Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Laatste ronde Univé schaaktoernooi

Willem net voor opgeven

Willem net voor opgeven

Het onderschrift zegt het eigenlijk al. Willem heeft het niet gered. Als underdog ging hij de laatste ronde in. Bij winst was hij de toernooiwinnaar. Het werd een spannende pot. In de stelling op het bord kunt u het probleem van Willem zien. pion a3 staat in. Na Dc1 kwam Tb3 en weg is pion a3, maar vooral de hele stelling stort in. Mat is misschien te voorkomen, maar dat kost dan wel heel veel materiaal. Hierdoor werd niet Willem, maar Tinus Fleur de nummer 1.

Willem heeft desondanks als enige esg-er een forse ratingwinst geboekt, zo’n 28 punten.

Marcel eindigde met een overwinning tegen een zwakke tegenstander. Hij won eenvoudig een pion en kon dat snel naar winst voeren. Marcel eindigde daardoor op 4 punten en op plaats 21. Gezien de tegenstand kost het hem toch wat punten.

Hans speelde weer remise. Hij kwam terecht in een stelling waarbij degene die wat wou proberen zeer waarschijnlijk verliezen ging. Géén van beide spelers wou graag verliezen en de remise was dan ook logisch. Hans eindigde hierdoor op de 42e plaats met 3 punten.

Peter bij de start

Peter bij de start

Peter kwam goed uit de opening en had de hele partij het initiatief. De tegenstander kon alleen verdedigen. Peter rukte steeds meer op, maar kon de winnende voortzetting (zo die er was) niet vinden. het werd daardoor remise. Peter eindigde met 4 punten op de 44e plaats. Hij zal niet helemaal tevreden zijn, ondanks die geweldige remise tegen een grootmeester. In een aantal partijen had er meer in gezeten.

Evert gaat stoppen met roken. Dat mocht ik van hem in het verslag zetten. Hoe zo zult u zich afvragen. Het antwoord is simpel. Evert ging roken, kwam van roken terug en deed vlot een zetje. Dat was in plaats van de winnende zet echter de verliezende.

Zwart: Tb1 wint. Het gespeelde Tb2 verliest

Zwart: Tb1 wint. Het gespeelde Tb2 verliest

Evert vergat in de vluggigheid dat Na Tb2; Txd4 – Tb1 de toren van d4 gewoon terug gaat naar d1. Tb1 wint natuurlijk omdat Txb1 faalt op Dxb1 en de loper op c4 bestrijkt het belangrijke veld f1 waardoor het mat gaat. Tf1 faalt op Txf1; Dxf1 – Lxf1 en zwart staat een dame tegen loper voor.Evert eindigde daardoor op de 33e plaats met 3,5 punt en verliest een vracht ratingpunten.

Datzelfde geld voor Bastiaan. Die kwam in een ingewikkeld eindspel terecht. Hij stond iets gunstiger en probeerde het eindspel tot winst te voeren.

Bastiaan

Bastiaan

Een foutje betekende echter verlies van de partij. Dat zie je vaker. Je weet dat er een moeizame winst in zit en dan speel je twaalf zetten lang de goede zet en dan vergooi je de partij in één zet. Bastiaan werd daardoor met 3 punten 48e.

Ton mocht tegen Ruud Winkel en dat is toch eigenlijk nog een lid van ons. Ton verviel in zijn oude fout. Te vroeg aanvallen en dan je eigen ontwikkeling negeren. Ruud was op zijn post en strafte dat genadeloos af. Een verdiende overwinning voor Ruud. Ton eindigde daardoor net als Bastiaan op 3 punten en eindigde op plaats 54.

Ton kijkt al moeizaam naar de opening.

Ton kijkt al moeizaam naar de opening.

Kort samengevat kun je zeggen dat kwa resultaat we één zeer tevreden esg-er hebben, één die tweezijdig naar het toernooi kijkt en vijf die niet tevreden kunnen zijn. Evert heeft nog als troost dat hij een dagprijs kreeg voor mooiste partij. Ik heb begrepen dat hij die hier zal laten zien.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 18, 2014 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: