Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bekerteam ESG1 haalt uit tegen Groningen

Het bekerteam ESG 1 is door naar de volgende ronde; het versloeg het team Groninger Combinatie 6 redelijk eenvoudig en wel met 4 – 0! Daaraan viel ook helemaal niets van af te dingen. Dat wij wel moesten doorgaan gaf later ook de ratingverhouding weer; aan alle borden hadden wij een grote ratingoverwicht. Maar; dat moet je achter het bord natuurlijk wel weer waar maken.

Marcel gaf gelijk het goede voorbeeld van “zo moet je het doen”.. Met wit gooide hij alles weer op de aanval en met een 0-0-0 en met het opspelen van zijn f en g pionnen tegenover de kort gerocheerde K van zijn opponent, grote kansen. Lijnen en diagonalen kwamen werd open gebroken en de zwarte Koning kwam in een heus spervuur te liggen. Binnen het uur was die klus aan bord 1 al geklaard. Marcel kon daarna als toeschouwer genieten van de overige 3 partijen die nog echt “los” moesten komen.

DSC_8111 (2)                                                    Marcel: Snelle winst…

Die drie partijen kwamen iets later los. Als eerste won Geert in een goede stelling niet alleen een pion, maar heerste ook nog over de e-lijn. Met Dame op f6 een onaantastbaar Paard op f4 en met de dreigende verdubbeling van Torens op die e-lijn wist wit geen raad; zijn Torens stonden buitenspel en de positie van zijn K was alles behalve veilig te noemen. Dat leverde onze 4e bordspeler eerst een kwaliteit op, doordat hij dreigde met het veroveren van dat Paard. Daarna werden er ook nog enkele pionnen aangevallen die niet te verdedigen waren en voerde de druk daarbij steeds verder op. De  druk werd daarna zo groot dat de Groninger het ook niet meer wist; nadat Geert even later het rond zwabberende Paard ving gaf wit zich gewonnen.

DSC_2934                                              Geert: Kwam, zag en overwon!

Jan en Douwe waren toen nog druk bezig met hun partijen. Jan had met zwart met een kleine combinatie een pion gewonnen en behield in eerste instantie het initiatief. Wit zocht daarna wat meer de aanval, maar dat was geheel niet verontrustend; de ESGer bleef koel, trok zich even wat terug voor hergroepering om vervolgens met zijn Torens toe te slaan op de tweede rij. Met zijn Loper sloeg Jan heel rustig de witte pion op b2 en dat leverde hem een tweede pion op. Wit spartelde nog wat tegen, maar daar wist onze eindspelkenner wel raad mee en dus werd  ook hier het punt, met gedegen spel binnen gehaald.

DSC_5323                                            Jan: Doet zoals hij het gewend is…

Douwe speelde in eerste instantie een gelijk opgaande partij, maar met Torens op de b- en c lijn had zwart het wat moeilijk vanwege de kwetsbaarheid van de zijn Dame op d8. Na wits Pf4 dreigde er een offer op e6, maar zijn P ging vervolgens via d3 en b4 naar a6. Zwart moest wel slaan en daardoor verkreeg wit middels Lxa6 beheersing over c8. Na wits d5 en Tc7 was er geen houden meer aan. Na Dameruil op c6 verkreeg Douwe wel een hele sterke vrijpion met het promotieveld dat onder zijn controle was. Zwart probeerde één en ander nog tegen te gaan maar na zwarts ..Ld8 kwam wit met c7, (Pxb8 kon ook) won een stuk en moest zwart enkele zetten later ook nog eens een kwaliteit geven om mat te voorkomen, 1-0.

DSC_2936a                                         Douwe: Houd van aanvallen.

 

Groninger Combinatie 6 1428 ESG 1 1819 0 4 do 30 nov
1. Oswaldo Sield 1481 Marcel Struik 1876 0 1
2. Paul Zilverberg 1369 Jan van Os 1843 0 1
3. Wim Krijnen 1399 Douwe Többen 1814 0 1
4. Jaap Veninga 1462 Geert ten Hietbrink 1743 0 1

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 1, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: