Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 VERSLAAT OOK PHILIDOR!

De eindsprint is overtuigend ingezet! Na de uitzege in Arnhem werd opnieuw gewonnen. Nu moest het tweede team van Philidor 1847 uit Leeuwarden er aan geloven. Het vlaggenschip van het Emmer Schaak Genootschap doet er op die manier alles aan om klassenbehoud te realiseren. Afhankelijk van het resultaat in de laatste competitiewedstrijd tegen Staunton en van de resultaten van de andere teams kan degradatie nog voorkomen worden.

Bij aanvang had ik dat niet gedacht. Na nog geen kwartier meende ik al dat ESG regelrecht naar een nul liep. Jan had zich vanwege slechte recente prestaties aan het topbord laten indelen, u zult de logica daarvan begrijpen, maar na acht zetten leek hij in mijn ogen zijn abonnement op een nederlaag te verlengen. Hoe verkeerd heb ik die kritische stelling van de partij kennelijk beoordeeld. Zoals het ging werden de dames fluks geruild waarna de spanning was opgeheven en een latere puntendeling in zicht kwam.

Snelle ontwikkelingen bij Evert. Helemaal geen droge schaker. Als de stelling er om vraagt knalt hij er in. Nu na een misplaatst h7-h6 van zijn opponent ook. Evert was niet bang om een loper op dat veld te offeren, won geforceerd het stuk terug plus twee pionnen in de koningsaanval en toe hij vervolgens op de damevleugel oprukte, streek zijn tegenstander de vlag. Kwart over drie 1,5 – 0,5.

Daaraan vooraf was namelijk een remise van Bastiaan gegaan. Een regelmatig resultaat in een gelijk opgaande partij. De reeds behandelde partij van Jan liep inderdaad ook uit op de voorspelde remise. Mijn kijk op hun partij bleken de spelers in het post mortem niet te delen.

Een rondje langs de velden deed vermoeden dat een royale overwinning in het verschiet lag. Peter, Arie en Herman stonden prettig, Ruud gelijk en Leo had voor zijn geofferde pion een stelling gekregen die hem op het lijf geschreven was. Alleen qua tijdverbruik konden de Friezen tegenpunten noteren. Vooral Ruud en Leo verbruikten zeeën van tijd.

Peter won eerst een pion, daarna de kwaliteit. Heel droog en gecontroleerd, geen fractie van een kans weggevend, zijn tegenstander rustig naar het einde leidend, 3 – 1.

Herman zocht met een agressieve pionopstoot en een stukoffer de compromisloze koningsaanval. Die leek mij kansrijk, maar zeker weten doe ik dat nooit. Herman had het goed gezien, zijn concept was waterdicht. Een mooie regelmatige overwinning, 4 – 1.

Dan Leo. Al vanaf de 24ste moest hij strijden met de vlag op vallen. Telkens voor iedere zet een halve minuut bedenktijd. Daarin stelde hij met een pion achter toch prikkelende vragen aan zijn tegenstander, die deze goed beantwoordde. Deze leek bezig zijn Koning definitief in veiligheid te gaan brengen om de objectieve voorsprong van een pion meer te gaan uitbuiten, toen Leo bij het uitvoeren van zijn 39ste zet alsnog door de vlag ging, 4 – 2.

Ik had gerekend op winst van Arie die gaandeweg zijn tegenstander naar achteren drukte en een pluspion realiseerde. In alle opzichten: initiatief, ruimte en materiaal voordeel. Zoiets moet Arie toch zijn toevertrouwd. Na een aantal ruilacties ontstond een stelling van Loper met drie pionnen tegen Paard met twee, die geen weg naar winst meer in zich had. Remise, in dit geval een tegenvaller. Toch ook het halve punt waarmee ESG de overwinning van de wedstrijd definitief naar zich toe trok.

Ruud stond voor een onmogelijke opgave nadat hij een pion achter kwam. Beide spelers hadden een Toren en een Loper, Ruud met drie pionnen op de f, g en h-lijn, de ander met vier, waarvan drie in de oppositie op dezelfde lijnen en een vrije a-pion. Het duurde nogal, maar toe de Fries het juiste plan vond was er geen redden meer aan, waarmee de eindstand van 4,5 – 3,5 op het scorebord kwam.

Gewonnen, op naar Staunton!

Eén reactie op “ESG 1 VERSLAAT OOK PHILIDOR!

  1. Pingback: Nosbo teams in 8e ronde KNSB | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 12, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: