Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

70 jaar ESG

ESG 1947

Het eerste jubileum werd in het seizoen 1952 – 1953 gevierd (zoals wij dit jaar ons 70- jarig jubileum vieren) met een feestelijke tint.

“Op zaterdag 1 november 1952 hield de Schaakvereniging Emmen een vierkampentoernooi ter gelegenheid van haar eerste lustrum, dat –althans zo staat geschreven in het jaarverslag van de toenmalige wedstrijdleider – een groot succes is geweest”. Vreugde dus, maar er was ook verdriet, omdat één van de oprichters van de vereniging dat jaar overleed.

70 j esg 5     70 j esg 3

 

 

 

 

 

 

 

In de jaren die daar opvolgden werd de club steeds beter en vocht zich geleidelijk naar de hoogste klas van de Nosbocompetitie. Ook werden er vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen o.a. Emmercompascuüm en Ter Apel. Vooral de compascumers kregen er telkens voorlangs…. Ook had de club in die tijd ook nog wel eens problemen met de eigenaren van speelzaaltjes waarin men toen speelde…

In 1955 won de heer B. Boels  het eerste snelschaaktoernooi van de club en werd C.A. Tiemens voor het eerst clubkampioen. Het eerste team deed goede zaken in die jaren, in het seizoen 54-55 promoveerde dat team naar de reserve eerste klas om vervolgens in het daaropvolgende seizoen opnieuw kampioen en stoomde dus gelijk door naar de eerste klas van de Noordelijke Schaakbond. Omtrent de wedstrijden tegen Emmer Compascuüm werd niets meer vernomen…. CA Tiemens (geen familie van Klaas) werd opnieuw clubkampioen.

70 j esg 4

Op 16 december werd in Het Heerenhof het 10 jarige jubileum gevierd. Daarbij werd door de heren R.J. de Jonge, H.G. van de Weerd en F. Jansen simultaan gegeven tegen de overige leden… De heer v.d. Weerd had kampioen kunnen worden, maar had niet genoeg partijen gespeeld. Daar ook andere leden niet voor het kampioenschap niet in aanmerking kwamen, was er in dat seizoen geen clubkampioen…….

 

Op maandag 8 juni kwamen de leden in vergadering bijeen om de mogelijkheid te bespreken van een fusie met een in Emmermeer gevestigde schaakklub. Van de aanwezige 18 leden, verklaarde zich slechts één lid tegen een eventuele samengaan te zijn, zodat er toen in principe besloten werd, onder voorbehoud, dat een behoorlijke zaal in D’Zeihuuv kon worden gehuurd. De naam “Schaakvereniging Emmen” zal behouden blijven….. Doch als de besprekingen in verdere stadia komen, blijkt genoemde naam niet houdbaar. De andere klub, t.w. Emmens Schaakvereniging “de PION”, vond blijkbaar het standpunt van de s.v. Emmen niet geheel korrekt t.o.v. de s.v. “PION”. Na enige vergaderingen komt men dan op de naam “Emmens Schaakgenootschap”. De fusie werd op maandag 7 september 1959 een feit.

70 j esg 2 70 j esg 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heribert Hake, als lid nog bij een groot aantal huidige leden bekend en ook organisator van vele schaakevenementen (daar over later meer) werd dat seizoen voor het eerst kampioen van ESG. Verder wist het eerste team zich in dat seizoen niet te handhaven in de eerste klasse van de NOSBO. Het seizoen daarop kwam dat team weer sterk terug en promoveerde weer terug naar die 1e klas. Hake werd in dat seizoen opnieuw clubkampioen en won ook nog een snelschaaktoernooi in Klazienaveen.

Op 26 september 1960, werd in de AKU-kantine de eerste van de grote reeks gongschaaktoernooien gehouden, waarbij wij helaas niet weten wie de winnaar is geworden. Wel weten wij dat er ruim 100 deelnemers aan dat toernooi deel hebben genomen. C Smit werd kampioen Ook werd er gestart met het opzetten van een jeugdafdeling.

 

foto’s afkomstig van jubileumboekje 60 jaar ESG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 9, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: