Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Moeizaam gelijkspel ESG1

Voor de wedstrijd ESG1 – Van der Linde werd mij (Almar) van tevoren gevraagd om deze wedstrijd te leiden. De ervaren wedstrijdleiders speelden vanavond allemaal zelf. Gelukkig werd mij de tijd gegund om een partij tot 22.00 te spelen, zonder dat er op enig moment een beslissende wending gaande was. Dit kwam mede doordat op de meeste borden de pionnen bleven staan en de ruimtes als die er al waren, beperkt waren.

Zo zat de partij van Jan, ondanks een mooi gedekt paard op c5 in zijn geheel dicht en werd snel tot een remise besloten. Een zelfde scenario voor Leo (remise), de enige open b-lijn zag er veel belovend uit met een dubbele toren, maar alle dreigingen konden worden verdedigd. Bij Herman was er een nuanceverschil. De pionnen richting rokkadestelling konden niet helemaal worden geblokkeerd. Hoe de partij verder liep heb ik gemist, maar het leek onschuldiger dan het was. Niet veel later kon een verrassend verlies voor Herman worden genoteerd.

Bord 4 -1 van Van der Linde (Winschoten)

Bord 4 -1 van Van der Linde (Winschoten)

Het verlies werd gecompenseerd door een overwinning van Arie. Zijn tegenstander had een verre vrijpion veroverd, die moeilijk leek te stoppen. Probleem was dat de koningsstelling hierdoor iets minder veilig leek. Onze specialist in rammelende verdedigingen wist hier wel raad mee en kon met dame, paard en toren de winst veilig stellen.

Vrij kort erna werd de partij van Evert remise. In een boeiend eindspel met paard tegen loper, kwamen de pionnen hem op h3 en f3, met 1 pion van de tegenstander op h2. Deze stelling was een fort, omdat de pionnen met een loper op het witte veld niet meer verder konden.

bord 8 t/m 5 van Van der Linde (Winschoten)

bord 8 t/m 5 van Van der Linde (Winschoten)

Bij een tussenstand van 2,5-2,5 was Van der Linde aan de winnende hand. Dit kwam doordat Douwe slecht stond, en Marcel alleen kon hopen op een remise. De partij van Bastiaan leek ook op een remise uit te draaien. Er kwam een gelijkwaardig toreneindspel op het bord. Even later een iets minder gunstig toreneindspel. Bastiaan had geluk, want het bereiken van het betere toreneindspel koste zijn tegenstander iets teveel bedenktijd. Marcel daarentegen kon beter overweg met het nieuwe Fisher systeem met een halve minuut extra per zet. Zijn klok stond tijdenlang binnen de minuut, maar hij wist wel op tijd een zet te verzinnen. Ook nog goede zetten, want zijn stelling stond aanmerkelijk minder. Oorzaak was een pion die zijn tegenstander al vroegtijdig in de partij op a3 had weten te krijgen. Er dreigde zelfs mat op b2, die alleen maar kon worden verhinderd door c2 op te spelen. Marcel wist dameruil te forceren, waardoor deze matdreigingen even waren geweken. Het uiteindelijke toreneindspel wist hij vakkundig binnen beperkte bedenktijd nog net op remise te houden.

Inmiddels stond Douwe geheel hopeloos. Zijn tegenstander had al vroeg op de avond 2 verbonden vrijpionnen gecreeerd. Daarbovenop kwam door een paardzet zijn dame klem te staan en er niets anders resteerde deze te geven voor een toren en paard. Hoe Douwe die 2 pionnen toch nog terug heeft weten te veroveren weet ik niet, maar het ging uiteindelijk ten koste van een vrijpion op de h-lijn. Zijn opponent wist dit voorbeeldig uit te spelen en kon via een continue matdreiging de toren op de tweede rij houden. Langzaam kwam de koning dichterbij, en zat Douwe in een matnet.

Jas aan, thuis uithuilen volgende ronde er weer staan

Jas aan, thuis uithuilen volgende ronde er weer staan

4-4

2 reacties op “Moeizaam gelijkspel ESG1

  1. Pingback: Derde ronde promotieklasse | De Schaakreporter

  2. cleoroos
    november 26, 2014

    Mooi verslag Almar, Jan natuurlijk ook maar dat zijn we al jaren gewend.
    Hopelijk volgende keer een verslag van een moeizame overwinning van ESG1 (sprankelend mag natuurlijk ook).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 19, 2014 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: