Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Assen 2 – ESG 2: een kampioenswedstrijd

Assen 2 en ESG 2 hadden het niet mooier kunnen maken. Een rechtsreeks duel om het kampioenschap. Slechts een bordpunt verschil in de score waardoor de 4-4 genoeg was voor Assen 2.

Op papier was Assen 2 duidelijk de favoriet als ze op volle sterkte kwamen en helaas voor ons kwamen ze niet in verzwakte vorm. In tegendeel. Ze kwamen zelfs met een horde supporters die zelfs nog groeide naar mate de avond vorderde.

Eetschaak. geslagen stukken moeten worden opgegeten.

Eetschaak. geslagen stukken moeten worden opgegeten.

De wedstrijd begon redelijk gelijk op. Assen 2 leek iets meer voordeel te hebben, maar op de meeste borden kon het nog alle kanten op geen.

Fred kwam niet lekker uit de opening en Willem juist wel met een pion voordeel. Verder leek Jan Plante een aanval op te kunnen zetten die hem normaal wel ligt, maar verder was er nog niet echt duidelijkheid.

 

borden 4 -1

borden 4 -1

Dit bleef het geval totdat mensen gingen versnellen omdat ze de tijdnood voelden naderen.

Ton stond verdedigend, maar speelde mooi en de tegenstander kon het juiste plan niet vinden en ging zelfs een eindspel in met een pion extra.

Willem Boontje bleef drukken op de tegenstander. De tegenstander verdedigde gedegen, maar Willem bleef de pion van de opening voor staan terwijl het eindspel steeds dichterbij kwam.

Douwe Többen had weinig tijd en een gecompliceerde stelling. Kon hij nu een stuk winnen of niet? Volgens Douwe niet en dus moest hij kiezen voor een eindspel van toren tegen twee stukken. iets wat je toch liever net doet als je het kan vermeiden.

Jan Plante leek de aanval te pakken, maar het lukte niet deze goed van de grond te krijgen en toen ging het mis. Jan verloor pionnen en kwam in een eindspel waar de tegenstander te veel mogelijkheden had om te winnen. Alles leek zo ongeveer te winnen en Jan gooide dus ook de handdoek in de ring

borden 8-4. Vooraan de belgische GM Jager

borden 8-4. Vooraan de belgische GM Jager

Tegelijkertijd ging het op de onderste borden ook niet goed.

Fred kwam al niet lekker uit de opening en zat in een eindspel waar de tegenstander de open lijn had gepakt met zijn torens. Toen die de stelling van Fred binnen kwamen walsen kon Fred zijn stelling niet houden en verloor twee pionnen. Fred speeld nog door want er stonden ook nog lopers van ongelijke kleur op het bord, maar het was niet genoeg en langzaam maar zeker voerde Freds tegenstander het naar de winst.

Marcel had van het begin af aan problemen met een niet gerokeerde koning en een slechte toren. Uiteindelijk brak hem dit op en in de tijdnood werd de stand zo slecht dat ook hier het doek viel.

Geert had niet gelijk problemen, maar in het middenspel kreeg zijn ervaren tegenstander de ruimte om een aanval op Geerts koningsstelling ondersteund door pionnen die zelfs dreigden door te lopen. Om de aanval te stoppen moest Geert een stuk geven, maar kwam hierdoor in een kansloos eindspel.

Wl Bastiaan

Wedstrijdleider Bastiaan

Opeens kwamen er dus vier nullen op het formulier en dit was al genoeg voor Assen 2. Een beetje verbaasd was iedereen eigenlijk, want veel van de beslissingen waren toch in de semi-tijdnood fase gebeurd.

Almar die in een pot remise stelling stond bood toen remise aan. Voor het team had hij het nog niet aangeboden, maar nu het niet meer uitmaakkte werd de vrede snel getekend.

De drie bovenste borden mochten nog even voor hunzelf spelen. Ton speelde een moooie partij en kwam in het eindspel zelfs een pion voor te staan, maar genoeg voor winst was het niet dus werd ook hier tot remise besloten.

Analyse met fotograaf

Analyse met fotograaf

Bij Willem en Douwe ging het nog wat langer door. Willem wou natuurlijk winnen en uiteindelijk lukte het hem zijn voorsprong te verzilveren en won de partij en redde daarmee de eer voor ESG 2.

Bij Douwe probeerde de tegenstander met zijn twee stukken juist de winst te vinden, maar Douwe speelde snel en secuur en de pionnen promoveerden tegelijkertijd. De tegenstander had nog op tijd kunnen spelen, maar bood sportief remise aan toen Douwe uit de trucjes was gelopen.

Assen 2 werd natuurlijk gefeliciteerd met hun kampioenschap. Een 5,5 – 2,5 overwinning geeft toch wel aan dat ze die avond de betere ploeg waren en ik wens hun ook veel succes in de promotieklasse al zal ESG 1 het hun zeker niet makkelijk maken.

Tot volgend seizoen.

Eén reactie op “Assen 2 – ESG 2: een kampioenswedstrijd

  1. Pingback: En de eerste Klassen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 13, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: