Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Net niet – ESG 1 verliest en degradeert

Aan de prestaties in de laatste ronden lag het niet, eerder dit seizoen heeft ons eerste te veel dure punten laten liggen waardoor klassenbehoud onmogelijk werd. Zoals ook natuurlijk de thuiswedstrijd tegen Caissa, waar een zeker lijkende overwinning uit handen werd gegeven. Vandaag werd tegen hoogvlieger Staunton weliswaar nipt verloren, terwijl er misschien ook iets meer in gezeten had, maar dat is dan wel de ploeg met de meeste bordpunten in de klasse tegen wie verliezen geen schande is.

 

Terwijl er misschien meer in gezeten had, schreef ik. Na de opening vond ik bord 1 t/m 4 best prettig staan en 5 t/m 8 min of meer gelijk, waarbij bord 5 mij ook redelijk beviel. Even wat uitgebreider.

 

Kent u de Duitse uitdrukking ‘offener Schlagabtausch’? Zo niet, dan gelieve de partij van Jan op bord 2 na te spelen. Jan bleek een veel betere hakker dan zijn hoger gerate tegenstander die een kwaliteit leek te offeren voor een matdreiging op g7 wat onzin was omdat Jan zijn dame naar die hoofddiagonaal kon brengen. Jan stond niet veel later met twee torens tegen een loper voor. Onze ‘glimmer twins’ van dit seizoen, de sterkhouders Peter en Arie, deden op de borden 1 en 3 wat we zo langzamerhand van hun mogen verwachten, prettige stellingen met ruimtevoordeel en initiatief produceren. Ik vond Leo op bord 4 ook beter staan, vooral met eerst het loperpaar en later zijn controle over de f-lijn, toch waren hierover de meningen wat meer verdeeld. Herman speelde op 5 een mode-variant waarmee hij veel scoort. Erg dynamisch, hoewel ik zijn pionnenopstelling niet helemaal vertrouwde. Op 6  stond Ruud overeind, met misschien een wat gedisplaceerde loper op b7, maar die moest toch ergens heen. Evert begreep op bord 7 de openingsaanpak van zijn tegenstander heel goed en deed op tijd de juiste zetten om minstens gelijk te blijven. Helemaal gelijk op bord 8 de partij van Bastiaan.

 

Zo gelijk dat deze als eerste beëindigd werd met een remisebesluit. Jan stond geweldig voor, speelde uitermate voorzichtig om dit niet meer uit handen te geven, tot hij met het aanbieden van een kwaliteitsoffer, dat de ander niet mocht aannemen, en een loperoffer, idem, zoveel opschoot dat hij winst kon noteren. Jan haalde daarmee in de laatste 2 ronden 2 uit 2 aan bord 2 tegen sterke tegenstanders. Peter had vanuit zijn gememoreerde prettige stelling een aanval gecomponeerd, waartegen zijn opponent niet opgewassen bleek. In grote rust deed hij in tijdnood twee, drie, vier  krachtzetten die het pleit beslechtten. Herman zag tot zijn genoegen zijn tegenstander wat passief positie kiezen, hij sloeg met zijn koningsloper in op a6, won daarmee niet alleen de pion, ook dreigde hij daarmee onvermijdelijke kwaliteitswinst. Het kwam niet zover omdat de ander opgaf. Als u hebt meegeteld was op dat moment, vanmiddag 16.30 uur de stand 3,5 – 0,5 in het voordeel van ESG.

 

Doordat twee andere degradatiekandidaten tegen elkaar moesten, wisten de spelers dat winst absoluut voldoende was om degradatie te voorkomen. Vier partijen waren nog bezig, daar moest een punt uit komen. Ik heb geen gecoördineerde remise voorstellen gezien, wellicht had dat op enig goed gekozen moment in de partijen van Leo en Evert gekund, ik meen dat Evert wel ergens remise heeft aangeboden, maar dat dit werd afgewezen. Ik noem de partijen van Evert en Leo, omdat bij Ruud en vooral Arie de ontwikkelingen ongunstig waren.

 

Arie had ergens, volstrekt tegen zijn gewoonte in, een stuk laten insluiten en verloren, waarna het voor hem vechten tegen de bierkaai was. Zijn tegenstander maakte geen fouten en wij konden het verlies noteren. Ruud had zich op voorbeeldige wijze uit een iets lastiger stelling weten los te werken, zijn eerder gemelde loper kwam daarbij tot leven, moest in tijdnood een paar goede zetten vinden, maar bleek na de eerste tijdcontrole toch lastig te staan, maar streed dapper verder. Leo overschatte misschien zijn stelling, koos wellicht voor het verkeerde winstplan, of had op remise moeten aansturen. Dat laatste leek mij het meest waarschijnlijk. Nu kwam hij onherstelbaar verloren te staan en moest zich schikken in zijn lot.

 

Ik had nog wel een goed gevoel bij Evert. Een pion minder, door hem eerder geofferd, maar ruimtevoordeel en initiatief in een stellingstype dat hem ligt, ik hoopte op een tweede pionoffer om met twee torens binnen te komen, maar zag dat zijn tegenstander al wel langzaam op kwam. Ik besloot even naar beneden te gaan voor een consumptie, er werd namelijk gespeeld in de bovenkamer van het denksportcentrum, dacht dat de partijen nog wel even konden duren. Tien minuten later kwam Herman melden dat de wedstrijd was afgelopen. Zowel Ruud als Evert hadden verloren. Daarmee was de uitslag 3,5 – 4,5 voor Staunton. Nu de andere uitslagen bekend zijn weten we dat de degradatie daarmee een feit is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 10, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: