Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG weet weer wat winnen is

ESG heeft de wedstrijd tegen Groninger Combinatie 4 uiteindelijk makkelijk gewonnen. Nadat ESG al vlot uitliep naar een 4-0 voorsprong zag het er goed uit. Echter aan de overige vier borden knokten de overgebleven groningers manmoedig door. Het werd 4-2 en er had misschien meer ingezeten. De twee laatste ESG-ers hielden echter stand en behaalden een remise waardoor de wedstrijd met 5-3 werd gewonnen.

De eerste overwinning werd door Wim gehaald. Die won eerst een kwaliteit en vervolgens een stuk en toen geloofde de tegenstander het wel. Ook Evert kwam al snel een stuk voor. Toen de vijandelijke aanval was afgeslagen kon Evert na ruil van veel stukken afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Rashid won twee pionnen na een mislukte opening van de tegenstander. Daar wit ook nog een dubbelpion had was er geen keepen aan en werd de handdoek in de ring geworpen. De vierde overwinning was voor Willem. Die liet een paard in staan om de dame te winnen. Uiteraard ga je er dan van uit dat het paard niet genomen wordt. Dat gebeurde echter wel. Hoewel met paard en toren tegen dame soms nog te spelen valt, was het in deze stelling zinloos.

Tien uur en 4-0 dat moet je niet meer weggeven. Het werd echter toch nog wat zwaar. Bastiaan stond de hele partij onder druk en kwam er niet goed uit. De tegenstander wist vervolgens goed gebruik te maken van de betere positie van zijn stukken en rolde Bastiaan in de aanval op. Het werd zelfs 4-2 omdat Marcel zijn goede stelling in tijdnood om zeep hield. Hij had vlot een kwaliteit gewonnen, maar wist de aanval niet door te drukken. De tegenstander speelde in de tijdnood van Marcel goed en wist een leuke truc in de stelling te vlechten. 4-2 en nog twee partijen te gaan.

Jan was met zwart in een gedrukte stelling gekomen. Met f5 bevrijde hij zich. Een zet die normaal zeer slecht is, maar nu had Jan geen keus en het was nog goed ook. Daarna fleste hij zichzelf door in de ingewikkelde stelling op de aanval te spelen. Leek allemaal geweldig maar het paard dat naar g4 was gejaagd verdedigde f2. En daar had Jan geen rekening mee gehouden. Het gevolg een eindspel van loper en vijf pionnen tegen paard en vier pionnen. Jan gaf zelfs nog een tweede pion weg, maar bereikte daardoor wel een remise stelling. De aktieve koning in combinatie met het sterke paard was voldoende voor remise. Heel misschien zelfs voor meer maar beide heren geloofden het wel. Dat kwam omdat de wedstrijd al was beslist door de remise van Leo. Die speelde een dameloze laveerpartij met de tegenstander. Leo had het betere van het spel, maar winst heeft er volgens mij niet ingezeten. Het remiseaanbod van Leo werd zonder nadenken aangenomen, ondanks de stand van de wedstrijd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 8, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: