Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG – Hoogeveen

Maandag 9 maart was het dan zo ver. De beroemde derby van Zuid-Drenthe met gewoon twee gezellige teams.

Hoogeveen kwam bij ons op bezoek en op papier leek dit een spannende wedstrijd te worden met dit jaar een licht rating voordeel bij Hoogeveen die de laatste jaren duidelijk sterker is geworden is met de exjeugd spelers die in rating groeien en natuurlijk helpt een Mellema op bord 1 ook een beetje. ESG was er dan ook in hun sterkste opstelling.

De wedstrijd begon gelijk op. geen blunders de opening en de overgang naar het middenspel leverde alleen lichte verschillen op. De eerste uitslag kwam van Herman Snelders. Hij kwam iets slechter te staan tegen Christiaan, maar Christiaan zag zijn voordeel snel verdwijnen met afruilen en er werd een remise aanbod gedaan.

Hierna bleef het nog lang stil totdat onverwacht op het bord van Leo een punt viel. Marten had zich verrekent en liet een dame toe die naar zijn koningsstelling vloog. Gelijk dodelijk. Lang stonden we niet op voorsprong want op het bord van Jan ging het juist slechter. Sander had hem al een tijdje in de verdediging en met een foutje van Jan viel de stelling in elkaar.

1,5 – 1,5 dus met op de meeste verdere borden nog geen grote verschillen.

Toen begon het mis te gaan voor ESG. Evert stond al wat slechter, maar kon zijn tegenkansen niet vinden en langzaam maar zeker zag het er steeds slechter uit voor hem. Tegenstander Bert Janmaat voelde zich helemaal niet lekker, maar toen hij bloed rook ging ij er toch even voor zitten en maakte het mooi af.

Bij Wim kwam toen een fout waardoor Edwin met dame en toren op de zevende rij kwamen. Hij had de partij steeds licht in de verdediging gestaan, maar stond vrijwel gelijk toen de doodsklap viel. We zullen het maar noteren bij het nog moeten inspelen dit seizoen.

Onverwachts kwam Hoogeveen dus op 3,5. Gelukkig stonden zowel Arie als Douwe duidelijk gewonnen, dus geheel uit de race waren we niet.

Dan moest Herman op bord 1 dan wel minstens remise spelen natuurlijk en dat zou nog erg lastig worden. Herman stond duidelijk slechter tegen Andries. Op het eind kon Andries het nog mooi afmaken met een toren offer dat tot een mooi matje leidde. Hoogeveen had dus al gewonnen.

De toeschouwers hielden hun zuchten in en troosten zich met het feit dat 3,5-4,5 toch een mooie uitslag was voor een spannende wedstrijd.

Maar die laatste twee winsten lieten wel erg lang op zich wachten.En toen werd de domper nog wat groter, want eerst ging het bij Douwe mis. Een onnodig verkeerde afruil zorgde ervoor dat de twee pionnen die Douwe voorstond verdwenen in een geissoleerde dubbelpion. Marc had het waarschijnlijk al vrijwel opgegeven, maar zag nu toch wat hoop en speelde zijn loper goed actief en Douwe kwam er niet meer door. Een remise dus.

En ook op het laatste bord ging de gewonnen stelling verkeerd. Arie stond twee pionnen voor in een toren eindspel, maar het lukte hem niet om de winnende voortzetting te vinden en na de afruilen bleef slechts 1 pion over in een stelling dat die er niet langs zou komen. Ook hier een remise dus.

Een terechte winst dus voor Hoogeveen Als je gewonnen stellingen niet af kan maken verdien je het ook niet om te winnen. We wensen Hoogeveen veel geluk met hun strijd om het kampioenschap.

Eén reactie op “ESG – Hoogeveen

  1. Pingback: Promotieklasse blijft spannend | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 10, 2015 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: