Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Theo gedeeld eerste

Theo is gedeeld eerste geworden in de ochtendgroep. Hij zelf won van Wouter van der Griendt (1853) en zag dat de koploper verloor en de nummers twee en drie remise speelden. Het resultaat was dat er zes spelers op de eerste plaats kwamen. Op een aangepast WP berekening werd Theo derde. Hij had echter wel de hoogste TPR.(1967). Met een plusscore van + 3,85 kan hij zijn rating opkrikken naar een wat meer betrouwbare rating.

Willem kon zich helaas niet bij deze groep plaatsen. Hij verloor van Robert Stallinga (1911)

Almar en Hans wisten beide te winnen. Almar van een jeugdspeler met veel te lage rating. De assenaar Jesper Post speelt in Assen 2 maar heeft nog een rating van 1311. Hans wist te winnen van Coert Joost (1545). Almar heeft uiteindelijk 4,5 punt gescoord en ongeveer volgens zijn rating gescoord. Hans komt door zijn eindsprint tot 3,5 punt en scoorde eveneens ongeveer volgens zijn rating.

In de middaggroep kon Evert tweedes worden. Daarvoor had hij echter moeten winnen. Dat werd het helaas niet. Door een verlies tegen Christiaan Mol zakte Evert naar een negende plaats een halfje tekort voor plaats twee. Gezien zijn plusscore van + 1,08 kan hij echter terugkijken op een goed toernooi.

 

Dag 7.

In de ochtendgroep werd drie punten gescoord. Jammer was dat Theo daar niet bij was. Tegen de gehaaide Fons van Hamond speelde hij zijn frans niet zo goed en dat is meestal goed besteed aan Fons. Ook dit keer hoewel we bij de analyses nog met f5 op de proppen kwamen (idee Ron Flohr). Dat resulteerde dan in wilde stellingen.

Willem was het langste bezig van de vier maar wist uitstekend te winnen van Johan Dijkstra (geen familie van Theo). Ook Almar wist eindelijk weer eens te winnen. De tegenstander was niet zo sterk, maar je moet het wel afmaken. Zelfs Hans wist te winnen tegen Wim Krijnen. Zijn tweede winstpartij. Als hij morgen wint van Coert Joost kan hij in een plusscore terecht komen.

Evert speelde een mooie partij en maakte het ook mooi af. Het kon misschien ergens iets sneller, maar als je een winst ziet hoef je niet altijd op zoek te gaan naar verbeteringen.

Dag 6

Wat moeten we zeggen. Zo gauw ik lyrisch wordt over een esg-er en zijn kans op de overwinning gaat er iets mis. Evert ging de mist in in een stelling die ik de hele tijd als remise had ingeschat. Daardoor zakt Evert na een gedeelde vijfde plaats op 1,5 punt achterstand. Met twee ronden te gaan een onmogelijke opgave om nog eerstes te worden. Twee overwinningen brengt je echter nog wel in de prijzen dus Go-Evert-go.

In de ochtendgroep verloor Willem van Boen Tan. In een ingewikkelde stelling speelde Willem al een tijdje op de increment van 30 seconden per zet. Na zo’n 15 zetten lang de goede zetten te hebben gedaan kwam de blunder. En direkt een goed, Willem’s dame verdween van het bord.

Theo rukte weer op naar de tweede plaats door een makkelijke overwinning op E.L.Limani (1741) en staat nu op +3.1. Zelfs als hij de laatste twee partijen verliest krijgt hij een dikke ratingwinst. Morgen tegen Fons van Hamond (2008) mag hij proberen deze positie te handhaven.

Almar speelde remise in een partij waarin de witte tegenstander niets deed, maar wel een gedegen positie wist neer te zetten. Almar wist niet hoe hij hier doorheen kon breken. Hans verloor.

 

Dag 5:

Eerst het goede nieuws. Evert won in de middaggroep van Dick Stavast (2080) en blijft daarmee de leider op een halfje volgen. Ja leider in enkelvoud. De twee koplopers moesten tegen elkaar en de partij eindigde vrij snel in een overwinning voor de jeugdspeler. Als 54e geplaatst, maar wel met 5 uit 5 aan de leiding. Omdat ik later kwam en Evert al snel naar huis ging moest ik eerst afgaan op het commentaar van toeschouwer Marcel. In een spannende stelling won Evert een stuk en de tegenstander gaf gelijk op.

Ik kon gelukkig een foto maken van het notatieformulier van Evert welke bij de wedstrijdleider lag. Samen met Marcel heb ik de partij nagespeeld. De stelling leek ons na Dg5 niet ongunstig voor wit, maar die gaf na zijn zet Lf4 op. Waarom kunt u zelf ook wel uitvissen. Zie hieronder de stelling na Lf4.

In de ochtendgroep kreeg Theo een stelling (tegen Ron Flohr 1924) die volgens alle toeschouwers er om vraagt om te winnen. Niemand gaf een kans voor de tegenstander. Echter je moet natuurlijk wel een winnende voortzetting vinden. En die vond Theo niet, voor zover deze er tenminste in zat. Ik heb de partij in pgn format van Theo gekregen. Zal hem later bekijken. Zoals het nu ging verloor Theo en zakt daardoor naar een met vier man gedeelde tweede plaats. Willem is één van de vier door een overwinning op Stef van Kesteren. Almar verloor tegen Awak Karam met een geschatte rating van 1500. Als hij nog geen rating heeft dan kost deze partij Almar geen ratingpunten. Dat is de enige troost die ik kan bieden. Hans speelde remise tegen Wim Smit die ongeveer dezelfde rating heeft.

dag 4

Theo Dijkstra heeft weer voor een verrassing gezorgd door Boen Tan (1825) te verslaan. Hij gaat daardoor samen met Ron Flohr (1924) aan de leiding van de ochtendgroep. Willem won ook en staat met negen man op een punt achterstand. Almar speelde remise en Hans verloor.

Theo kreeg met zwart het Morragambiet tegenover zich. Hij hield zich rustig en toen de witspeler wel agressief, maar niet agressief genoeg voortzette kon Theo zijn stelling consolideren met nog steeds de gambietpion voor. Vervolgens nam Theo het initiatief over en wist de tegenstander naar achteren te drukken en kwam vervolgens met zijn dame de vijandelijke stelling binnen. Op één foutje na werd het vervolgens afgemaakt. Zijn partij komt nog op de site, maar voorlopig eerst de verslagen.

Ook Willem won. Bovenstaande stelling laat zien dat Willem de tegenstander volledig overspeelde. Een mooie partij om naar te kijken. Laatste zet van zwart was Txf4. Pakt een pion. Terugnemen kost de dame met Pxf4 en familieschaak.

Almar moest tegen een jeugdspeler met een verschrikkelijke lage rating van 1131. Volgens Almar begon hij met een gelijke stelling en is hier in de hele partij geen verandering in gekomen.

Hans speelde een goede partij tot die verschrikkelijke Hans-zet. Dat koste een stuk en de aanval was over.

Onder de bemoedigde blikken van diverse ESG-ers (waaronder de eenzame Wim) wist Evert zijn partij naar zich toe te trekken. Kenmerk van Evert is dat hij ook in gewonnen stelling secuur alles doorrekent. Dan zie je hem zitten en denk je daar moet ik gaan kijken. Lijkt een spannende pot. Dan kom je bij zijn bord en zie je dat hij huizenhoog gewonnen staat. Evert wil echter niet verrast worden en schakelt eerst alle vijandelijke mogelijkheden uit en speelt dan genietend van zijn stelling de partij uit. Evert heeft nu 3,5 punt en staat met vijf anderen op de gedeelde derde plaats een halfje achter twee koplopers (waaronder oud-lid Christiaan Mol

Dag 3

Een mooie dag voor de ESG-ers. De 100% werd net niet gehaald maar vier overwinningen uit vijf partijen is ook niet slecht.

Theo moest tegen de tegenstander van Almar gisteren. Almar speelde gisteren remise maar Theo wist in grootste stijl te winnen. Hij komt daarmee op 3 uit 3. Dat moet hij nog vijf ronden volhouden. Willem trof ook al een tegenstander van een esg-er. In dit geval een tegenstander die gisteren van Hans won. Willem nam wraak en rolde deze tegenstander op. Ook Hans wist te winnen. Gelukkig van de nul af. De tegenstander wist niet dat je Hans een niet juiste aanval moet voorschotelen. Daar gaat Hans meestal op in. Nu kreeg hij te maken met een ontketende Hans die gewoon weigerde om fouten te maken. Almar kreeg de nummer drie van de plaatsingslijst en is er vrij kansloos afgeschoven. Tinus Fleur wil wel eens wat minder spelen, maar tegen Almar deed hij het niet.

Evert moest tegen de jongste van de zusjes Waardenburg, namelijk Marlinde. Evert baalde wel van haar lage rating, maar ze had toch evenals Evert 1,5 punt en tegen heel wat sterkere tegenstand (twee 1800-plussers) dan Evert had gehad. Tegen Evert vergat ze een stuk en die kwam ze achter te staan. Ze verdedigde zich echter zo goed dat Evert pas laat de overwinning kon bijschrijven.

Dag 2

Een mooie dag om nog even naar buiten te gaan, maar geen van de vijf esg-ers (zes als u mij meerekent) had een bye genomen. Allemaal zaten ze achter het schaakbord. Van te voren was bekend dat we minsten een punt zouden halen. Theo en Willem mochten namelijk tegen elkaar.

Zoals u weet ben ik een avondmens en de ochtendgroep begint voor mij wel erg vroeg. Ik kom dus wat later en wat was het eerste dat ik zag toen ik binnenkwam?

Theo en Willem die nog bezig waren. Een mooi eindspel dit Theo goed uitspeelde. Kijk maar naar de volgende stelling

Zowel de zwarte toren als de zwarte koning kunnen niet van de lijn af. Almar kon vertellen dat hij de sterke Rob van Dongen op remise had gehouden en nu al 1,5 punt heeft. Hans had niet zoveel te vertellen en een blik op het uitslagenformulier bij de wedstrijdleider leerde dat hij voor de tweede keer had verloren. Het mooiste aan het spelen van een toernooi is natuurlijk de analyse achteraf en dat gingen onze spelers dan ook uitgebreid doen.

In de middag groep had Evert het zwaar. Stond de hele tijd wat in de verdrukking. Een zwakke c6-pion die gedekt werd door een loper  op a8. Niettemin wist hij de partij toch remise te houden en dat is op zich een knappe prestatie. Had u onderstaande stelling remise gehouden?

2 reacties op “Theo gedeeld eerste

  1. tonselten1
    oktober 23, 2016

    Theo, gefeliciteerd! 3,85 punten meer gehaald dan volgens verwachting op basis van rating. Imponerend. Hier zijn we getuige van je definitieve doorbraak. Evert en Willem tot aan het laatst gingen jullie voor de prijzen. En bij Almar en Hans was het eind goed al goed. Heren, allen, het thuisfront heeft meegeleefd en was trots op jullie resultaten! Zelden of nooit eerder heeft ESG overall zo’n beste prestatie neergezet. Daarbij komt ook nog een dikke plus van Emmenaar, en ex-ESG speler Peter Mijnheer in de Open Groep.

  2. Theo Dijkstra
    oktober 24, 2016

    Bedankt Ton! “Wie zichzelf overwint kan ook van anderen winnen” -Theo Dijkstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 16, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: