Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Twee bekerteams. Twee keer winst.

We hebben dit jaar weer twee bekerteams en beiden speelden thuis deze maandag. De tegenstanders kwamen allen uit Groningen en kenden elkaar, maar het waren toch echt twee clubs die op bezoek kwamen, namelijk Staunton en SISSA.

Bij beide teams begonnen de partijen redelijk gelijk op. Geen grote blunders in de openingen en geen al te snelle beslissingen. Alleen bij het bord van Geert ging het snel. Veel zetten die bijna a tempo werden gespeeld aan beide kanten en de opening werd er dus snel doorheen gejast. De opmerkingen aan de zijlijn waren in het begin dan ook voornamelijk over deze partij.

Geert leek aan het langste eind te trekken met een betere pionnenstelling, maar ook een mogelijke zwakke pion waar Bart zich op probeerde te storten om toch weer de overhand te krijgen. In de tussentijd begonnen de toeschouwers ook meer aandacht aan het bord ernaast te besteden. Almar had iets te passief gespeeld en had op het verkeerde moment een tempo weggegeven en als zwart kan dat erg hard aankomen. Roland rook bloed en donderde op Almars koningsstelling af, Almar in de verdediging drukkend die moest vechten tegen verscheidene matdreigingen.

Bij ESG 1 in de tussentijd zag het er goed uit. Herman kwam erg goed uit de opening en bleef druk uitoefenen terwijl Arie een stelliing kreeg waar hij een licht plusje had, maar misschien nog belangrijker een stelling die hem duidelijk lag. Dit was ook duidelijk te zien terwijl goede sterke zetten elkaar bleven volgen en ook hier de druk opgevoerd werd. De tegenstanders aan deze borden zagen het dus al snel niet zo erg positief in.

Ook bij Evert ging het lekker. Evert pakte het initiatief en won een pion waardoor de pionnen structuur van de tegenstander ook nog een ramp werd om te verdedigen. Voorspellingen van de winst voor ESG1 werden al gemaakt.

Maar niet alles ging goed bij ESG1. Jan van Os kwam erg gedrongen te staan met een witte pion in de koningsstelling die uiteindelijk zelfs op h7 kwam te staan met de koning op h8 en het was echt een stelling waar je nog niet zag hoe de zwarte verdediging in ging storten, maar je vrij zeer was dat het er waarschijnlijk aan kwam. Maar we weten dat Jan juist als hij slechter staat juist zijn beste spel laat zien en het lukte wit niet een snelle doorbraak te vinden en moest genoegen nemen met de betere stelling.

Bij ESG1 duurde het niet erg lang voor de eerste uitslagen binnen kwamen. Bij Herman werd de stelling beter en beter. de koning van de tegenstander ging in de hoek en toen de toren van Herman de zwarte stelling in dook was er geen redden meer aan..Bij Arie werd de druk voor de tegenstander te groot en het werd zelfs een stuk verlies. Toen mochten de rest van de stukken ook wel in de doos vond de tegenstander. Evert lukte een aanval op te zetten op de zeven rij en hoofdschuddend zag de tegenstander toen ook wel in dat het niet te houden was voor hem.

3-0 dus en de winst voor het team was binnen, maar Jan was nog wel even bezig en het zag er nog altijd niet positief uit.

Terug naar het tweede zagen we op de onderste twee borden de verwachte uitslagen al ging het bij Geert opeens voor de toeschouwer nog onverwacht snel. Geert won van Bart Romijn die nog niet zijn wedstrijdritme te pakken heeft en Almar kwam steeds slechter te staan en ondanks een aantal slimme verdedigingen verdwenen er toch pionnen in het doosje, verloor hij de kwaliteit en uiteindelijk werd Almars koning opgedreven tot de dodelijke zet dan kwam waarna Almar de handdoek in de ring gooide.

1-1 en op de bovenste borden zag het er toch hachelijk uit. Voorspellingen werden al gemaakt dat ESG2 het niet ging redden.

Toen duurde het weer even tot er uitslagen kwamen. De ESGers zwoegden door in wat toch slechtere stellingen leken, maar langzaam leek dat toch wat te keren. Bij Jan werd er veel afgeruild, maar de dodelijk val van de stelling bleef uit. Jan bleef op zijn tegenkansen spelen en alhoewel hij ergens wel een stukwinst over het hoofd zag pakte zijn plan goed uit en stabiliseerde de stelling steeds meer.

Bij de bovenste twee borden van ESG2 kwamen ook Marcel en Willem goed terug beide speelden uitstekend en tot de verbazing van velen werden beide borden gewonnen. Roland Kroezen was hier natuurlijk niet blij mee. Wint hij van iemand met een hogere rating op ook nog een mooie manier. Maakt zijn team het niet af.

Een 3-1 overwinning dus voor ESG2 waarbij de ratingverschillen de uitslagen precies andersom hadden voorspelt.

De laatste partij dan bij Jan van Os. Jeroen Groot dacht op een gegeven moment bloed te ruiken en waarschijnlijk dacht hij dat hij een vrijpion kon laten promoveren na een afruil van de lopers waardoor alleen de torens en pionnen op het bord bleven. Helaas voor de Jeroen had hij zich hierin verrekent. De vrijpion was niet te houden toen de koning van Jan langzaam dichterbij kwam. In plaats van gewonnen werd het dus een toren eindspel met een pion minder. Er werd nog even door gespeeld, maar Jeroen zag het niet meer zitten in de slechtere stelling.

Een 4-0 overwinning voor ESG1.

Beide bekerteams gaan dus door naar de volgende ronde. Geen rust voor de wedstrijdleider extern, maar daar zal hij wel niet wakker van liggen.

2 reacties op “Twee bekerteams. Twee keer winst.

  1. tonselten1
    november 6, 2014

    Leuk verslag, Bastiaan! Alsof ik er zelf bij geweest ben, ik zie het zo voor me! En vooral van het tweede bekerteam een geweldige prestatie. Maar het verslag van onze zware nederlaag tegen Kasteel houd je zeker achterwege…. Was eigenlijk ook wel benieuwd naar wat je daarvan vond.

  2. Pingback: Bekerperikelen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 5, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: