Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Feest bij garage Misker

SAM_1980Onze schaakvereniging bestaat dit seizoen 70 jaar. De volgers onder u hebben al kunnen genieten van vele historische verhalen van Douwe. Op 4 december hebben we er al aandacht op de clubavond aan besteed. Toen was het namelijk exact 70 jaar geleden dat we werden opgericht. Maar de echte jubileumaktiviteit vond vandaag plaats.

Een simultaan door de Nederlandskampioen van 2016 Jorden van Foreest voor de senioren en Nederlands kampioen tot 12 jaar Machteld van Foreest voor de jeugd. Jorden mocht tegen 24 tegenstanders aantreden, terwijl Machteld een tiental simultaanpartijen speelde.

Gastheer was Garagebedrijf Misker in Emmen. Die hadden in hun showroom ruimte gemaakt voor de simultaan en sponsorde de simultaan verder ook. Ze hadden gezorgd voor alle mogelijke soorten drinken (alcoholvrij, want alcohol en auto’s gaan niet samen) en zelfs lekkere belegde broodjes.

DSC_9268

Voor aanvang beloofde de heer Misker dat als één van de twee 100% haalde ze een weekje in de sportauto mochten rijden. Daarmee maakte hij het ons wel moeilijker om een goed resultaat te halen.

Maar ik loop wat vooruit. Als eerste kwam onze voorzitter Ton aan het woord. Die haalde de geschiedenis met simultaans van ESG boven water. Een rijke geschiedenis, want vele topspelers zijn er in Emmen geweest. Hij gaf daarna het woord aan de heer Misker die kort memoreerde dat zijn familiebedrijf in 1920 is gestart. Daarna sprak dammer Misker over de simultaan van Jannes van der Wal die ooit een dam-schaaksimultaan in zijn garage heeft gegeven. Drie borden dammen, daarnaast drie borden schaken, daarnaast weer drie dammen en als laatste weer drie borden schaken. Als laatste mocht de organisator/wedstrijdleider Jan het woord voeren. Hij was uitgedaagd door Ton om veel over de geschiedenis van ESG te vertellen. Na twee toespraken vond Jan dat echter niet nodig. Hij legde de regels uit en sprak de hoop uit dat Jorden niet het record van de toenmalige Tsjechische kampioen Smejkal zou breken. Diens simultaan moesten we namelijk na vijf uur afbreken want hij was nog steeds bezig.

SAM_1974Machteld begon voortvarend aan haar simultaan en ze gaf de meeste tegenstanders geen echte kans. Slechts op één bord moest ze zich echt inspannen. Dat kwam mede omdat onze jeugdspelers nogal eens de stellingen met elkaar bespraken ipv zich te concentreren op hun eigen partij. Ze hielpen elkaar en zichzelf op deze manier vaak van de wal in de sloot. We kunnen alleen hopen dat ze er van geleerd hebben. Binnen het uur had Machteld 10 overwinningen geboekt. En Machteld liet goed zien waarom je haar geen aanvalsstelling moet geven. Ze ziet direkt de mogelijkheden van een offertje en is beheerst genoeg om met tussenzetten de stelling van de tegenstander nog meer om zeep te helpen.

SAM_1966Alles gewonnen dus nu mag ze een weekje in de sportauto rijden. Dat wil zeggen naast iemand met een rijbewijs. Na afloop bleef ze doorspelen met de jeugd die bleef. Uiteraard met vormen van doorgeefschaak. Hieruit bleek in ieder geval dat de jeugd zich vermaakte, want anders waren ze wel naar huis gegaan.

Jorden moest tegen 24 spelers en het duurde niet lang voordat de eerste overwinning kwam. Hans lette in de opening niet op, ging de fout in en kon al snel opgeven.

DSC_9306

Daarna duurde het even. Evert was de tweede die opgaf. Hij werd verrast door het standaard torenoffer op h7. Had het wel gezien, maar dacht nog een zetje de tijd te hebben. Huisschaker Arjen raakte een kwaliteit en een pion achter en vond dat voldoende. Douwe kwam slecht te staan en offerde zijn torens voor een dame. De stelling bleef slecht en toen hij ook nog een stuk verloor vond hij het tijd om op te geven.

DSC_9315

Hierna volgden Raymond en Ton. De laatste zuchtte en steunde en probeerde kansen te creëren. Overzag daarbij een damezet die mat in één dreigde en daar was geen goede verdediging tegen.

 

SAM_2009Daarna moesten we een tijdje wachten, maar toen kwamen er in twee rondjes een aantal uitslagen Bastiaan kon het ook niet bolwerken evenals Ter Apelaar Ferdi. Sebo moest de koning omleggen en dat overkwam ook de twee Hoogeveners Jan en Theo. De laatste liet zich ook verrassen door een torenoffer op h7. Sergei ging ook de boot in. Zo had Jorden in 2 uur de helft van de tegenstanders tot opgave gedwongen. En dan waren er nog een aantal partijen waarbij men het tegen beter weten in toch nog even probeerde.

Jorden liep uit naar 14 overwinningen doordat huisschaker en oud-lid Jurjen en kasteelheer Vincent Akkerman opgaven. Maar toen kwam er een kinkje in de kabel. Tegen Willem was Jorden wat te voortvarend in de aanval gegaan en plotseling was zijn eigen koning in de gevarenzone gekomen.

Met een torenoffer werd de stelling voor de witte koning opgeblazen en ging zwart met dame en loper de witte koning opzoeken. En dat liep uit op een mooi mat. Na afloop vond Jorden dat hij in deze partij overspeeld werd. Willem gefeliciteerd. Ik neem aan dat deze partij nog getoond wordt.  Voor de liefhebber: vindt de mat. Er zijn twee oplossingen.

DSC_9293

Daarna was het echter alles Jorden wat de klok sloeg. Herman dreigde wit mat te zetten, maar wit was sneller. De laatste aanmelder uit Valthermond hield het lang vol, maar moest ook opgeven. Almar hoopte nog op eeuwig schaak maar dan had hij op c2 schaak moeten geven. Na schaak op f4 en koning h2 kon hij nog maar één schaakje geven en was het afgelopen. De secretaris van Hoogeveenchess Jeroen was blij dat hij niets hoefde te regelen en hield het lang vol maar ging toch de boot in. Geert zat al een tijd in de problemen met een kwaliteit minder en bolwerkte het ook niet. De tweede kasteelheer Jeffrey hield het iets langer vol voordat hij de koning om moest leggen.

 

DSC_9343

Marcel ging ergens de fout in en kwam in een slecht eindspel terecht. En dat houd je normaal gesproken niet tegen een grootmeester. Ook dit keer niet.

DSC_9352

De 89-jarige Henk Stuut hield het wel heel lang vol, maar een vijandelijke pion die stevig oprukte deed hem de das om. En toen was er nog maar één schaker over. Oud-lid en nu SAM_2031Hoogezandster Johan zat al tijden te vechten in een dubbele toreneindspel. Net iets mindere stelling, steeds een toren die net wat minder waard was dan de witte.DSC_9356

Kwam uiteindelijk in een enkele toreneindspel met twee tegen drie pionnen terecht. Lastig om te spelen en je bent de enige nog die speelt. Jorden krijgt zelfs een stoel zodat deze eindelijk kan zitten. Het voordeel dat hij vermoeiende rondjes moet lopen ben je ook nog eens kwijt. In het moeilijk eindspel ging het uiteindelijk mis. Leek op tijd e5 te spelen, maar kwam één zet te kort. Voor iemand in accouncy een verrassende fout.DSC_9359

 

 

 

De vraag was of het te redden was geweest. In de korte analyse kwam men daar niet uit. We wachten het facebookbericht van Johan wel af. Daarin zal wel staan wat de computer en eindspelboeken zeggen.

Totaal resultaat voor Jorden dus 23 overwinningen en één nederlaag na drie uur spelen. Nu is het plezier voor iedereen belangrijker dan het resultaat, maar om dan maar een slecht resultaat te halen gaat wel ver.

Jorden en Machteld bedankt voor de geweldige middag. Misker bedankt voor de gastvrijheid. De deelnemers bedankt voor de sportieve inslag en het meehelpen bij het opruimen. Ik zag alleen maar tevreden gezichten van deelnemers en organisatie.

Meer foto’s van Jan

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 17, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: