Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 verliest weer

Opperste concentratie, hoofd in de handen.

Opperste concentratie, hoofd in de handen.

ESG moest in de tweede ronde aantreden in Haren tegen de combinatie van Haren en Oostermoer. Beide teams hebben in de eerste ronde verloren en we moesten winnen willen we meestrijden om de bovenste plaatsen. Van te voren werd duidelijk dat dit lastig zou worden. Drie invallers moesten we opstellen voor de borden 2, 3 en 4.  Slechts drie spelers die in het kampioensteam van twee jaar geleden zaten. Dat hield in dat we op de meeste borden een flinke elo-achterstand hadden.

De tegenstander moest natuurlijk ook winnen. De vorige ronde tegen Leek hadden ze de wedstrijd uit handen gegeven en ze waren niet van plan dit weer te laten gebeuren. Dat kon je zien op de borden. Ik zag geen enkele wilde aanvalspartij. Wel zag ik dat men lang nadacht, zodat er wel enkele partijen in de tijdnoodfase beslist zou worden.

SAM_0644

Halverwege de avond zag het er niet slecht uit voor ons, maar we weten dat de beslissingen vaak in het laatste half uur vallen. De eerste drie beslissingen waren drie nullen voor ons. Jan had ergens rond zet 20 niet opgelet en daardoor kon een zestal zetten later een dubbele aanval worden gelanceerd die Jan een pion kostte. De stukken van Jan konden niet op tijd een stelling bouwen. Er werd nog doorgespeeld tot zet 48 maar de tegenstander weigerde gewoon een fout te maken.

Bijna gelijktijdig gaf Evert op omdat hij promotie van een pion niet kon verhinderen zonder veel materiaal te geven. Dat was jammer, want Evert had toch mooi spel. Misschien was het niet te winnen en was de winstpoging onverantwoord. Analyse zal dat moeten uitwijzen. Het was echter een tegenvaller.

Douwe stond de hele tijd in de verdrukking en kwam daar niet meer uit. Achteraf gepraat lag dat misschien aan Lb7 die op dat veld geen toekomst bleek te hebben. Ook hier een tegenstander die geen fouten wou maken en ook niet ging meevluggeren.

We kwamen nog wel terug tot 3-2. Arie speelde een geweldige partij en rolde de kopman van Haren/Oostermoer op. Voor zover ik kon zien was de centrumaanval van Arie beslissend, mede doordat de stukken van de tegenstander niet optimaal stonden.

Het tweede punt kwam van Marcel. Die bouwde een goede stelling uit tot een gewonnen stelling. Marcel heeft soms problemen in tijdnood, maar nu wikkelde hij de partij goed af, ook in de 30 seconden per zet fase.

Van bovenaf gezien.

Van bovenaf gezien.

Bastiaan had een goede stelling, maar kwam er niet doorheen. Toen hij het wel dacht te kunnen werd hij verrast door een pionoffer. Dat resulteerde uiteindelijk in een eindspel van elk vijf pionnen met een loper voor Bastiaan en een Paard voor de tegenstander. Dat leek nog trickie, want het paard kon geofferd worden. Bastiaan speelde die fase uitstekend, zag het gevaar en speelde de loper naar het enige goede veld. Hierdoor zou het paardoffer tot verlies leiden en dat vond de tegenstander terecht te gek.

Willem streed toen al een verloren strijd. De vrijpion van de tegenstander was niet te houden. Almar kwam eveneens in een slechter eindspel terecht. Waarschijnlijk was dit te houden, maar met 30 seconden per zet is een foutje snel gemaakt. Sta je beter in zo’n stelling dan krijg je meestal een tweede kans om te winnen, als je slechter staat leidt een foutje gelijk tot verlies.

Al met al is het nu duidelijk dat we een keer moeten gaan winnen. De volgende tegenstander van der Linde heeft eveneens twee keer verloren.  17 november moeten we dus aam de bak.

 

Promotieklasse; Ronde: 2; Datum: vr 2014-10-31
 
 
 
ESG
 
 
1.
Vissersr,B.M.(Martien)
2123
Wageningen van,A.J.H.(Arie)
2035
0
1
2.
Klinkhammer,J.(Johan)
2049
Os van,J.C.(Jan)
1876
1
0
3.
Valiente,P.(Paulo)
1918
Hondema,E.C.(Evert)
1799
1
0
4.
Haitsma,A.H.(Anne)
1860
Tobben,D.Y.(Douwe)
1780
1
0
5.
Tasma,A.W.(Andreas)
1846
Os van,B.(Bastiaan)
1719
½
½
6.
Houten van,H.(Heinse)
1872
Boontje,W.(Willem)
1725
1
0
7.
Kesteren van,S.G.(Stef)
1792
Struik,M.(Marcel)
1763
0
1
8.
Gielen,H.F.M.(Harry)
1824
Gerbens,A.J.(Almar)
1733
1
0

Eén reactie op “ESG 1 verliest weer

  1. Pingback: Tweede ronde Promotieklasse | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 1, 2014 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: