Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

70 jaar ESG

ESG 1947“Het was 1 november 1947, de dag waarop een drietal schakers uit Emmen deelnamen aan een schaaktoernooi in Nieuw Amsterdam. Twee van hen staken na afloop van dat toernooi hun koppen eens bij elkaar, teneinde te trachten om ook in het dorp Emmen een schaakvereniging in het leven te roepen”.

Zo begon het jubileumboek van ESG die in het 30e jaar van de vereniging werd uitgegeven.

Opgericht op donderdag  4 december 1947, des avonds in de bovenzaal van de jeugdherberg te Emmen. Aanwezig waren de heren  R.J. de Jonge, E. van Omme, H. Dijkstra, F. Dekker, M. de Leng, H. Kiers en L. Schuthof. De leiding van die vergadering was in handen van de heer de Jonge, omdat hij bekend was in de toenmalige schaakwereld. Na een kort openingswoord werd snel overgegaan tot punt 2 van de agenda:

               “het al of niet oprichten van een schaakvereniging”.

Ondanks dat men op dat moment nog niet voldoende leden had, heeft de vergadering éénparig gemeend te moeten volhouden; er werd verwacht, dat het ledental binnen niet al te lange tijd zou stijgen. Op die avond werd met algemene stemmen besloten tot oprichting van de schaakvereniging onder de naam:

               “Schaakvereniging Emmen”

Vervolgens werd besloten de verenigingsavond te houden in de bovenzaal van de jeugdherberg alhier op maandagavond om 8 uur, te beginnen op 15 december 1947.

De contributie werd vastgesteld op ƒ0,25 per week met een inleggeld van ƒ1,– voor volwassenen; voor scholieren, de armeren, bedroeg dit resp. ƒ 0,15 en ƒ 0,50.

                “Zodra de financiën van de vereniging zulks toelaten, zal worden overgegaan tot aankoop van een aantal kartonnen schaakborden, te gebruiken op de verenigingsavonden”.

Aangezien er van spelen in verenigingscompetitieverband dat seizoen geen sprake kon zijn, werd besloten een onderlinge competitie te spelen, teneinde de kracht der leden in de vereniging te toetsen. Voor de winnaar werd er door de heer de Jonge een boekwerk beschikbaar gesteld.

Het aantal leden trachtte men gunstig te beïnvloeden door les te gaan geven aan beginners, terwijl door plaatsing van enig schaaknieuws in de Emmer Courant, de aandacht op de vereniging zou worden gevestigd.

Na afloop van het eerste seizoen waren de onderlinge krachten der leden getoetst en kon de heer Dijkstra, onder applaus, een fraai boekwerk in ontvangst nemen voor zijn behaalde kampioenschap.

cropped-schaakstukesg                            “Emmer Schaak Genootschap” cropped-schaakstukesg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 31, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: