, maar het kwam aan op tempo’s en dan is het altijd de vraag hoe je daadwerkelijk gespeeld zou hebben. Één te langzame zet kan je dan de hele partij gaan kosten. Mooie prestatie van onze topinvaller.
2-3

Vanaf bord 1

Vanaf bord 1

Douwe mocht aantreden tegen Anky Lunenborg. De partij begon even wat shaky. niet de zetten waren het probleem , maar in paar zetten in de opening kwam Anky erachter dat haar koning en dame verkeert om stonden. Gewoon even omdraaien zou je dan zeggen, maar na even wat gedoe kwam de wedstrijdleider erbij en, geheel correct, zei die dat de partij opnieuw moest beginnen in de correcte stand.
De zetten werden niet geheel hetzelfde herhaald dus kwamen we in een andere partij terecht. In het middenspel won Douwe een pion en dat voelt dan gelijk al een stuk beter, maar de winst is dan nog niet zeker. En Anky verdedigde goed door. uiteindelijk moest Douwe het nog waarmaken in een eindspel met gelijke lopers, maar in zoon eindspel is die pluspion vaak wel genoeg voor de winst. en ook deze keer. Douwe tikte het vakkundig uit en bracht ons op de 4 punten.2-4

Almar was pas als laatste klaar, maar het beslissende moment was vlak hierna. Almar was iets te opportunistisch begonnen gelijk in de opening met een op het eerste gezicht leuke aanval die, zoals hij het zelf bracht, positioneel aan alle kanten rammelde. Almar werd dan ook snel in een stelling gedwongen die er niet geweldig uitzag en waar hij zich moest richten op de verdediging.
Makkelijk ging het zeker niet, maar het lukte Almar om het allemaal dicht te schuiven en toen kwam de melding dat we op de 4 punten stonden en Almar werd gevraagd remise aan te bieden. De tegenstander sloeg dit af en maakte gelijk wat waarschijnlijk een verkeerde zet was en daarna besloot hij tot een offer om toch te proberen te gaan winnen. Helaas voor René was het een fout offer en Almar’s koning liep gewoon weg waardoor er weinig overbleef van de gehoopte aanval.
Na afwikkeling kwam het aan op Almar met toren tegen René met loper in een pionnen eindspel. Nou houd Almar wel van zijn eindspel studies, dus dat is hem wel toevertrouwd en ook hier werd vakkundig de winst binnengehaald

Almar als laatste bezig

Almar als laatste bezig

Op Willem Boontje zijn bord ging alles wat langzamer en er was weinig afgeruild. Je bleef met het gevoel zitten dat het echte vuurwerk nog moest komen. In een iets betere stand bood Willem bij de 4 punten remise aan. In het teambelang kon Theo dit natuurlijk niet aannemen en hij speelde dan ook door, maar een paar zetten later zag hij waarschijnlijk dat het offer op Almars bord verkeerd af ging lopen en dat René eigenlijk alleen maar op remise kon hopen en bood zelf remise aan dat door Willem aangenomen werd waardoor de winst van ESG2 veilig was gesteld.

Uiteindelijk dus een winst van 2,5 – 5,5

De laatste ronde word hierdoor dus een rechtstreeks duel tegen Assen 2 om het kampioenschap!! Komt allen kijken!

 

1.
Witkamp,T.F.(Theo)
1749
Boontje,W.(Willem)
1754
½
½
2.
Seventer van,A.(Ton)
1632
Schepers,W.(Willem)
1384
½
½
3.
Lunenborg,A.(Anky)
1613
Tobben,D.Y.(Douwe)
1783
0
1
4.
Amerongen van,F.(Frans)
1643
Plante,J.C.(Jan)
1727
½
½
5.
Jonker,M.W.(Tino)
1472
Selten,A.W.M.(Ton)
1733
0
1
6.
Bottema,J.(Jeroen)
1618
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1717
0
1
7.
Los,R.(René)
1633
Gerbens,A.J.(Almar)
1743
0
1
8.
Spaans,L.(Leo)
1439
Leeuwen van,D.F.(Fred)
1651
1
0

Eén reactie op “ESG2: Word het een rechtstreeks duel?

  1. Pingback: Eerste klasse NOSBO | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 2, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: