Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Koningsdrama in vijfde ronde

De belangrijkste partij was die tussen Evert en Marcel. Het was daarom ook juist dat deze partij ook de langste partij van de avond werd. Het werd een echte drama partij. Evert trok vanaf de opening het initiatief naar zich toe. Marcel die zijn gambietpion niet direkt wou terugwinnen kwam in zwaar weer terecht. De geofferde pion zag hij niet terug. Om zijn gelijk te bewijzen ging hij onder opoffering van materiaal in de aanval. Evert kon die aanval opvangen en ging vervolgens zelf op zoek naar het mooiste mat. Damewinst liet hij hiervoor links liggen en dat leek ook niet uit te maken. Huizenhoog gewonnen luidde het oordeel van het publiek. Marcel kon alleen loeren op eeuwig schaak. Toen Evert na een fiks aantal zetten het mat niet kon vinden besloot hij dan maar te promoveren. Hij vergat een ongedekte toren. Die werd genomen door Marcel met een loper en die loper was ook nog eens gericht op het promotieveld. Marcel probeerde Evert nog te helpen met een remiseaanbod, maar die werd resoluut van de hand gewezen. Het gevolg verlies voor Evert en winst voor Marcel.

Willem mocht tegen Herman proberen zijn hoge positie te verdedigen. Dat ging lang heel goed, maar het loperpaar van Herman bleek sterker te zijn dan de loper-paard combinatie van Willem. Of speelde Herman het gewoon beter?

Ton offerde weer eens een stuk voor de aanval. Bastiaan wist de aanval af te slaan, maar zijn stukken raakten dusdanig gedesoriënteerd en versnipperd dat Ton met eeuwig schaak wist te ontsnappen. Sebo en Jan speelden een lange partij waarbij Jan gaandeweg de drukkende partij werd en Sebo de verdedigende. Toen Jan iets te snel wou winnen bleek dat net genoeg om een potremisestelling op het bord te krijgen. Gezien het tijdstip werd toen maar tot remise besloten en sloten zij zich aan bij de toeschouwers bij de partij van Evert en Marcel.

De andere Jan wist wel te winnen. Tegen schaakmaatje Klaas werd de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Dat dat een hele opluchting voor Jan was snapt elke schaker (en niet-schaker). Hans bakte er naar eigen zeggen niet veel van tegen Theo en verloor daarom dik verdiend. Marcelis had een gelukje. In de vrij gelijk opgaande strijd verloor hij een kwaliteit. Na een schaakje ging Tom naar voren en zag te laat dat Marcelis hem mat kon zetten. Die liet het buitenkansje niet gaan.

Piet won zijn tweede partij eenvoudig van Bauke. Sergei maakte als kijker een bliksemstart maar komt er nu achter dat men hem serieus neemt. En dan blijkt ervaring soms toch belangrijk te zijn. Raymond zag kans zijn dame te offeren maar kreeg er twee torens en een stuk voor terug. En dat was voldoende.

Marcel – Evert 1-0

Willem – Herman  0-1

Bastiaan – Ton  remise

Sebo – Jan vO  remise

Theo – Hans 1-0

Marcelis – Tom  1-0

Jan R – Klaas  1-0

Bauke – Piet 0-1

Sergei – Raymond 0-1

Stand na vijf ronden:

Marcel 169
Herman 140
Evert 139
Douwe 126
Almar 111
Willem 105
Bastiaan 101
Ton 100
Jan vO 97
Wim F 93
Geert 92
Raymond 84
Marcelis 80
Sebo 76
Wim K 65
Sergei 60
Gor 53
Piet 53
Theo 52
Tom 51
Anneke 50
Jan R 44
Klaas 39
Hans 39
Bauke 28
Edwin 19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 11, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: