Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 verliest

Waar is de tijd dat ESG-2 Assen 1 dik versloeg. Dat is al weer een aantal decennia geleden. Assen heeft de koppositie in Drenthe van Emmen overgenomen. ESG 2 zag een tweetal spelers naar ESG-1 vertrekken en moest dat opvullen met een tweetal nieuwe leden die veel potentie hebben, maar nog wel wat ervaring op moeten doen.

Toen ik om tien uur in Assen aankwam ging ik er van uit dat ik het spannende deel van de wedstrijd zou meemaken. Dat viel wat tegen want ik zag al twee ESG-ers bezig met het analyseren van hun partijen. Marcelis had de opening goed gespeeld, maar ging daarna op twee vleugels gelijk aanvallen. Nam een stuk niet terug maar viel met zijn loper de vijandelijke dame aan. Die loper werd echter geslagen door een toren en Marcelis stond plotseling de kleine kwaliteit achter. Dan moet je eerst hergroeperen maar daar houdt Marcelis niet van. Direkt vol in de aanval en dat speelde de tegenstander in de kaart. Hans zei niet zoveel over zijn partij. Hij had zijn dame weggegeven en dat is in het echte leven meestal geen goede keus, maar op het schaakbord is dat funest.

In de speelzaal zag ik dat Anneke ook al het knokken was met een dame minder en ze gaf dan ook vlot daarna op. 3-0 achter en het werd nog erger. Raymond kwam een stuk achter en hoewel hij als compensatie een gevaarlijke ver opgerukte pion had werd het uiteindelijk toch een nul. Werd het dan niet spannend. Toch wel. Theo en Geert stonden veel beter, Sebo trok de partij naar zich toe en Almar had een minimaal voordeeltje.

Geert won, maar had daarbij hulp nodig van zijn tegenstander. Nadat Geert de boel verkeerd had opengebroken ontstond een stelling waarin de tegenstander niets hoefde te doen. Geert kon niet binnendringen met de koning. Echter er werd een schaakje gegeven en dat betekende dat Geert voordelig zijn loper kon ruilen en een tweede pion kon meepikken. Theo won vlot daarna na de hele partij zijn tegenstander in de verdediging te hebben gedrukt. Onderweg werd ook nog een pionnetje gesnoept. Hier werd op de goede manier de boel opengebroken waardoor een pion van Theo de overkant kon halen. (4-2)

Sebo had intussen een volgens velen gewonnen stelling weten te bereiken. Almar bleef daarom zijn klein voordeeltje (pionneneindspel met paard voor Almar en loper voor de tegenstander) uitmelken. De boel liep echter volledig vast en uiteindelijk moest Almar in remise berusten ondanks de stand. 4,5-2,5 en de overwinning was voor Assen. Achteraf werd onder leiding van Jan van Os wel de goede zet gevonden.

Sebo kon daarna vrijuit spelen en ergens ging het niet goed. Kwam het door het wegvallen van de spanning, was het ervaringsgebrek, we zullen maandag bekijken hoe het wel had gemoeten. In plaats van 4,5 – 3,5 werd het dus 5,5-2,5, maar dat is slechts een bordpuntje.

 

Eén reactie op “ESG 2 verliest

  1. Pingback: Eerste klasse A en B | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 29, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: