Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 – Schaakwoude 2 (KNSB, klasse 4A)

Onze eerste thuiswedstrijd in de nieuwe 4e klas KNSB werd een deceptie, terwijl wij, althans op papier ongeveer gelijke sterk waren. Aan het nieuwe thuishonk voor de KNSB-wedstrijden lag het niet; Raymond had alles goed voor elkaar (☺☺) en wij, kwamen dan ook niets te kort. De zaal was sfeervol ingericht, wij hadden genoeg ruimte aan het bord en er was voldoende licht aanwezig in die speelzaal. Hulde daarvoor!

Doordat wij (haast) tot het einde hebben moeten knokken hadden de meeste spelers van ons niet veel mee gekregen van de strijd op de andere borden.

Gelukkig was Arjen als toeschouwer aanwezig en van hem is het verslag.

 

Na de eerdere ingecalculeerde nederlaag van ESG 1 tegen het sterke LOS en de krappe nederlaag van Schaakwoude 2 tegen Sneek 2 waren beide ploegen gebrand op een goed resultaat in de 2e ronde van de competitie.

De ontmoeting met de ploeg Schaakwoude uit Damwoude vond plaats in een nieuwe speellocatie (“o.b.s. de Brink”) en gaandeweg de partijen ontstond er een wellicht onvoorzien probleem, dat te maken had met het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk mooie weer.

45115402532_9004e00781_k

Want zoals een wijs voetballer ooit eens zei: “Ieder voordeel heb zijn nadeel”, zo gold dat ook voor de fraaie zomerse omstandigheden buiten en de daaruit resulterende zonnestralen op de borden en de gezichten van de spelers. Raymond, die werkzaam is voor de school, wist hier als een soort MacGyver (de tv-held van weleer) wel raad op, snorde wat surrogaat-zonneschermen op, die hij samen met voornamelijk Hans op strategische plekken neerzette en klom op boekenkasten om hier en daar wat voor de ramen te hangen. Volgens Raymond had het allemaal meer weg van een Benny Hill-act.

 

Over zonnestralen gesproken: deze kwamen figuurlijk gesproken helaas maar mondjesmaat voor de ESG-ers te voorschijn op de diverse borden.

Marcel zag een sterke loper van zijn tegenstander op a6 verschijnen en daarnaast tuurde een vijandelijke toren over de open c-lijn, waardoor veld c8 onder vuur kwam te liggen. Door sterk verdedigend werk van Marcel bleef de schade tijdens het eindspel beperkt tot één pionnetje in het voordeel van de Schaakwouder, die niet door de verdediging van Marcel wist door te breken en uiteindelijk moest berusten in een positie waarbij niet meer dan eeuwig schaak mogelijk bleek.

DSC_9387a

Evert wist gedurende zijn partij langzamerhand de overhand te krijgen en was op een gegeven moment in het bezit van 2 extra pionnetjes ten opzichte van zijn opponent, waarbij ook zijn dame nog eens diep in de vijandelijke linie was opgedoken. Zijn tegenstander wist niet met genoeg tegenspel op de proppen te komen en na het afruilen van de meeste stukken werd het voordeel van 2 pionnetjes mee het eindspel ingenomen. De Schaakwouder loper had hierin meer bewegingsruimte dan het paard van Evert, maar dit was vanwege het materiaalvoordeel van de Emmenaar niet voldoende en Evert bracht de partij vakkundig tot een goed einde.

45164080301_6ef6589c96_k

 

Douwe leek in zijn partij aanvankelijk de beste aanvalskansen te hebben en dirigeerde een centrumpion naar voren. Langzamerhand kreeg zijn tegenstander echter wat tegenkansen en (voor zover ik het juist heb meegekregen) bood Douwe op een gegeven moment remise aan in een, op het oog gelijkwaardige, stelling. Zijn tegenstander zag echter blijkbaar nog kansen en speelde door. Helaas voor Douwe kwamen die kansen er ook, want in het eindspel bleek de speler van Schaakwoude een tweetal pionnen meer te hebben overgehouden en bleek het eindspel van toren + 3 pionnen tegen toren + 1 pion niet te houden voor Douwe. Zuur voor Douwe, die naar eigen zeggen voor de derde achtereenvolgende keer een remise uit de handen liet glippen.

In de partij van Jan bleven de meeste stukken heel erg lang op het bord staan en waren na een zet of 40 enkel een paard en een pion van beiden van het bord genomen. Beide pionstellingen waren zo solide dat vijandelijke stukken geen voorposten konden innemen. Naar eigen zeggen van Jan probeerde hij vervolgens, aangezien het aantal bordpunten in de ontmoeting steeds rooskleuriger vormen begon aan te nemen voor de gasten uit Damwoude, iets te forceren, maar zijn tegenstander gaf geen krimp en Jan kwam uiteindelijk in een eindspel terecht waarbij beiden een paard hadden maar Jan’s tegenstander uiteindelijk een pionmeerderheid in winst omzette.

Geert speelde een prima partij, had veel minder bedenktijd nodig dan zijn tegenstander en bouwde op het bord een gewonnen stelling op, waarbij hij met een pionmeerderheid zijn tegenstander van het bord drukte. Een puik resultaat tegen een speler met een iets hogere rating.

31290304708_02c8c1e532_k

 

Fred speelde tegen de jongste speler van Schaakwoude, een speler met als geboortejaar 2003. Voor zover ik kon oordelen had Fred op zeker moment in de partij wel wat voordeel: zijn lopers leken wat meer ruimte te hebben dan de stukken van zijn tegenstander, maar echte winstkansen leken moeilijk op het bord te kunnen komen. Gaandeweg ging er blijkbaar toch iets verkeerd bij Fred en kwam zijn jonge opponent in het voordeel en dit wist Fred helaas niet meer om te keren.

Ook Almar leek zeker kansen te hebben en stond zeker niet minder, hoewel zijn koning wel in het midden bleef staan, terwijl de koning van zijn tegenstander keurig in de hoek was weggestopt. Een moment van onoplettendheid van de kant van Almar resulteerde in het verlies van een pion en daarna ging het punt vrij snel naar de Schaakwouder.

1957-4

In de partij van Bastiaan tenslotte wist zijn tegenstander zijn torens op een half open lijn te posteren en zette daarmee de (stukken rond de) koning van Bastiaan onder druk. De ESG-speler wist nog wel even een paard tussen beide torens te zetten om zo de druk wat te verminderen, maar zijn opponent speelde het in het vervolg van de partij nauwkeurig uit, wist wat pionnetjes te snoepen en kreeg verbonden vrijpionnen, waarna Bastiaan de koning moest omleggen.

Al met al behaalden de gasten uit Damwoude zo een 5 ½ – 2 ½ overwinning en moet ESG 1 nog even wachten op de eerste overwinning in de competitie.

Hieronder voor de volledigheid nog even de gedetailleerde uitslagen:

Marcel Struik              (1932) – Gerke Ros                  (1919)           ½ – ½

Evert Hondema          (1859) – Leffert Nicolai           (1910)             1 – 0

Douwe Többen           (1822) – Wytze Visser              (1815)             0 – 1

Jan van Os                   (1788) – Mathijs Visser           (1810)             0 – 1

Geert ten Hietbrink    (1732) – Folmer Heikamp       (1761)            1  – 0

Fred van Leeuwen       (1577) – Sven Broersma          (1716)             0 – 1

Bastiaan van Os           (1664) – Auke van der Zee      (1696)            0 – 1

Almar Gerbens             (1651) – Fedde Verf                 (1654)             0 – 1

 

8 reacties op “ESG 1 – Schaakwoude 2 (KNSB, klasse 4A)

 1. Evert Hondema
  oktober 7, 2018

  Zo Arjen, wat een geweldig mooi verslag heb je gemaakt. Overzicht op alle borden en in grote lijnen kun je het beloop partij volgen. Sfeertekeningen erbij. Hulde!!! Evert Hondema

 2. tonselten1
  oktober 7, 2018

  Volgende keer spelen we hopelijk net zo goed als het verslag, want dan winnen we zeker. Ik bedoel maar, dit is een prima en informatief wedstrijdverslag!

 3. Arjen Meijeringh
  oktober 7, 2018

  Er zit een foutje in het verslag (misschien nog wel meer (?), maar deze viel mij bij het nalezen op:
  ‘De ontmoeting met de ploeg uit Schaakwoude’ moet natuurlijk ‘De ontmoeting met de ploeg uit Damwoude’ zijn. Misschien kun je dit nog even aanpassen, Douwe.

 4. Arjen Meijeringh
  oktober 7, 2018

  Dank voor de complimenten, Evert en Ton..

 5. douwe
  oktober 7, 2018

  Ik heb die fout er uitgehaald; het was mij ook ontgaan. Maar het wel Schaakwoude uit Damwoude(!). Het is een heel mooi verslag van jou Arjen en ga deze ook via Facebook de wereld in “slingeren”. Ik heb voorlopig even een paar foto’s uit het archief bij geplaatst. Hopelijk komen de nieuwe foto’s spoedig.

 6. Arjen Meijeringh
  oktober 7, 2018

  Dank je wel, Douwe

 7. schaakjan
  oktober 7, 2018

  En als mosterd na de goede maaltijd (die slecht bekomen is) nog wat foto’s
  ESG-Schaakwoude

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 7, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: