Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG1 speelt gelijk

ESg heeft in de tweede ronde gelijkgespeeld tegen groninger combinatie 4. Vorig seizoen won ESG van GC 4 en verloor van GC 5. Deze keer dus de derde mogelijkheid namelijk een gelijkspel. Op papier had ESG in de middenmoot (3-6) wat ratingvoorsprong. Daar scoorde echter GC 4 juist de punten. Aan het eerste bord hadden we een ratingachterstand en daar wonnen we. Duidelijker kan het niet. Rating is mooi en zegt iets over behaalde resultaten in het verleden, maar is beslist geen garantie voor de toekomst.

De partijen werden rechtstreeks live uitgezonden op de site van GC. Jammer dat ze dat niet van te voren hebben aangekondigd zodat de thuisblijvers in Emmen konden meegenieten. Ik heb de partijen nog niet nagespeeld dus het kan zijn dat mijn verslag straks de toets der kritiek niet kan weerstaan. Het zij zo, ik wil het verslag voordat ik naar bed ga af hebben. Kunnen de vroege vogels tenminste een indruk krijgen.

De wedstrijd startte met een remise van Wim. Een tegenvaller, want Wim was met een pion voorsprong uit de opening gekomen. Tot zijn Wim’s verbazing bleek de tegenstander echter voldoende aktiviteit te ontwikkelen waardoor de remise volgens hem onvermijdelijk was. De volgende remise was van Bastiaan. De tegenstander bood het eerst remise aan wat door Bastiaan werd afgewezen. Tien zetten later bleek Bastiaan ook niet te kunnen winnen en besloot zelf maar remise voor te stellen welke aangenomen werd.

Invaller Almar was niet de superdoder van vorig jaar. Ging wel brutaal in de aanval, maar toen die was afgeslagen bleek hij niet de juiste verdediging te vinden en verloor. Dat werd weer gecompenseerd door Marcel. Die had als enige een ratingachterstandje en won vanuit de opening. Weer een gambiet trouwens en ik was bang voor een herhaling van maandag. Dit keer wist Marcel wel de goede zetten te vinden en ging als een mes door het boter van zijn tegenstander.

Douwe gaf een remise weg. Waar weet ik niet precies, maar Douwe vond het ongelooflijk zonde. Daar stond dan weer een overwinning van Evert tegenover. De tegenstander was in de opening blij dat Evert geen pion wou winnen (voor zover die er in zat). Evert volgde echter zijn eigen witte plan van het onder druk houden van de zwarte stukken. Dat leverde uiteindelijk de winst op.

Willem verloor na een goede opening. Hij stond beter, maar kon geen winstweg vinden en begon te forceren. Dat pakte niet goed uit. De druk kwam daardoor op Jan te liggen. Hij moest winnen om een puntje veilig te stellen. Zo rond de klok van twaalf lukt dat. Daarvoor was hij wel langs de rand van de afgrond gegaan. Onder zware druk zag hij de tegenstande een kwaliteit offeren voor een verschrikkelijke aanval. Die wist Jan met kunst en vliegwerk te weerstaan. De tegenstander wou geen kwaliteit terugwinnen omdat het toreneindspel misschien wel goed zou zijn voor Jan gezien de pionnenstructuur. Het leverde een eindspel op van paard en 7 pionnen tegen toren en zes pionnen. Dat werd door Jan goed uitgespeeld. Vrij-pion creeeren op de a-lijn en op het juiste moment de kwaliteit terug geven voor een gewonnen pionneneindspel. De life-uitzending hield er mee op, maar in die stelling was de winst al eenvoudig.

Vorig jaar begonnen we met 2 verliespartijen en in de derde ronde een gelijkspel. We doen het dit jaar dus beter. Al in de tweede ronde een gelijkspel. Dat beloofd wat voor het rest van het jaar.

T Groninger Combinatie 4 1760 ESG 1797 4 4 do 13 okt
1. Fred Sluzewski 1908 Marcel Struik 1840 0 1
2. Frans Vermeulen 1829 Jan van Os 1830 0 1
3. Meine Straatman 1768 Wim Fokkens 1885 ½ ½
4. Henk Pompstra 1718 Douwe Többen 1815 1 0
5. Eddie Janssen 1742 Evert Hondema 1826 0 1
6. Jaap Ham 1738 Willem Boontje 1823 1 0
7. Roel Broekman 1695 Almar Gerbens 1693 1 0
8. Ynte Visser 1686 Bastiaan van Os 1663 ½ ½

Eén reactie op “ESG1 speelt gelijk

  1. Pingback: Tweede ronde Promotieklasse | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 14, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: