Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint laatste wedstrijd

ESG heeft in de laatste ronde gewonnen van de nummer voorlaatst Groninger Combinatie 6. Op papier zou dat een makkie moeten worden, maar zoals u weet presteert ESG dit jaar niet zo geweldig.

De wedstrijd begon met een snelle remise van Wim. Die speelt nog wat weinig en nam het zekere voor het onzekere. Hij kon vervolgens gaan kijken bij de wedstrijden die er wel toe deden. Ja, dat kon want de laatste ronde van de Promotieklasse werd gezamenlijk gespeeld in Assen. Helaas werden de belangrijke wedstrijden (die tussen Hoogeveen en Haren/Oostermoer en die van Assen 2 tegen Leek) in de andere zaal gehouden dan waar wij speelden. Je kon dus niet je bord in de gaten houden.

We liepen al snel uit naar een voorsprong. Jan had met zwart een op het oog saaie damegambiet op het bord. Als alle stukken dan goed staan moet je een plan verzinnen. Wit dacht een mooi plan met f3-f4-f5 te hebben gevonden, maar vooral die laatste zet (f5) bleek niet zo’n goede te zijn. Wit dacht een pion te winnen, maar overzag dat zwart een schaakje op e3 kon geven waardoor een toren op c1 verloren ging (1,5-0,5).

Herman won

Herman won

De tweede die won was Herman Snelders. Die had al snel de stelling in een houdgreep en rolde zijn tegenstander op. (2,5-0,5)

Bastiaan was niet zo geweldig uit de opening gekomen. Hij had wel gezien dat de vijandelijke dame zijn losse pionnen op e5 en c3 kon aanvallen vanaf c7, maar overzag dat dit ook kon vanaf a5. En dat was aardig wat gevaarlijker. De tegenstandster kreeg wel visueel een mooie stelling, maar ze kon de doodsklap niet vinden. Daarom eindigde de partij in remise (3-1).

Evert kon mooi Pxd6 spelen

Evert kon mooi Pxd6 spelen

Evert had een partij met wisselende kansen. Hij kreeg een geweldige aanval, maar wist deze niet te laten doorslaan. Daarna leek mij dat de tegenstander goede tegenkansen kreeg. Die werden echter niet benut waardoor Evert kon afwikkelen naar een eindspel waar hij de touwtjes weer in handen kreeg. In het pionneneindspel was de aanvallende paard van Evert stukken sterker dan de verdedigende loper van de tegenstander. Toen twee pionnen oprukten naar de achterlijn werd er opgegeven (4-1).

Bij Douwe is het na zet drie blijkbaar al spannend.

Bij Douwe is het na zet drie blijkbaar al spannend.

Het beslissende halfje werd door Douwe gescoord. Douwe kwam slecht uit de opening. Het leek een dichtgeschoven stelling, maar volgens Douwe dreigden er verschillende offers. Of die offers terecht zouden zijn weet ik niet, maar Douwe gebruikte zeeën van tijd om alles door te rekenen. Hierdoor zat hij al snel in de fase van 30 seconden per zet. Op een gegeven moment zag ik dat hij twee torens en een stuk tegen een dame had. Normaal voldoende voor de winst, maar in deze stelling was het de tegenstander die dacht te kunnen winnen. Winnen lukte echter niet, voor beide niet. Remise derhalve het logische resultaat.

Stelling van Leo welke remise werd gegeven.

Stelling van Leo welke remise werd gegeven.

Leo speelde weer zijn eigen spelletje. Daarmee is hij topscoorder geworden van ESG. Een nadeel is echter dat ik zelden een betrouwbaar oordeel kan geven over de partij. Het werd uiteindelijk remise. Hierbij opgemerkt dat Leo de enige was die een speler trof met meer rating

Marcel kon dit eindspel niet houden.

Marcel kon dit eindspel niet houden.

Als laatste was Marcel nog bezig. Op het laatste moment opgetrommeld voor Arie. Marcel is dit seizoen geweldig op dreef in het tweede, in de beker en in de top-viertallen. Had tot deze wedstrijd 12 uit 15 gescoord. Daar leek een puntje bij te komen. Hij had het initiatief en had de pionnen structuur van de tegenstander verbrijzeld. Hij ging echter onterecht in op en pionneneindspel die hij dacht te winnen. Het bleek echter verloren te zijn en de tegenstander liet dat mooi zien.

Met elkaar een 5-3 overwinning waarmee wij in de middenmoot eindigden. We hadden bovenin mee willen draaien en dan is dit wat teleurstellend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 5, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: