Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Afscheid Leo

Leo gaat ons helaas verlaten. Na 23 jaar lang lid geweest te zijn van het ESG zet hij zijn carrière nu voort in het bourgondische zuidelijke gedeelte van Nederland en wel in Veldhoven. Dicht in de buurt van zijn kinderen. 16 senior leden gaven glans aan Leo’s afscheid, waarbij Ton Selten en Jan van Os een mooi programma in elkaar hadden gezet.

Daar waren een 9 tal opgaven waarbij per diagram 1,2 of 3 punten mee waren te verdienen. Daar waren ook een aantal karakteristieke diagrammen met Leo’s sterke wapen:  pionnen  die dwars door het centrum heen breken. Daar was ook zijn partij uit de jaren 70 tegen Rudy Douven – in de 80er jaren kampioen van Nederland – welke hij glorieus won! (diagrammen)

    diagram 1     diagram 2

In diagram 1 zien wij de karakteristieke speel wijze van Leo. Er volgde 1. d5 – exd5  2. exd5 – Ld6 3. f4 – h6 4. f5 – Lh7 5. Pxd6 -Dxd6 en 6. Pc4 – Dd7 Daarna ging het allemaal heel voorspoedig voor Leo: 7. d6 – f6 (om Pe5 te verhinderen) 8. Ld5+ – Kh8 9. Le6 – Dc6 10. Lxc8 – Dxc8  11. d7 – Dd8  12. Dd6 – Pb8  13. Tad1 – Pc6 14 Tfe1 – Lg8 En zo zijn wij dan beland bij diagram 2 waarop wit een prachtige zet voor handen had. Er dreigt immers Dxe8-Dxe8 en d8D. Maar dan moet wel eerst dat “rot”P weg van c6. Dus volgde heel fraai Pa5!!! en het punt was binnen. Fraai stukje schaak derhalve.

Ook werden de aanwezige leden een groot aantal vragen gesteld over het schaakleven van Leo. Uit de antwoorden bleek dat hij van af 1994 lid is en al zo’n 20 jaar de jeugd begeleid. Zo speelde Leo met zijn vorige club  Assen, diverse keren tegen ESGers in de Nosbo-competitie. Leo won ze allemaal en dus waren we maar wat blij toen hij bij ons kwam spelen. Zo kwam er ook nog een schaakfragment aan de orde uit één van die wedstrijden. Het was een stelling uit de wedstrijd Assen1 -ESG1 waar Douwe Többen – die in die periode  tegen Leo speelde en als enige nu nog steeds lid is van het ESG. Helaas was de ESGer hier even vergeten dat zijn Paard op c6 ook in stond door Pb4 toen hij de Dame speelde…….

 

 

 

 

 

 

 

Daarna was het de beurt aan voorzitter Ton, die namens het ESG het woord deed en de vertrekkende jeugdleider alle lof toezwaaide. Vervolgens kreeg Leo als dank voor zijn bewezen diensten het fraaie boek over Emmen van uit de lucht. Na een dankwoord van Leo speelden de leden ieder nog een tweetal rapidpartijen van 20 minuten per persoon met het thema “koningsgambiet”. Na de verplichte 1. e4-e5 2. f4-exf  mochten de ESGers het verder zelf uitzoeken. Daarmee speelde Leo zijn laatste partijen bij het ESG tegen Geert ten Hietbrink..

 

 

 

 

 

 

 

5 reacties op “Afscheid Leo

 1. AJ Gerbens
  januari 19, 2016

  Dit was een bijzondere themaavond die me nog lang bij zal blijven. Heel goed georganiseerd en jammer dat Leo ons zal verlaten.

 2. tonselten1
  januari 19, 2016

  Een kleine correctie. Leo versloeg Rudy Douven in april 1982. Douven werd in 1988 Nederlands kampioen.

 3. Leo Roos
  januari 20, 2016

  ESG’ers bedankt voor het mooie afscheid.
  Ton je hebt er een mooie thema-avond van gemaakt, waar ik nog vaak aan zal terugdenken, mede geholpen door de mooie bloemlezing van een aantal van mijn partijen, die ik op papier heb meegekregen.
  De ‘speel als Leo Quiz’ en ook de originele uit het schaakleven gegegrepen quiz van Jan maakten er een mooie avond van.
  Ook het boek ‘Emmen vanuit de lucht’ was een schot in de roos.
  Mensen het ga jullie goed.

  • ilse
   januari 21, 2016

   Leuk pap om dit vanuit Belgie mee te volgen en te lezen, zo te zien ben je goed in de zon gezet ! x Ilse

 4. Marcelis van Holst
  januari 29, 2016

  Leo ik moest de bus halen die bewuste maandag dat je afscheid nam van onze vereniging en kon eigenlijk niet mijn ding kwijt , om je op een gepaste wijze te bedanken voor al die jaren die je hebt in gezet voor onze club , ook heb je mij wel duidelijk weten te maken dat je je niets van een ander moet aantrekken ,wat bij mij wel speelde . Je was een echte schaker en dat heb ik mee genomen en een gewaardeerd lid van ESG , ik wens je al het goede en hoop nog vele jaren schaakvreugde en natuurlijk een fijne leefomgeving in Veldhoven , ook wil ik Jan en Ton feliciteren met het goed organiseren van deze avond en hoop nog lang te mogen genieten van deze vereniging, onze Douwe niet te vergeten was duidelijk aanwezig en heeft voor mij de avond weten af te ronden met zijn partij tegen Jouw , heel interessant was dan ook het gene wat dan vaak bij mij speelt , de gedachte dat je er goed voor staat , er zal een kleine vergissing in staan maar ik heb genoten van deze avond en zal je missen als meester in op schaakgebied.

  af gelopen avond speelde ik met ons team tegen Dwingelo en hebben we gewonnen , ook hier telde weer het zelfde als ik heb mee genomen wat je als ESG lid hebt bijgedragen op schaakgebied . Leo het ga je goed en hoop nog eens wat van je te horen .

  Vriendelijke schaakgroet van de buschauffeur toe toet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 19, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: