Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eerste viertal wint van tweede viertal

ESG doet met drie viertallen mee aan de viertallencompetitie. Dat is een minder serieuze competitie naast de bestaande NOSBO-competitie. De viertallen staat open voor alle NOSBO-leden, ook voor degenen die in de landelijke klassen uitkomen. De bedenktijd is wat korter dan normaal.

Twee van de viertallen van ESG doen mee in de topklasse. Winnen zullen ze het niet, maar de kans om tegen sterke spelers te spelen laten we natuurlijk niet lopen. En vorig seizoen heeft aangetoond dat we best voor verrassingen kunnen zorgen.

Vorig jaar moesten onze viertallen in de laatste ronde tegen elkaar en werd het een gelijkspel. Dit jaar was de eerste ronde al het slagveld tussen beide viertallen. Beide teams hadden een invaller. Douwe viel in voor de zieke Evert en Theo neemt de plaats van Bastiaan in. Op papier een spannende pot. Marcel met zwart tegen Ton, Jan met wit tegen Theo, Willem met zwart tegen Geert en Douwe met wit tegen Almar.

Helaas bleek Geert niet aanwezig en kwam ook niet meer opdagen. Hierdoor kreeg Willem een gratis punt in de schoot geworpen. Daar verder iedereen al met de interne bezig was werd besloten om geen vervanger op te stellen.

De eerste uitslag was de remise tussen Douwe en Almar. De hele partij was de stelling in evenwicht en toen Douwe zag dat Jan er florissant voor stond ging hij akkoord met remise. Voor alle duidelijkheid de stelling was pot-remise.

Theo koos tegen Jan voor de aanval. Dat leverde hem in Hoogeveen de gedeelde eerste plaats op en maar liefst 285 ratingpunten winst. Daar versloeg hij vele spelers met de sterkte van Jan door gewoon aan te vallen. Eén van zijn slachtoffers was Willem. Jan was gewaarschuwd, maar koos zelf ook voor de scherpste zetten. Het werd een leuk schouwspel waarbij Jan in een zeer ingewikkelde stelling een pion meesnoepte. Gaf die pion bijna weer weg, maar de stukken stonden net goed genoeg. Een tweede pion werd veroverd, de vijandelijke koning naar voren gejaagd en toen er ondekbaar mat dreigde gaf Theo op.

Marcel had een stelling van twee torens tegen een dame. In de mataanval werd nog een kwaliteit gestoken. Hier ging Ton in de fout en kon Marcel afwikkelen naar een gelijke lopereindspel m,et vier tegen twee pionnen. Iedereen weet dat dat niet te houden is. Na afloop werd er nog uitgebreid geanalyseerd om te kijken of Ton het had kunnen redden. Meest waarschijnlijke uitslag was een herhaling van stelling geweest. Maar met analyses haal je geen punten, dat moet in de partij gebeuren.

Een dikke overwinning derhalve voor het eerste viertal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 31, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: