Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 verlies nipt van Hoogeveen 1

ESG 1 – Hoogeveen 1 : 3½– 4½ in de tweede ronde klasse HB van de Nosbo  competitie

30800083727_d599a291da_z

ESG heeft zich  tegen vriendenvereniging Hoogeveen een beetje de kaas van het brood laten eten. Een kleine nederlaag tot gevolg derhalve.

Misschien nog beter gezegd: de struik werd uiteindelijk toch maar gesnoeid. Met zo’n artikel in mijn dagblad moest ik vanmorgen terugdenken aan de partij van Marcel Struik tegen Andries Mellema gisteravond.

Zo kom ik met een bruggetje bij een rondje langs de velden en start de bespreking vanaf bord 1.

31868813608_2418c5d3fa_z

Bord 1: Marcel Struik (zwart) – Andries Mellema (1-0)

Marcel kreeg een theoretisch voor hem bekende stelling op het bord. Andries gebruikte zeeën van tijd en bood in het middenspel tactisch remise aan. Marcel melde dat bij mij als teamleider, maar voegde eraan toe graag door te willen spelen. Ook gezien het grote tijdsvoordeel. Aldus geschiedde, maar gaande weg werden de tijdsrollen wat omgedraaid en in wederzijdse tijdnood liet Marcel zich pardoes mat zetten. Wel opgemerkt dat Andries heel geconcentreerd en adequate voortzettingen bleef spelen!  Jammer voor Marcel en het team.

Bord 2:  Douwe Többen – Bert Janmaat : ½-½

Een boeiend gevecht hier. Douwe leek de kampioen van de witte velden te worden. Bezorgde Bert Janmaat een vervelende witte zwakke pion op e6. Maar slaagde er uiteindelijk net niet in om beslissend voordeel te creëren. Ongelijke lopers, dicht geschoven stellingen, beiden pionnen op de juiste kleur en uiteindelijk de vrede maar getekend.

Bord 3 : Willem Boontje – Leo Spaans (1-0)  

Willem zette de partij met zwart scherp op. Hield zijn koning lange tijd in het centrum En tegelijkertijd met pion h7-h5 een opstap makend naar een eventuele koningsaanval. Maar daar zou eerst een ingewikkeld middenspel met vele stukken aan vooraf moeten gaan. En dat geschiedde ook. En hier ging ten lange leste ook wat mis. Plots wist Leo Spaans de dame van Willem geen uitweg meer te bieden ( bewust offer of niet zien aankomen?) van Willem. Volgens stellingskenner Herman Vos was dameverlies onontkoombaar. Wie ben ik om dat tegen te spreken. Er bleef in ieder geval onvoldoende compensatie over zoals het ging. Laten we alle credits hier aan de teamleider Leo van Hoogeveen 1 geven. Partij leverde zo wel veel bekijks op.

Bod 4: Jan van Os – Edwin de Jonge: (½-½)

Een partij waarvan ik als toeschouwer weinig begreep. Maar had het vermoeden dat beide spelers ook in een carrousel terecht kwamen, waarvan de nooduitgang niet direct duidelijk was. Wat er gebeurde: Jan verloor met wit vanuit de opening een pion tegen een forse voorsprong in ontwikkeling voor hem. Dit vereiste diep rekenwerk en scherpe stellingsbeoordelingen van beide spelers. Uiteindelijk kozen beiden het halve ei i.p.v. de lege dop door zich vrijwillig in te laten op herhaling van zetten. Wel boeiend te volgen deze partij.

30800082127_45a4f9f076_z

Bord 5: Geert ten Hietbrink – Jan Peek (1-0)

Geert dendert maar door met goede resultaten (zijn eigen woorden). Zaterdag als eerste gewonnen in de KNSB-wedstrijd te Leeuwarden en nu tegen oud-clublid Jan Peek (foto onder links) weer een meer dan verdiende zege. Geert gunde Jan een gedekte vrijpion in het centrum die eenvoudig te blokken viel door o.a.  een loper. In ruil kreeg Geert een 3 tegen 2 meerderheid op de damevleugel. Met nauwkeurig spel en ondanks heftig verzet van Jan Peek werd het punt keurig door Geert over de streep getrokken.

45015463294_74c22fc62d_z

Bord 6: Ton Selten – Ruud Winkel (½-½)

Ook Ton speelde met wit tegen een voormalig clublid, te weten Ruud Winkel (foto boven – rechts). Spannende structuren qua pionnenformaties op het bord. Ton 3 groepjes en Ruud 2 groepen pionnen. Vaak is meer groepjes wat kwetsbaarder, maar hier leverde het Ton ook mooie aanvalskansen over de open lijnen op. Maar Ruud zag op tijd alles aankomen. Wikkelde bekwaam af naar verre eindspel en beide heren berusten daarna in remise. Vermoedelijk  is de remisemarge nooit helemaal overschreden in deze partij.

Bord 7: Theo Dijkstra – Theo Witkamp (½-½)

Tja, Theo tegen Theo. Remisekans wel erg groot. En dat werd het ook. Zwaar stukkenspel in het middenstuk van deze muzikale partij. Uiteindelijk resulterend in een eindstelling waarin het pionnendiploma niet misstaan zou hebben. Theo had oppositie in de Koning (onze Theo) tegen Koning en 1 pion (hun Theo) op de f-lijn van zijn tegenstander. Theo liet zien dat deze les hem vroeger niet voorbij was gegaan. Redelijk correcte remise zo lijkt het derhalve.

Bord 8: Quinten Nijland – Jeroen Bottema (½-½)

Quinten Nijland viel in deze keer en deed dit best heel goed bij zijn debuut. Jeroen zijn tegenstander, kon bogen op veel meer schaakpartij-ervaring. Maar dit gegeven weerhield Quinten er niet van een degelijke partij op te zetten, waarin hij positioneel heel goed kwam te staan. Eerst beheersing van de b-lijn en later een dominant paard (Quinten) tegen een “zwakveldige loper” (Jeroen) Als Quinten nog iets meer eindspelfinesses zou beheersen had hij het punt over de streep kunnen trekken. Zo bleek ook uit de na-analyse. Maar al met een een dikke plusremise voor Quinten!! Vast en zeker een leerzame partij voor Quinten.

uitslag ESG1 2e ronde

Tja resumerend:

Gevoel dat Hoogeveen 1 licht geflatteerd heeft gewonnen. Maar winnen is ook verdiend natuurlijk.  De punten tellen. De onderlinge sfeer was meer dan uitstekend en 4 juni volgend jaar hopen we de spelers van Hoogeveen weer gezellig te ontmoeten bij ons op de dan te houden massakamp.

45015463954_e071e90591_z

Teamleider Evert Hondema

Met dank aan Jan van Os voor de foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 8, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: