Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 vlamt de pan uit (nu met foto’s)

foto’s van Jan van Os

ESG 2 heeft het seizoen vlammend afgesloten. Een dikke 6,5 – 1,5 overwinning op Haren&Oostermoer 3 (het Zuidlaarder smaldeel) dat hierdoor degradeerde.

En niet alleen de cijfers deed ons deugd, maar de manier waarop de punten werden binnengehaald was gewoon geweldig. Marcelis zette de toon door in de vooruitgespeelde partij te winnen van de hoger gewaardeerde tegenstander. En dat terwijl hij in de opening een stuk achter kwam te staan. Wist door het wat passieve spel van de tegenstander toch een remisestelling te bereiken dankzij een geweldige pion op d7. Echter toen hij de kans kreeg om het zelfs te winnen toverde hij een wondermooie aanval uit de hoed die de winst binnenbracht.

Oostermoer kwam nog terug tot 1-1 omdat Theo zich in zeer goede stelling liet verrassen door een dameoffer. Jammer van zijn goed opgezette partij. Daarna was het allemaal ESG wat de klok sloeg. Geert wist zijn tegenstander in een matstand te drukken. Hij stond toen al lekker wat materiaal voor. Ton overspeelde zijn tegenstander dankzij een beresterke loper op g7 die de witte stelling helemaal lam legde. Dat was een 3-1 voorsprong. En met het feit dat Assen op dat moment al met 4-1 achterstond tegen kampioen Het Kasteel was zelfs de theoretische mogelijkheid om te degraderen niet meer aanwezig. Hans speelde een wisselvallige partij die alle kanten op had kunnen gaan. Gezien de stand was het halfje een stap dichterbij de overwinning. Douwe scoorde het beslissende punt door ons oud-lid Hans de Graaf zeer langzaam op te rollen. Uiteindelijk kwam er een eindspel van 2 torens en 1 pion tegen toren, loper en 2 pionnen op het bord. Douwe had twee torens en wist dit zeer goed uit te spelen (4,5-1,5).

Bleven er nog twee spelers over. Almar had de hele partij een geweldige stelling maar zag zijn aanval net niet doorslaan en ook zijn pion op de zevende rij ging verloren. Met beide alleen de 30 seconden per zet werd het een partij waarbij de spanning hoog opliep. Almar liet zetten lang een toren op g6 instaan. Beide zagen niet dat de vijandelijke dame op b1 de toren kon slaan. Die dame stond zeker te ver weg. Uiteraard zag het massaal toegestroomde publiek het wel, maar gelukkig liet niemand wat merken. Compliment voor het publiek. Almar was uiteindelijk de gelukkige die de vijandelijke koning naar voren kon jagen en daar werd deze mat gezet.

Raymond was op dat moment nog bezig om een pionneneindspel met een goede loper tegen een slechter paard te winnen. Hij bleef daar rustig onder en wist de partij uiteindelijk ook te winnen. Hij was van alle partijen in deze laatste ronde het laatste bezig.

We zijn hierdoor op de vierde plaats geëindigd en dat terwijl wij het team waren met de laagste gemiddelde rating. Sissa 5 tel ik niet mee, want die had veel ongerate spelers aan de topborden zitten. Een fantastisch resultaat derhalve.

 

3 reacties op “ESG 2 vlamt de pan uit (nu met foto’s)

 1. douwe
  april 24, 2016

  Het was een geweldige avond met een SUPER ESG II. Zo’n grote overwinning en dat terwijl wij nota bene op papier het zwakste team van die klasse hadden.. Trouwens, het was me een waar genoegen om dit afgelopen seizoen als 1e bordspeler van het tweede te hebben mogen spelen. Er was een geweldige teamgeest in ons team aanwezig en er werd gestreden tot het bot!. Wat dat betreft is het wel jammer dat ik in het volgende seizoen in het eerste mag spelen, maar voor mij toch ook wel weer een uitdaging na het “mislukte” optreden in het vorige seizoen met dat eerste team. Ook tegen Haren-Oostermoer werd er heel erg goed geknokt voor de volle winst. Daar kunnen wij allemaal trots op zijn!! Almar heeft dit seizoen het beste van ons gepresteerd, hij is topscorer van ons team met 4½ uit 7.
  Alle overige standen en resultaten zijn te zien op de Nosbosite en wel via de link op onze uitslagenpagina.

 2. Pingback: Eerste klassen NOSBO | De Schaakreporter

 3. tonselten1
  april 24, 2016

  12 minuten na Jan plaatste ik mijn verslag op de website. Dat was een beetje te veel van het goede, want het voegde weinig toe. Maar als reactie op het fraaie verslag van Jan is het misschien toch wel leuk!

  ESG 2 SLUIT SEIZOEN WAARDIG AF

  Op de gezamenlijke slotronde in Zuidlaren versloeg ons tweede Haren/Oostermoer 3 afgetekend met 6,5 – 1,5. Het stelde daarmee de vierde plaats in de eindranglijst. Heel knap, een prestatie om trots op te zijn, want op papier waren wij het zwakste team in de competitie, de sterkte van spelers zonder rating meewegend.

  We begonnen met een voorsprong omdat Marcelis de vooruit gespeelde partij tegen een sterke tegenstander op even bijzondere als fraaie wijze gewonnen had.
  Theo leek daar vlot bij aan te sluiten. Onze held van de vorige ronde bereikte een prima stelling, maar tuinde in een dodelijke combinatie, naar ik begreep met mat achter de paaltjes of groot materiaalverlies. Hans was niet best uit de opening gekomen en raakte een pion achter. Op de andere borden heerste voorlopig evenwicht. Dus bijzonder dat de 1-1 zich zou ontwikkelen tot 6,5-1,5.

  Al snel bleek Geert zijn tegenstander volledig te overspelen, hij werkte aan een mataanval en won daarbij veel materiaal. Snel haalde hij de winst binnen. Hun kopman had het tegen mij op bord drie opgenomen, ik koos met zwart voor een opening die ik anders nooit speel, misschien moet ik dat vaker doen, want tamelijk probleemloos won ook ik. Hans werkte zich uit zijn mindere stelling fraai naar remise. Douwe wist een spannende partij tegen oud clublid Hans de Graaf langzaam naar zich toe te trekken en besliste na kwaliteitswinst het duel in zijn voordeel. Raymond behandelde zijn eindspel zo veel beter dat ook bij hem de winst een logisch resultaat was.

  En tot slot Almar, dit maal onze geluksvogel. Hij liet een betere stelling uit zijn handen glippen, moest in beiderzijdse vliegende tijdnood zijn heil zoeken in een wanhoopsaanval, die tot mislukken gedoemd was, als de tegenstander met Db1xg6 een volle toren geslagen zou hebben. Het talrijke publiek dat het bord omzoomde hield op voorbeeldige wijze gedurende de meerdere zetten waarin dit mogelijk was collectief de adem in. Nu gebeurde het omgekeerde, sterker, een paar zetten later zette Almar de ander mat. En dat niet alleen, Almar werd daarmee tevens onze topscorer in dit seizoen. Bravo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 22, 2016 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: