Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Marcel scoort goed in Simultaan

DSC_0762a

Het seizoen loopt nu naar zijn einde en dat is ook bij het Emmer Schaakgenootschap duidelijk te merken. Toch waren ook afgelopen maandag weer 14 leden aanwezig, waaronder een tweetal gasten, die bovendien ook nog een suppoost meenamen. Die twee gasten waren niet de eerste de beste maar wel de ouders van clubkampioen Marcel Struik. Vooraf werd al geopperd dat onze kampioen het wel een heel zwaar zou kunnen krijgen. De tegenstand was immers zeer groot met toppers als Herman Voss, Evert Hondema Jan van Os Ton Selten en Douwe Többen. Gelukkig waren ook een aantal minder sterke spelers aan wazig zodat er een mooie mix was in het bonte gezelschap.

DSC_0792a

Maar voordat hij met de simultaan kon gaan beginnen werd Marcel eerst gekroond tot clubkampioen. Dit was Ton Selten, voorzitter van het ESG, wel toe vertrouwd. Direct daarna barstte het “geweld” los.

DSC_0799aa

DSC_0801a.jpg

Naast mij viel al snel het eerste punt voor Marcel. Anneke verloor kreeg een loei van een aanval over haar heen en werd, doordat zij een paard wilde redden, heel effectief mat gezet. Bij Edwin werd de Koning ook al onder vuur genomen, maar daardoor kwam de  ontwikkeling van zijn stukken niet tot stand en werd ineens de Dame het doelwit. Deze kon zich geen vin verroeren en werd deze “geschaakt”.

DSC_0796a

Daarna werd het even stil bij de uitslagenregister, maar op de borden ging de strijd volop door. Er sneuvelde bij een aantal zwartspelers, Marcel speelde alle partijen met wit – hetgeen gebruikelijk is in een simultaanseance, her en der meer stukken dan bij de witspeler. Zo leek Sebo ook niet zo best te staan en toen die partij uit was wilde ik al een punt voor Marcel noteren. Maar, hier was de eerste verrassing: Sebo won heel fraai van Marcel. Ook Evert won, door zijn stelling steeds verder te verbeteren en dan is hij beslist in zijn element.

DSC_0794a

DSC_0805a

Tja en dan waren er ook nog pa en ma Struik die mee deden. Zij verweerden zich heldhaftig maar werden wel zo langzamerhand in het nauw gebracht. Met heel subtiel spel werd eerst de vader gevloerd en pas veel en veel later ook zijn moeder. In die tussentijd werden ook Gor en de Nestor van het gezelschap, Hans en ook Marcelis met een nul naar huis gestuurd. Ton  kreeg eerst met wat ruimte voordeel kansen, vooral toen er “plotsklaps” een pion van hem zich op b2 wist te nestelen. Maar Marcel trok het spel naar zich toe en nam de aanval, inclusief pion op b2 over en nestelde daarna zelf een pion op c7. Maar ook die ging er aan en de vrede werd daarna getekend.

DSC_0810a

DSC_0806a

Jan leek ten onder te gaan in de aanval, maar wist middels een tegenactie via de h-lijn tegenkansen te creëren. Met een kwaliteitsoffer probeerde Marcel de niet ontwikkelde koning van Jan alsnog om te brengen maar verder dan eeuwig schaak kwam de witspeler niet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

Douwe stond, vooral in het tweede gedeelte zwaar onder vuur, maar wist zich met vlieg en kunstwerk zich staande te houden en helemaal toen wit even te snel pion h5 nam. Douwe stuurde na winst van a4 op remise aan maar bleek na wits Tc3 middels Tc4 de winst te hebben gemist. Na verplicht T-ruil bleek in analyse dat zwarts pion net eerder als Dame gekroond kon worden, ook al door een eventuele prachtige tussenzet d4+.

DSC_0797a

Als laatste bleef Herman over. Hier ging en kon de simultaangever er rustig voor gaan zitten. Deze gelijk opgaande strijd bleef ogenschijnlijk gedurende de strijd steeds in evenwicht, ondanks een ver opgerukte pion. Ook hier werd het uiteindelijk remise.

Een goed resultaat derhalve voor de kersverse kampioen, die met een score van 9 uit 13 zich knap staande hield: 7 keer winst; 4 remises en slechts 2 x verlies.

Marcel Struik met wit tegen:

Edwin Kokee 1
Gor Grigoryan 1
Sebo Detmers 0
Marcelis van Holst 1
Herman Voss ½
Evert Hondema 0
Hans Hut 1
Pa Struik 1
Ma Struik 1
Ton Selten ½
Jan van Os ½
Douwe Többen ½
Anneke Boomsma 1
Toaal 9 13

Eén reactie op “Marcel scoort goed in Simultaan

  1. Marcelis van holst
    juni 27, 2016

    Gefeliciteerd Marcel, mooie score

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 21, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: