Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Dartele en Dolle Dames in Degradatieduel – ESG1 wint van GroningerCombinatie5

Na 4 competitiewedstrijden stond ESG op 1 punt, Groningen 5 nog met lege handen. Dat zou je een degradatieduel kunnen noemen, ware het niet dat er dit seizoen waarschijnlijk geen enkel team uit de promotieklasse degradeert. Dus jammer voor de alliteratie, het was een kelderduel dat wij als enthousiaste toeschouwers vanavond in het speellokaal van ESG mochten beleven. Een avondvullend programma, misschien wat saai begonnen, maar toch tot het eind aan toe vermakelijk en tot kort daarvoor zelfs boeiend.

Het was nog vroeg, ikzelf nog bezig met mij interne competitieduel, toen Jan van Os al verloren had. Hij stond al niet helemaal lekker, gaf toen een kwal weg en zijn stelling stortte in, zo luidde de explicatie. Van Evert heb ik ook weinig meegekregen, maar toen ik hoorde dat hij ook vrij vlot had gewonnen, vroeg ik of het een blunder van zijn tegenstander of een echte ‘Evert combinatie’ betrof. Ik zat er hoe dan ook naast: een dubbele combinatie was zijn tegenstander te veel geworden. Of hierbij ook een dame in het spel was, ik weet het niet.

In wat zou uitgroeien tot een royaal na middernacht durende zeeslang, zag ik Jan Plante in een stelling van dame en 3+3 pionnen tegen dame en 4+2 pionnen een breekzet uitvoeren waarvan ik dacht dat deze verliezend zou zijn. Uiteindelijk resulteerde dat in een gevorderd eindspel van dame tegen dame plus twee verbonden vrijpionnen op de g en h lijn, waarover later meer.

De partij van Leo sprak mij wel aan. In alle opzichten creatief schaak. Ik vond dat zijn tegenstander aanvankelijk in het middenspel zeker niet slechter stond, maar een halfuurtje later bleek Leo materieel fors voor te staan en zijn matvoering met twee paarden een toeren en pion vond ik uitermate fraai.

Bastiaan had met zijn tegenstander een gesloten stelling gefabriceerd, waarin beiden het zich niet konden permitteren om deze te forceren, derhalve een regelmatige remise.

De tegenstander van Douwe kan niet worden verweten dat hij te snel opgeeft. In een stelling waarin hij geen vin kon verroeren stond hij eerst een stuk achter, gevolgd door bovendien 1, 2, 3, 4 pionnen. Toen Douwe gestaag aan een matnet breidde, streek zijn opponent alsnog de vlag.
Die heeft meegeteld weet dat de tussenstand inmiddels 3,5 – 1,5 is in het voordeel van ESG. En nog bijna geen dame gezien, zult u zeggen. Maar dat komt nog wel.

Oei, 3,5 – 1,5 klinkt niet verkeerd, maar de drie borden die nog bezig zijn zien er niet al te veelbelovend uit. Arie staat echt verloren. Hij zag een batterij van drie zware stukken op de e-lijn tegen zich gericht en wist aanvankelijk aan de zware dreigingen van zich af te slaan ten koste van een stuk. En hoe hij later ook al zijn taaiheid tentoonspreidde, de Groninger liet dit grote voordeel niet meer los en besliste onverstoorbaar de partij.

Het eindspel van Jan Plante, zoals gemeld dame tegen dame plus twee verbonden pionnen zou natuurlijk verloren zijn, dan komt het dus aan op de partij van Herman. Daar zien wij een kwaliteit minder en een pion meer. En daar dan eindelijk actieve dames. Zijn tegenstander deed heel veel goed en eerlijk gezegd vreesde ik voor een nederlaag, totdat hij zijn toren omspeelde van de h naar de b lijn en op b1 even schaak gaf. Hij vroeg aan een teamgenoot naar de stand, wilde remise aanbieden, beide spelers hadden al een tijdje minder dan een minuut op de klok, door het increment van 30 sec per zet bleef dat tijdnoodevenwicht steeds behouden, maar hij kreeg de opdracht om door te spelen voor de winst. Nu denk ik dat Herman, die objectief misschien wat minder stond, niet akkoord was gegaan met remise. Zijn kracht ligt onder andere in eindspelen onder hoge tijdsdruk. En jawel, het onheil was al ras geschied, de in het open veld geplaatste toren op b1 ging verloren aan een dubbelschaak van de dartele dame van Herman. Een paar zetten later was het pleit beslecht en had ESG het duel met de tussenstand van 4,5 – 2,5 al gewonnen.

Dan de strijd van Jan Plante. Zijn tegenstander heeft zeker kansen laten liggen om zijn materiële voorsprong te verzilveren, maar op enig moment had Jan met zijn koning op h8 en de dame van de tegenstander op g6 ook zijn dame tegen de koning van wit kunnen drukken – zoals een dolle toren alleen nog dwingender om geslagen te worden – om pat te hebben gestaan. Nadat hij deze kans had laten lopen, voerden beide spelers nog vele zetten uit, ik meen dat de 100 zetten gehaald zijn, totdat Jan wel kans zag om vrijwel eenzelfde patmotief te produceren, door een dubbelschaak op dame en koning. Niet helemaal identiek, want het zou na het slaan van de dolle dame door de dame of wel pat zijn geweest, dan wel bij niet slaan toch geforceerd remise, omdat Jan dan zelf de dames zou hebben geruild waarna zijn koning op h8 garant zou hebben gestaan voor remise.

Eén reactie op “Dartele en Dolle Dames in Degradatieduel – ESG1 wint van GroningerCombinatie5

  1. Pingback: Leek alleen aan kop | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 13, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: