Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ton en Evert op Rügen

Logo des Hotels

Negende ronde: Stapje terug

Twee maal verlies in de laatste ronde. Evert forceerde te veel zodat van zijn gezonde stelling te weinig overbleef. Ik had met zwart netjes verdedigd, niks aan de hand, maar schoot een bok met Tc8-c4. Totdat wit b3 speelde was ik nota bene trots op die zet.
Zo eindigen we beiden net 4 uit 9, Evert tegen een gemiddelde elo tegenstand van 1969, ik tegen 1895. Ik schat dat we daarmee rond plaats 110 (van de 176) komen, er is nog geen eindstand er zijn nog partijen bezig.

Observatie #4
De DWZ (Deutsche Wertung Zahl), zeg maar de KNSB rating van de Duitse bond is veel lager dan de internationale elo rating van de FIDE. Zo namen slechts 18 spelers deel met een DWZ van meer dan 2000, terwijl er 48 een elo hadden van meer dan 2000. Overigens deden er 6 titeldragers mee, 1 WIM, 4 FM en 1 CM. Onze rating tegenstand in DWZ was respectievelijk 1773 (Evert) en 1720 (moi).

Achtste ronde: En weer in de rij

Evert met een mooie overwinning tegen elo 1823 na een krachtige aanval door het midden, ik kon mijn aanval tegen elo 1959 niet doorzetten en moest genoegen nemen met remise. Voor de laatste ronde staan we keurig in de rij, beiden met 4 uit 8.

Zevende ronde: Taaie Duitsers

Duitse schakers zijn taai, een juiste constatering van Evert. Een voordeel laten ze niet glippen en ze geven pas erg laat op. Van het eerste had Evert vandaag last, het tweede kon mij vandaag niet deren.

Observatie #3. Het schaken lijkt hier plechtiger en ernstiger bedreven te worden dan in soortgelijke toernooien in ons land. Buiten de speelruimte gaat het er vriendelijk en informeel aan toe, daarbinnen zit men als tijgers achter het bord en heerst serene stilte, stiller dan bij ons.

Afbeeldingsresultaat voor Binz rugen

Zesde ronde: Met lege handen

Evert laat zeggen dat bij hem de scherpte gaat ontbreken. Wij weigeren dat te geloven, er komen nog drie ronden van de 9, maar vandaag verloor hij inderdaad van elo 1952. Ik had een minstens interessant te noemen stelling na een niet te stoppen opmars van mijn g pion, maar wikkelde te snel af, waarna elo 1912 het eindspel won.

 

vijfde ronde: Contrasten

Evert vergaloppeerde zich in de opening tegen de FM (2279) die in de tweede ronde mijn tegenstander was. Ik won met kleine middelen een lange partij tegen een dame (1602). Evert staat nu op plus 1, ik op 50%.

Observatie #2. Volgens Jan Hein Donner, Nederlands grootmeester in de periode tussen Euwe en Timman, konden vrouwen niet schaken. Inmiddels weten we wel beter. Toch zijn de meeste vrouwen hier op het toernooi in de achterhoede te vinden . Op de eerste 63 borden speelden er 2, op de borden 64 tot en met 87, het laatste bord, waren er 10 ingedeeld. Overigens  doet ook 1 WIM mee, zij speelde vandaag aan bord 18.

vierde ronde:  Binz

Gehandhaafd en verloren evenwicht

In dit geval gehandhaafd door Evert. Een  dynamisch evenwicht kenmerkte zijn hele partij. Tegenstander  (elo 2115) had wel een uur meer nagedacht, maar meer zat er niet in. Speelde Evert tegen ein Dr. uit Bottrop,  ik tegen een 63 jarige Prof. Dr. (elo 1966) uit Dresden. Opening en vroege middenspel gingen best goed, daarna werk ik er uit gecounterd. Zo is het, de beste schaker wint!

Observatie #1 (later volgen er meer). In Duitsland is schaken toch meer dan bij ons een elitesport. Ik tel in het deelnemersveld 20 keer een Dr. titel, waarvan 4 ook nog eens Prof. zijn. En misschien zijn er ook wel die hun titel niet opgeven.

toernooisite

ranglijst

derde ronde

Volle buit!

Evert met sterk spel na een spannend eindspel waarin hij er in slaagde zijn initiatief zwaarder te laten wegen dan de meerpion van zijn tegenstander (elo 1940). Ik omdat ik mijn tweede kans greep, na de eerste te hebben laten schieten. Tegenstander (1617) teleurgesteld en boos op zichzelf, omdat hij in betere stelling remise beslist afsloeg.

tweede ronde

Precisie

Evert laat zeggen dat zijn tegenstander in de tweede ronde met de precisie die hoort bij diens voormalige functie van piloot in het Duitse leger, de partij in remise banen wist te houden. Ik verloor best een leuke pot met opnieuw een geofferd paard tegen 2, later 1 pion van een FM met een elo rating van 2279. Ik miste duidelijk de nauwkeurigheid van de vliegenier.

eerste  ronde

Ton was zo vriendelijk om een eerste bericht te sturen van zijn en Evert prestatie op Rügen

Map of rugen

Open senioren kampioenschap van Mecklenburg – Vorpommern. Evert wint met zwart tegen een lokalo van dit eiland (Rügen) die hij na diens Lg2xc6 snel afdroogde. Ik ook met zwart een gelijkspel tegen een man uit Ludwigshafen met een rating van 2080. Wij staan op papier!

Rügen
Eiland in Duitsland
Rügen is het grootste eiland van Duitsland. Het ligt in de Oostzee en behoort tot de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De “toegangspoort” tot het eiland Rügen is de Hanzestad Stralsund.Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 24, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: