Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Laatste avond weer geslaagd

 

De L van laatste avond is ook de L van lol. En dat willen we natuurlijk op de laatste avond van het seizoen.

Het programma begon met de schaakstukken. Elke schaker wil toch even aan de stukken zitten. In tweetallen werd er de variant doorgeefschaken gespeeld. Omdat er ook lezers zijn die niet weten wat dat is staat onderaan een korte uitleg. Het is in ieder geval een variant die niet goed ligt bij  rechtlijnige gestructureerde schakers. Immers je weet nooit waar er plotseling een stuk op het bord kan verschijnen. Maar dat is ook het mooie van deze variant. Je kunt je tegenstander verrassen. Winnaars na twee ronden zwitsers waren de duo’s Tom+Willem en Marcelis+Hans

DSC_0816a

DSC_0814aa

 

 

 

 

 

Daarna kwam Jan met een tiental vragen op de proppen.

 1. Wat is het beroep van de aanwezige bestuursleden?

Een vraag waarvan sommige bestuursleden het van zichzelf niet konden vertellen. En is ambtenaar eigenlijk wel een beroep? Het zegt alleen dat je in dienst van de overheid bent.

DSC_0833c

 1. Hoe vaak is Marcel kampioen van Emmen geweest?

Het antwoord is 1 keer, want verbazingwekkend is Marcel bij de jeugd nooit kampioen geweest.

 1. Wie heeft de meeste partijen gespeeld in de interne competitie?

Jan dacht Edwin, maar die heeft te veel partijen gespeeld die niet meetelden. Daardoor is Jan Reinink de gelukkige met 22 partijen en dat is er één meer dan Klaas.

 1. Wie heeft de meeste externe partijen gespeeld (team, beker en viertal)?

Dat is Jan van Os die tot een score kwam van 19 (+ 1 keer niet opkomen) Marcel, Ton en Almar komen tot 18 en Douwe en Evert komen tot 16. Jan won doordat het bekerteam ver kwam.

 1. In welke lokaties heeft ESG gespeeld?

In de tijd van deze schrijver is er gespeeld in de Zeihuuv, kantine Danlon, Ichthus, Brinkenhoes, De Opgang en weer Brinkenhoes. Daarnaast weten we dat het eerste jaar gespeeld werd in café Groothuis. Ook is er gespeeld in het Heerenhof (nu Rabo-bank) waar ook het fameuze Danlon-toernooi plaats vond.

 

DSC_0837a

 1. Wie is het langste lid van ESG?

Jan vO werd lid in 1967, maar pas in 1969 doorgegeven aan de KNSB. Douwe werd in 1968 lid en al vrij vlot doorgegeven aan de KNSB. Zowel Douwe als Jan werden goed gerekend.

 1. Welke voornaam komt het meeste voor onder onze senior-leden?

Ik dacht laat ik er een makkelijke vraag tussen doen. Maar het bleek toch niet zo makkelijk te zijn als ik gedacht had. Het antwoord is echter niet moeilijk. Na het vertrek van Jan Peek hebben we nog drie Jannen over. En dat is meer dan Ton/Tom of Marcel/Marcelis.

 1. Wie heeft het verst gereisd om een schaakpartij te spelen?.

Ton en Evert zijn nar de Oostzee geweest en Evert is ook nog naar het zuiden van Duitsland geweest voor een seniorentoernooi. Verder hebben we geen berichten ontvangen van mensen die naar b.v. Nieuw-Zeeland zijn afgereisd om daar te spelen. Ook Estland werd dit jaar niet bezocht. Dus verklaren we Evert als het juiste antwoord.

 1. Naar welke plaats is Leo Roos verhuisd?

Iedereen wist Brabant maar welke plaats? De meesten hielden het op Veldhoven.

 1. Hoeveel verschillende mensen zijn er kampioen van ESG geweest?

Vorige week heeft iedereen de beker gezien met daarop alle kampioenen (muv Marcel). Het hoogst genoemde was 16 en die zat er ver naast. In 69 jaargangen ESG is er 70 keer een kampioen geweest. Dat komt omdat de beker begint met 1947, terwijl wij pas op 4 december 1947 zijn opgericht. In totaal hebben 28 verschillende spelers ooit een keer het kampioenschap gehaald. De top-drie in aantal behaalde kampioenschappen is

 1. Arie van Wageningen 10 keer
 2. Herman Voss 9 keer
 3. Douwe Többen 6 keer

DSC_0839a

Daarna werd er weer geschaakt. Nu met de variant dat je op twee borden gelijktijdig moest spelen tegen je tegenstander. Eén bord met wit en één bord met zwart. Je aandacht verdelen over twee borden bleek moeilijk en was voor sommigen een ware uitputtingslag. En dan ook nog de klok in de gaten houden.

DSC_0838a

Het was dan ook niet verbazingwekkend dat een aantal het niet meer zag zitten en maar door de vlag gingen om er vanaf te zijn. 80% eindigde daarom in een 2-0 overwinning en slechts 20% eindigde in een 1-1 gelijkspel.

 

DSC_0840a

Na een pauze gingen de overgebleven die hards nog een snelschaaktoernooitje spelen, terwijl ondertussen ook de wedstrijd tussen Engeland en IJsland werd gevolgd. Na zeven ronden stonden Jan en Herman bovenaan met 5 punten.

 

DSC_0823a

DSC_0833a

Doorgeefschaken speel je met zijn tweeën tegen een ander team van twee spelers. Eén speler heeft wit en de andere heeft zwart. Stukken die de één slaat mag de ander op zijn bord zetten in plaats van een zet. Dat betekent dat je plotseling vier paarden kunt hebben. Mat zetten wordt daardoor natuurlijk wel moeilijker.

Oja, er werd ook nog een gewone partij gespeeld. Dat was een uitgestelde partij uit de vierkampencompetitie. Geert ten Hietbrink won met wit tegen Ton Selten. Hierdoor won Geert ook die groep.

DSC_0832a

Met dank aan Jan voor de tekst.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 28, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: