Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 in het cafe

Het jaar is nog nauwelijks begonnen of ESG 2 mocht zich melden voor een uitwedstrijd. Gelukkig ging de reis naar het Hof van Dwingeloo waar je mooi bij de warme kachel kon zitten met een koffie vooraf en een lekker biertje als je klaar was.

We waren mooi op tijd en konden nog even lekker zitten met een koffie tot Dwingeloo binnen kwam druppelen. Je merkt dan toch dat het schaken een klein wereldje is want veel schakers van Dwingeloo konden we al gelijk aan het gezicht herkennen. De sfeer was dan ook vanaf het begin goed en gemoedelijk en zo wouden we het ook houden natuurlijk.

Dan toch maar eens aan het schaken. Iedereen zijn eigen tafel en een teamleider als toeschouwer mee. Bij de meeste partijen was in de opening nog niet veel te zeggen. De witspelers leken op de meeste borden het initiatief van wit vast te houden, maar geen grote verrassingen.

Een rondje later leek het op de onderste borden wat sneller naar de beslissende strijd te gaan dan op de bovenste borden. Op bord acht stormden de pionnen van wit naar voren en moest Raymond alle zeilen bij zetten om de aanval af te slaan en bij Almar waren de pionnen bij de koningsstelling ook al snel naar voren geschoven, maar bij Almar bleven grote afruilen van pionnen af an alhoewel er nog meer dan genoeg strijd was stabiliseerde het tot een langere partij. Op het zevende bord kwam Hans uit de opening al lekker te staan naar mijn mening en alhoewel over de rest nog niet veel te zeggen was leek dit een goede start van de avond.

Een rondje later verschoven de partijen en leken de eerste tekenen te komen waar je mogelijk op kon duiden wat de uitkomst zou worden. Bij Willem op bord 1 was het lastig in te schatten. Hij had op het zicht leuk spel, maar beter kon ik het nog niet noemen. Ton kwam beter te staan, maar erg gecompliceerd.en een klein foutje leek zo de partij te kunnen gaan kosten.

Op bord 3 pakte Marcel nu duidelijk de ruimte en het initiatief naar zich toe. Nog geen voorsprong, maar de pionnen van de tegenstander leken kwetsbaar. op bord 4 speelde Geert die ook de betere stelling leek te krijgen al was het nog niet zo overtuigend als bij Marcel.

Op bord 5 was Almar nog altijd aan het strijden met nuances en foutjes die de toeschouwers niet allemaal meekregen. Nog onduidelijk, maar ook hier leek de strijd licht voordelig voor ons uit te vallen. Op bord 6 won Gerard een pion, maar de tegenstander stribbelde tegen en zette alle zeilen bij en haalde all trucjes uit de kast om te proberen dit te voorkomen. Uiteindelijk bleek het vergeefs en Gerard stond zelfs twee pionnen voor toen de grote veldslag was gestreden en de kruitdampen optrokken

Op bord zeven kwam Hans goed te staan, maar moest strijden met dubbele toren en dame tegen dame, toren, paard en loper. Verder stond hij verscheidene pionnen voor en de tegenstander zijn koning stond op de tocht. Zelf was hij er nog niet zo zeker van, maar op koningsjacht gaan ligt nu eenmaal in Hans zijn aard, dus in deze stelling kwam zeker geen remiseaanbod. Op bord acht had Raymond de aanval grotendeels afgeslagen, maar kwam er niet helemaal lekker uit. Toen zag hij een mooie combinatie met een loper die geofferd werd om de dame weg te lokken als verdediger en daarna na wat afruilen een schaakje om een toren op te halen. Het eerste punt en een mooi punt was het.

Het zag er dus goed uit voor ESG 2 al waren de meeste borden nog zeker niet beslist.

Weer even bij de bar komt Gerard het sneue nieuws vertellen dat zijn partij toch remise was geworden. Een foutje en de verkeerde afruil leidde tot een niet te winnen eindspel. De grote voorsprong werd toch wat minder groot. Gelukkig kwam Hans toen al snel met een grote grijns zodat je al gelijk kon zeggen wat de uitslag was.  0,5 – 2,5

Toen ging het toch wat slechter. Willem stond toen al duidelijk minder en Almar en Geert leken niet hun betere stellingen uit te kunnen breiden. Ook Ton leek zijn stelling niet meer te zien zitten. Gelukkig had Marcel nu een eindspel met twee pionnen voor die nog langdradig leek te gaan worden, maar vrijwel niet te verliezen was.

Bij Ton werd uiteindelijk het punt gedeeld. Een Ton achterlatend die toch het gevoel had dat hij ergens iets had laten liggen. Helaas Willem hield het niet vol en moest de witte vlag hijsen en toen het bij Geert ook al mis leek te gaan was de winst opeens niet zo heel zeker meer. De waarschijnlijke winst van Geert veranderde zelfs in een verlies waardoor Dwingeloo met 3-3 langszij kwam.

Gelukkig speelde Marcel resoluut door en stelde zijn winst zeker. Toen Almar hoorde dat we de vier punten hadden nam hij een remise aanbod aan en ESG 2 mocht naar de bar om de winst te gaan vieren met een biertje of een wijntje.

Dwingeloo – ESG 2   3,5 – 4,5

Toch nog wat spanning op het einde dat de winst niet weggegeven zou worden, maar dat maakt het wel leuker voor de toeschouwers die nog masaal bij de laatste borden stonden te kijken wat de uitslag ging worden..

5 reacties op “ESG 2 in het cafe

 1. elise02
  januari 9, 2015

  Juist verslag. Gezellige omgeving. Zelfs een BRUGSE ZOT aan de tap. Dan kan je alleen maar winnen en proeven.
  Hans

  • Raymond Hof
   januari 10, 2015

   Wat is eigenlijk het alcoholpercentage van een “Brugse Zot” , het smaakte uitstekend, maar ‘k was daarna wel wat “raar” in m’n hoofd.
   gr. Raymond

 2. Pingback: Eerste Klasse en viertallen | De Schaakreporter

 3. schaakjan
  januari 13, 2015

  De gewone blonde Brugse Zot heeft een percentage van 6%. De dubbele bruine Brugse Zot heeft 7,5%. Dat weet zelfs een niet-bierdrinker als ik.

  • Raymond Hof
   januari 16, 2015

   Oké, dat verklaard een heleboel. Het was volgens mij inderdaad die dubbele.
   gr. Raymond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 9, 2015 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: