Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Een gemeenschappelijke ronde voor ESG 2

De laatste ronde alweer voor ESG 2 en een ronde waar alle teams samen kwamen in een hotel in Haren. Schaakclub Haren vierde zijn honderdjarig bestaan en wou daar graag veel gasten van andere clubs bij hebben.

ESG 2 mocht aantreden tegen Lewenborg. De tweede op de ranglijst en we hadden dan ook op alle borden een rating achterstand. Dat betekend dan natuurlijk wel weer dat je als underdog lekker vrij kan spelen. Er stond voor ons niks op het spel, dus vooral het mooie spel werd gezocht door de spelers.

Helaas lukte dit niet op al de borden. Zowel bij Marcelis als Almar ging het gelijk in de opening goed mis. Marcelis kwam al snel twee pionnen achter te staan met ook al gelijk veel stukken van het bord waardoor tegenspel lastig te vinden was, maar bij Almar ging het er zelfs nog bonter aan toe waar Almar een toren verloor en toen zich gedwongen voelde de tweede toren te offeren voor een tegenaanval.

Beiden speelden nog een poos door, maar voor beiden kwam het niet meer goed en werd uiteindelijk de nul genoteerd.

Twee punten achterstand dus en dan hoop je toch op wat punten om het weer spannend te maken. Gelukkig kwam Geert erg mooi uit de opening en kon dit goed uitbuiten. Toen hij ook nog de kwaliteit binnensleep was het wel duidelijk dat hij op winst kon gaan koersen. En dan is het lastig om alles goed te blijven verdedigen voor de tegenstander en er kwam nog een fatale fout waarna hij de handdoek in de ring gooide.

Ook bij Marcel leek het toen goed te gaan. hier kwam een stelling op het bord waar een stuk gelijk in de opening was geofferd tegen drie pionnen. Meestal is een oneven stelling zoals dit in het voordeel van de speler met de hogere rating, maar Marcel liet zien dat hij dit seizoen erg goed op dreef is en beet onverschrokken in de stelling. Een hele strijd voltrok met als inzet om te zien hoe goed de pionnen zouden gaan worden.

Eerst leek dit licht in het voordeel van Hiddo te gaan (voor de toeschouwer dan), maar Marcel sloeg goed terug en veroverde uiteindelijk een pion en kreeg de betere stelling. Een punt voor Marcel. Een partij waar nog veel meer over te vertellen is, dus misschien kunt maandag Marcel zover krijgen hem aan u te laten zien.

We kwamen weer langszij met nog vier borden te gaan. helaas stond op dit moment alleen Hans beter die dan ook opdracht had gekregen niet voor remise te gaan.

Hans had een mooie plus pion,maar je kon zien dat hij het moeilijk vond de winnende voortzetting te vinden. toch bouwde hij zijn stelling steeds beter uit en zijn tegenstander stond geheel in de verdediging. Helaas dacht Hans toen een dodelijk zet te vinden, maar zag wat over het hoofd en gaf de pluspion weer terug en moest toen wel toegeven dat door de afruil er weinig overbleef en er werd remise gemaakt.

Bij Ton en Willem ging het toen niet beter. Ton was slecht uit de opening gekomen, maar wist weer wat op te krabbelen en een stelling op te bouwen. helaas was het uiteindelijk et genoeg Toen kwam in slechtere stelling nog een fout die dan natuurlijk snel dodelijk is.

Bij Willem had het nog lang vast gestaan waar het soms lastig was als toeschouwer om echt defintief te zeggen wie er nou beter stond, maar langzaam kwam Willem toch slechter te staan. Toen kwam er de dodelijke fout waardoor Willem een dame achter kwam te staan. Willem speelde nog een even door om te kijken of er nog tegen kansen waren gezien hoeveel er nog op het bord stond, maar het wou niet meer baten.

En Lewenborg had de winst binnen. Maar er was nog één partij bezig en Raymond speelde echt de sterren van de hemel. Raymond begon de partij niet mooi en kwam slechter te staan en een stelling die er bijna hopeloos uitzag. Niks meer te verlizen storten Raymond zich toen op zijn tegenstanders stelling en kwam met prachtzet na prachtzet die dreigingen bood op mat en zetten die weer eens bewezen dat de beste verdediging soms de aanval is. De tegenstander werd gedwongen een afruil aan te gaan waar hij vrijwel al zijn voordeel op moest geven. Helaas koste dit alles veel tijd en toen kwam de relatieve onervarenheid van Raymond helaas nog naar voren en ging hij door de vlag. Jammer, want op dit punt had de tegenstander nog slechts het kleinste voordeel in een toren eindspel met beide drie pionnen.

1.
Zuiderweg,H.J.(Hiddo)
1962
Struik,M.(Marcel)
1839
0
1
2.
Grashuis,A.J.(Aldert-Jan)
1864
Boontje,W.(Willem)
1825
1
0
3.
Veen van,J.W.(Jan Wiebe)
1749
Selten,A.W.M.(Ton)
1700
1
0
4.
Middeljans,R.(Ramon)
1786
Gerbens,A.J.(Almar)
1692
1
0
5.
Bons,R.(Roy)
1824
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1702
0
1
6.
Frieswijk,R.A.(Rudy)
1634
Holst van,M.(Marcelis)
1353
1
0
7.
Jans,J.(Johan)
1590
Hut,J.J.(Hans)
1449
½
½
8.
Schut,J.K.(Jan)
1560
Hof,R.(Raymond)
1
0

Eén reactie op “Een gemeenschappelijke ronde voor ESG 2

  1. Pingback: Onspannende laatste ronde 1B | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 28, 2015 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: