Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ton Selten verrassend medewinnaar 1e ronde rapidkampioenschap ESG

dsc_1413

Op maandagavond 17 oktober werd in het Brinkenhoes te Emmen het eerste rapidtoernooi  van dit seizoen weer gespeeld. Door de herfstvakantie en het schaaktoernooi in Hoogeveen waren dit keer wat minder leden op de clubavond aanwezig, maar de spanning was er niet minder om. Echte verrassingen waren er in de eerste twee ronden niet, mede doordat de onderlinge krachtverschillen toch te groot waren. In de tweede ronde leek Herman in problemen te komen tegen Ton, maar de recordkampioen kon orde op zaken stellen en won uiteindelijk toch weer gewoon.

Opvallend was dat de tegenstanders van Edwin wel met de klok speelden maar geen tijdwaarneming zagen doordat de begeleidster Rolina de klok op verzoek van Klaas had omgedraaid. Zij drukte ook na elke zet dan ook netjes de klok in en hield de spelers op de hoogte met hun tijden.

dsc_1450

dsc_1433

In de derde ronde werd een eerste “topwedstrijd”  verspeeld. Herman mocht met wit proberen Douwe een pootje te lichten. Lange tijd ging het in die partij gelijk op tot dat Herman een pion wist te verschalken. Het leek genoeg maar Douwe haalde uit zijn toverdoos een tegencombinatie en won daarmee die pion terug (½-½). Het was ook in die ronde dat Almar de plaats van Edwin innam omdat Edwin zo rond 9 uur altijd weer naar huis moet.

dsc_1460-2

In ronde vier kregen wij als topontmoeting Douwe tegen Jan van Os. In deze partij was er geen echte  voordeel te bespeuren voor één van de spelers totdat Jan (met zwart) in een Dame-Paard eindspel  Dame en Paard zo ruilde waardoor wit een stevig centrum verkreeg. Ogenschijnlijk nog genoeg voor een remise, maar wit speelde het goed uit en won.

dsc_1445

In de laatste ronde  waren er twee topduels, die tussen één van de twee koplopers tegen  één van  de  gedeeld nr.  drie. Ton met wit tegen Douwe en Herman met wit tegen Jan. met als grootste kanshebber om te kunnen winnen was Douwe omdat hij de minst sterke speler van het viertal tegen over zich zag zitten. Ton speelde zijn eigen spelletje en juist op het moment dat het gevaar wat hij stichtte wat leek af te nemen sloeg hij genadeloos toe. Zijn stukken bleken perfect samen te werken en zijn overwinning was dan ook zeer verdiend!  Herman met wit tegen Jan, vaak wint de oud clubkampioen dit soort partijen wel, maar nu zat het hem toch wel wat tegen. Er kwam een (eind) spel op het bord waar Jan wel raad mee wist en uiteindelijk won. Zo werden de beide nummers 3 toch nog de winnaars van deze eerste editie van het rapidkamipoenschap. Op 2 januari en 22 mei volgen dan nog ronde 2 en 3 van dit kampioenschap.

1e ronde rapid  17 oktober
  1 Ton Selten 4
  – Jan van Os 4
  3 Douwe Többen
  – Herman Voss
  5 Marcelis van Holst 3
  – Edwin Kokee / Almar Gerbens 3
  7 Sergei  Sarkisyan
  8 Piet Glazenburg 2
  – Jan Reinink 2
10 Klaas Tiemens
11 Anneke Boomsma 0
  – Bauke Nijholt 0

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 18, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: