Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Willem gefeliciteerd

De tienkampen bj het Tatasteeltoernooi zijn begonnen. Zo uit mijn hoofd doen Willem Boontje, Evert Hondema en Herman Voss mee. Zij zijn het toernooi in ieder geval niet met een kater gestart. Hans is dit keer de grote afwezige, hoewel hij gezien de reactie van Ton de eerste speeldag wel aanwezig was.

Hoe dit artikel in de gaten, want we gaan dagelijks updaten. Behalve dan op donderdag 23 januari, want dan is er een rustdag.

negende en laatste ronde:

Uw reporter heeft het goed gezien om een foto van Willem te gebruiken. Willem is namelijk de grote winnaar. Hij won zijn laatste partij van Frans de Vreeze. En omdat de nummers twee en drie niet verder kwamen dan remise heeft hij met een punt voorsprong zijn groep gewonnen. Zeven uit negen (6x winst, 2x remise en 1 verlies) is een zeer goede prestatie.

Willem gefeliciteerd!

Herman eindigt zijn toernooi met winst op Twan Burg. En als het nou de bekende IM (bijna GM) Twan Burg was geweest dan zou Herman van trots naast zijn schoenen lopen. Ja dat kan gerust op het strand. Helaas voor Herman was het een wat zwakkere naamgenoot, maar wel met een rating van 1976. Door de twee winsten in de laatste ronden eindigt Herman met vier uit negen op de zesde plaats. Dat is volgens verwachting van zijn rating.

Evert verloor ook zijn laatste partij tegen Marco Vogelensang (1954). Met drie remise uit negen partijen kan Evert niet tevreden zijn. Maar rekening houdende met het feit dat hij als promovendus in een groep kwam waar de andere spelers 120 tot 267 ratingpunten meer hadden kan zo’n uitslag tot stand komen..

Achtste ronde:

sneeuw om 13.00 uur

sneeuw om 13.00 uur

In het westen had men last van ijzel bij mij viel er sneeuw. De uitgesproken verwachting dat de sneeuw in de ochtend zou verdwijnen kwam niet uit. Het sneeuwde niet meer, maar de sneeuw bleef wel liggen.

In de zaterdagronde was Herman vrij. Een gratis punt zult u denken, maar in dit geval helemaal geen punt. Niemand krijgt een punt tegen de speler die zich heeft teruggetrokken. Betekent dat Herman niet kon stijgen op de ranglijst.

Evert verloor van Dirk van der Meiden (1974). Morgen mag hij tegen de nummer drie voor een verrassing zorgen.

Willem won vandaag weer (van Anton Schermer 1687), terwijl de medekoploper remise speelde. Willem staat nu een halfje voor op de nummer 2 en een heel punt op de nummers 3 en 4. Morgen krijgt hij nummer laatst Frans de Vreeze. Die heeft in de laatste twee ronden zijn puntentotaal verviervoudigd van 0,5 naar 2. Het blijft dus oppassen. In deze laatste ronde speelt in Willems groep de bovenste helft tegen de onderste.

Zevende ronde:

Eindelijk weer een hele goede dag voor ons dapper drietal aan de kust van Noord-Holland. Het schijnt dat daar het weer ook mooi was. Een goede keuze dus van het drietal, want in Emmen sneeuwde het en was het mistig. Een goede reden om niet in de auto te stappen. Het openbaar vervoer doet er ook heel lang over naar Wijk aan Zee. Als die tenminste rijden. Gisteren kon ik in Amersfoort weer naar huis terugkeren. Utrecht (mijn bestemming) was onbereikbaar. Voorlopig vertrouw ik liever op mijn onbetrouwbare auto dan op het openbaar vervoer.

De rustdag heeft Herman goed gedaan. Normaal heeft hij de pest aan rustdagen. Die haalt je maar uit je ritme zegt hij altijd. Nu dat deed deze rustdag dan ook, maar wel op de goede wijze. De eerste overwinning werd behaald. De enige vrouwelijke deelnemer Marion Penalver (1881) werd verslagen. Herman rukt daardoor op naar de middenmoot. Als ik de stand goed bekijk dan is Herman morgen vrij omdat zijn tegenstander zich teruggetrokken heeft. Hij verzorgt gratis rondleidingen dus een bezoek aan Wijk aan Zee is aan te raden. Wacht wel even tot de gladheid weg is of rij voorzichtig als het nog glad is.

Evert won dan wel niet maar zijn derde remise is natuurlijk goed te noemen. Hij komt daarmee echter niet van de laatste plaats, omdat hij een halfje achter zijn tegenstander stond. O ja, zijn tegenstander was Werner Moller (1958).

En dan onze kanjer Willem. Trok zich er niets van aan dat hij voor de rustdag door een verlies van de eerste plaats werd verdrongen. Vandaag zette Willem een concurrent  (Jeroen Loos, 1704) op een punt achterstand en kwam weer mede op kop doordat de nummer 1 remise speelde. Gezien het programma met Willem tegen de nummers 9 en 10 en zijn mede-koploper tegen de nummers 3 en 7 zet ik mijn geld op Willem. Natuurlijk weet ik dat de onderlinge krachtsverschillen gering zijn en er niemand in de groep zit die toch wel alles zal verliezen. Willem moet het dus nog wel ‘even’ doen. Er kan zelfs een derde met de winst er van door gaan. Toch heb ik het volste vertrouwen in Willem. Een beetje aanmoediging stelt hij echter wel op prijs.

Zesde ronde:

Herman speelde remise tegen oude bekende Ben van Geffen (2038). Als u denkt dat dat komt omdat ze elkaar goed kennen, dan zal ik u moeten teleurstellen. Ik kan Herman een beetje en die geeft nooit zo maar remise. Die wil spelen.

Evert verloor van Rinus Burgerhof (1920) en we moeten helaas opmerken dat Evert nu op de laatst plaats is terechtgekomen. Morgen strijdt het tegen nummer één na laatst en we hopen natuurlijk op een glorieuze overwinning.

Ook Willem verloor en wel tegen de nummer 2 Henk de Heer (1720) die daardoor de kop heeft overgenomen. Laten we er maar van uitgaan dat nu de druk van het verdedigen van plaats 1 weggevallen is dit Willem vleugels geeft in de volgende ronden.

Vijfde ronde:

Niet zo’n goede dag voor de ESG-ers. Herman verloor van Arjan Wijnberg (2069) en staat daardoor nog steeds op 1,5 punt uit vijf wedstrijden. In zijn groep maakt men elkaar behoorlijk af. Vier koplopers met 3 punten uit 5 partijen. Met +1 bovenaan staan dat gebeurt nog wel eens in de eerste ronden, maar na vijf ronden heeft men meestal meer.

Evert verloor eveneens en wel van Jeroen Bakker (1947). Hij mag morgen weer met zwart en maakt dan misschien weer remise. Twee remises en één verliespartij met zwart en twee verliespartijen met wit. Evert wist dat hij het zwaar zou krijgen, maar nu eens winnen, dat maakt alles in één klap goed.

Willem profiteerde van het verlies van zijn medekoploper door zelf remise te spelen en daardoor alleen aan kop te komen. De groep achtervolgers binnen schootsafstand is wel toegenomen. Een wetenswardigheidje. Willem was in zijn groep de enige zwartspeler die een halfje pakte, de andere vier zwartspelers verloren. De score in zijn groep is tot nu toe dat wit 12 keer won en zwart vijf keer.

Vierde ronde:

Herman speelde een remise tegen Klaas Veldhuijsen (KNSB:1822;- Fide 1950; – TPR 2024).. Een man in vorm dus. In deze groep heeft zo te zien één speler zich teruggetrokken. Als dat zo is dan heeft Herman zaterdag een vrije ronde. Als u zaterdag gaat kijken dan kunt u een rondleiding krijgen van Herman.

Evert speelde zijn tweede remise en wel tegen de hier ook bekende Gerrit Jan te Bokkel. Evert kan zich nu opmaken om te scoren. Hij heeft nu alle drie 2000+-ers gehad en krijgt nu de 1900+-ers

En dan Willem, die is geweldig op dreef. Vandaag weer een winst en wel op Dick Wolters (1641). Een lage rating maar nog niet verloren dit toernooi. Willem staat nu met 3,5 punt bovenaan samen met Marcel Tillemans (1780). Daar beide heren al onderling remise hebben gespeeld (zie ronde 2) zal het er op aan komen wie het langste scherp blijft en wie het zo nodige beetje geluk krijgt.

Derde ronde:

Niet zo’n goede ronde voor de esg-ers. Herman verloor van Peter Holscher (2076) en Evert verloor van Maaike Keetman (2058) Alleen Willem won van Marc Tempestrini (1760) Daarmee heeft Willem de leiding van Tempestrini overgenomen.

In de tweede ronde speelde Herman remise tegen Herre Trujillo (1958), Evert verloor van Gerard Roufs (1905) en Willem speelde remise tegen Marcel Tillemans (1780).

Eerste ronde

Herman speelde in 3D remise tegen Jan Havenaar (2016), Evert speelde ook remise in 3E tegen Tom de Ruiter (2066) en Willem won en wel van Ed Lammens (1767). Gezien de grote aantallen schakers is het niet verwonderlijk dat ik vele onbekende namen tegenkom in de tegenstanders van de ESG-ers. Toch zie ik daar bekende tussen. In de groep van Herman spelen ook Peter Holscher en Ben van Geffen mee, bij Evert Maaike Keetman en Gerrit Jan te Bokkel en Willem heeft Frans de Vreeze in zijn groep zitten.

Voorbespreking

Herman speelt in 3D en is op rating de nummer vijf van de tien deelnemers. Herman speelt echter meestal bij Tata zijn beste partijen, dus we hopen op veel goeds.

Evert speelt als promovendi in 3E en is op rating de nummer tien. Nu is Evert sterker dan zijn huidige rating van 1799 aangeeft. De een na laatste heeft echter nog altijd een rating van 1905 dus Evert krijgt het zwaar. Niettemin hopen we op een goede klassering van onze Evert.

Willem speelt in 5I met spelers tussen de 1639 en 1780. Net als Herman is Willem als vijfde geplaatst, maar dat zegt niks met de geringe verschillen.

Eén reactie op “Willem gefeliciteerd

  1. tonselten1
    januari 17, 2015

    Hans en ik hebben gisteren een dagje Ta Ta gedaan. Dat was natuurlijk hartstikke leuk. Zo ook de positieve resultaten van de ESG-ers. Zij gaan een goed toernooi tegemoet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 16, 2015 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: