Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ZWAAR VERLIES IN OPENINGSWEDSTRIJD ESG 1

ESG 1 heeft een zware nederlaag geleden in het duel met Assen 2. Met maar liefst 2 – 6 werden de Emmenaren van de borden geveegd. En zo heel onregelmatig was die nederlaag niet, zij het dat deze wel veel hoger uitviel dan aanvankelijk gevreesd.

De twee nieuwe teams in de promotieklasse van de Nosbo ontmoetten elkaar in de eerste competitieronde: ESG 1, gedegradeerd uit de KNSB, en Assen 2, vers gepromoveerd na een duidelijke zege op ESG 2 in de laatste competitiewedstrijd van het vorig seizoen. Als Assen 2 nog eens een beslissingswedstrijd op neutraal terrein moet spelen, zal het team wel een voorkeur hebben voor Het Brinkenhoes, de ESG-locatie. Op de 16 borden van de laatste twee daar gespeelde ontmoetingen werd slechts 1x verloren en 8x gewonnen.

ESG 1 wil natuurlijk promoveren om het recent verloren gegane terrein direct te heroveren. dan zal wel in de resterende wedstrijden van deze competitie uit een ander vaatje getapt moeten worden. Een gemiddelde trainer uit de Eredivisie van het betaald voetbal zou zeggen dat deze nederlaag precies nodig was om de mannen scherp te krijgen voor de volgende wedstrijden. Daar sluit ik me graag bij aan.

Vanavond viel het allemaal niet mee. In de ogen van uw verslaggever (weliswaar dit maal gezegend met een hooggekwalificeerd klankbord, maar geheel zelf verantwoordelijk voor al het geschrevene) kwamen slechts drie spelers van ons beter uit de opening: Herman Voss, Willem Boontje en Evert Hondema op de borden 2, 4 en 6. Op andere borden stonden de Emmenaren hooguit gelijk, veelal slechter.

Ik vond het een meevaller dat nog vroeg in de avond het remiseaanbod van Jan van Os werd aangenomen. In mijn ogen bleef Jan in zowel in ontwikkeling als ruimte achter bij zijn opponent . Alle andere partijen duurden aanzienlijk langer. Dit ook omdat Arie van Wageningen in teambelang een remiseaanbod afsloeg. Toch werd zijn strijd aan het eerste bord als tweede beslecht met inderdaad remise. Aangezien ik vind dat Arie wat lastiger uit de opening kwam, niet eens een slecht resultaat van onze kopman. Dat ophetzelfde moment Willem de nul moest incasseren was zuur en lange tijd niet voorzien. Dat geldt eveneens voor de nederlaag van Evert, die eveneens aan het begin van de avond door mij tot het kanshebbend drietal gerekend was. Fritz zal uitwijzen dat beiden de kans hebben laten lopen. En ja, Herman was inderdaad mijn derde gedoodverfde winnaar, maar hij vergreep zich met zijn toren, waarna remise door zetherhaling door zijn tegenstander geclaimd werd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik vind dat deze zich heel vaardig en vindingrijk verdedigde tegen de aanvankelijke oppermacht van Herman, die onder andere met een verre loop van de d-pion een aantrekkelijke partij voorschotelde. Vijf partijen gespeeld, waarvan ik na de opening toch veel meer had verwacht dan de tussenstand van 1,5- 3,5. Gelet op de stellingen op de resterende borden stond toen een nederlaag al wel vast.

Gelijktijdig dielven Leo Roos en Douwe Többen het onderspit. Leo tamelijk regelmatig, hij had geen verweer tegen een storm op de damevleugel. Douwe had zich echter vanuit een mindere opening opgewerkt naar een betere, zo niet winnende positie, maar in de permanente (uit-)vluggerfase, waarin de spelers niet meer dan 30 seconden bij elke zet erbij krijgen, liet hij zich onder deze tijdsdruk in een tamelijk opzichtige val vangen. Dat Bastiaan van Os tot besluit van de avond nog genoegen nam met remise, toont dat hij een echte gentleman is. De hele avond stond hij minder, op het laatst in mijn ogen ronduit verloren en toen zijn tegenstander naliet het pleit te beslechten, vervolgens dames ruilde en pionnen inleverde en het uiteindelijk duidelijk wel gehad had met de partij, vond Bastiaan een puntendeling wel op zijn plaats, waarbij doorspelen misschien objectief, maar zeker subjectief beste kansen gegeven zou hebben op meer.

1. Arie van Wageningen – Hans Smit 0,5 – 0,5

2. Herman Voss – Sjoerd Homminga 0,5 – 0,5

3. Leo Roos – Gertjan Haan 0 – 1

4. Willem Boontje – Kenneth Mulder 0 – 1

5. Jan van Os – Jan Posthoorn 0,5 – 0,5

6. Evert Hondema – Mark Jager 0 – 1

7. Douwe Többen – Gerbert Leeftink 0 – 1

8. Bastiaan van Os – Wout Knol 0,5 – 0,5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 29, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: