Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Harde strijd tussen Marcelis en Sebo

dsc_0796as

Opnieuw een topper in de interne competitie, het enorme gevecht tussen Marcelis en Sebo  en een verrassende uitslag in de staart van die competitie.

Tot diep in de avond duurde die partij, de meeste leden waren al naar huis op een dik handvol  fanatieke schakers na. En die hebben kunnen genieten van een meeslepende partij tussen Marcelis en Sebo. Marcelis dik in de aanval en zijn c-pion was al gevorderd tot de 7e rij en stond op punt van promoveren. Sebo, op zijn beurt hard knokkend om promotie van die pion te verhinderen en zelf loerend om zijn b-pion naar de overkant te kunnen laten lopen. Maar naast dat meeslepende spel, was ook de tijd die beide spelers op een bepaald moment nog hadden een “kwelling”. Een aantal keren dacht wit te kunnen winnen, maar telkens wist zwart met miraculeuze zetten het gevaar nog te kunnen keren. In hevige tijdnood had Marcelis inderdaad een bijna zekere winst kunnen behalen, maar o die tijd… Gevolg daarvan was wel dat zowel die c- als die b-pion van het bord verdwenen en beide spelers op de k-vleugel elk drie pionnen overhielden met allebei ook nog een toren. Er werd nog even doorgespeeld, maar aan een puntendeling viel niet meer te ontkomen.

Voordat de strijd in die 6e ronde was ontbrand was er al een partij beëindigd. Edwin won in de staart van de ranglijst met zwart heel fraai van Bauke. Voor Edwin, die ondanks zijn laatste plaats altijd met veel plezier aan het schaken is, is deze overwinning  wel een hele goede opsteker omdat het winnen van partijen hem niet zo vaak overkomt.

Tom – Ton speelden een leuke partij met  Ton als aanvallende speler en won een belangrijke pion op de koningsvleugel. Wit zag geen andere uitweg dan zijn P via h3 terug te trekken, waar deze genomen werd door een loper. De aanval van zwart die er achteraan kwam werd Tom te machtig ondanks dat hij zijn torens nog naar de g1 en h1 kon dirigeren. De stukken van Ton (de verwarring van de namen is in deze ontmoeting soms wel heel erg groot) zaaiden echter zoveel onrust in de witte defensie dat die er aan bezweek.

Ook Evert tegen Almar ging vrij snel aan ons voorbij. De witspeler verkreeg al snel de veel betere stelling en in zijn aanval dreigde Evert met allerlei dodelijke zetten, won daarmee beslissend materieel voordeel en dus gaf Almar zich gewonnen.

Ook Sergei tegen Wim Kits was een vlotte partij, al binnen een uur beslist met nieuw lid Sergei als uiteindelijke winnaar. Ook in deze partij een eenrichtingsverkeer waarbij wit de handelingen dicteerde en met een surplus aan macht en kracht het punt opgehaald.

Hans tegen Piet was het zelfde te zien. Een ontketende Hans, die soms heel fraai kan aanvallen, ook nu de lijnen uitzette. Zwart werd volledig onder de voet gelopen en met een penning van zijn toren op f7 en bovendien een toren op een halfopen h-lijn tegen zich kreeg, was er geen houden meer aan. Nadat  Hans nog een krachtzet had gedaan was het snel gebeurd met de zwarte koning.

Klaas probeerde het initiatief te grijpen tegen Theo, zette een gevaarlijke koningsaanval op en dreigde met zijn paarden op g7 en h6 de zwarte koning te strikken. Echter de zwarte koning kon net zijn “werkvolk” naar de juiste plaatsen dirigeren en verkreeg daarbij materieel voordeel. In de daarop volgende zetten wist Theo de partij naar zijn hand te zetten en de winst binnen te halen.

Jan R tegen Anneke was een zware partij voor beiden en ondanks een pionnetje minder had wit het initiatief. Dat bleef ook in de rest van de partij zo, maar erg gevaarlijk was dat niet voor Anneke. Zij bouwde een vesting op waar wit net niet genoeg vat op verkreeg, met remise met als uitslag.

DSC_5350a

Bastiaan tegen Raymond werd bij de bar behoorlijk uit geanalyseerd maar door aanwezigheid van een gesloten stelling, van lopers van ongelijke kleur en verder de aanwezigheid van alle zwaar materiaal was voor degene die wilde winnen alleen verlies mogelijk….

 

Douwe – Marcel een aansprekende partij waarbij beide spelers het heft in handen probeerde te nemen. Echter dat lukte geen van beiden  uiteindelijk net niet, al zat Douwe met zijn opstoot van zijn d-pion naar d5 er wel dicht bij. Het antwoord waarmee onze clubkampioen kwam werd door wit wel geneutraliseerd, maar ondanks een (dubbel)pion meer kwam wit door een iets actievere stelling van zwart hier niet verder en werd tot remise besloten.

Tom – Ton 0-1
Evert – Almar 1-0
Douwe – Marcel ½-½
Bastiaan – Raymond ½-½
Marcelis – Cebo ½-½
Jan R – Anneke ½-½
Hans – Piet 1-0
Klaas – Theo 0-1
Bauke – Edwin 0-1
Sergei – Wim K 1-0

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 25, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: