Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 bekert verder na winst in extremis tegen Hsp/Veendam 3

Dinsdagavond vertrokken naar Veendam voor het bekerduel tegn HSP/Veendam. Overwoog van te voren de onderstaande koppen boven dit artikel:

-ESG dendert met gemak over Hsp/Veendam 3 heen.                                                         -Hsp/Veendam geen partij voor Esg 1                                                                                      -Ratingverschillen laten zich gelden in kleurloos duel.

Wel, het liep geheel anders. Op de heenweg via Ter Apel etc. al omleidingen. Een veeg voorteken? Bij aankomst een tot de tanden bewapent Hsp/Veendam 3 dat met een karrenvracht aan schaakervaring er eens goed voor ging zitten.

Wie van te voren had voorspelt dat de ESG-borden  1 en 2 zouden verliezen zou in een gok-omgeving hoge uitkeringen kunnen opstrijken.

Marcel aan bord 1 met wit wist vanuit de opening geen duurzaam voordeel te verkrijgen. Voelde zich genoodzaakt een zwarte loper te gaan offeren tegen twee pionnen op g5 en h6. Tja en toen? Er zat een lek in volgens Marcel. Zijn schip ging langzaam water maken en tegenstander Evert Stoel bleef wel duurzaam zitten op een stelling die hij uiteindelijk middels matdreigingen op de onderste rij van Marcel heel mooi op het droge kon trekken.

DSC_9387a

Evert aan bord 2 met zwart kreeg een creatief soort Engelse opening van wit te bestrijden. Eigenlijk te creatief. Zwart kwam snel in het voordeel. Domineerde met de Torens en Dame de open A-lijn waar ook nog eens de witte koning bivakkeerde. Maar zwart kon steeds de nagenoeg de enige en goede voortzettingen kiezen. Hoe te winnen? Nog maar een tweede lijn openen. Idee goed. Uitvoering matig tot slecht. Onderwijl een kwaliteit kwijt raken en dat helemaal niet zien aankomen!! Tegenstander Ger Bos rook zijn kansen en nam die voorbeeldig waar.

DSC_9431

Op naar fleuriger borden 3 en 4 qua spel en uitslagen.

Willem met wit aan bord 3 kreeg een klassieke opening tegenover zich te bestrijden. En hij deed dit zeker in het middenspel een stuk  efficiënter dan zijn gewaardeerde tegenstander.  Het leverde Willem een pion en later nog een pion op. Dit zonder tegenkansen van zijn tegenstander . De vis werd met vaste hand op het droge getrokken. Een meer dan verdiend punt.

P9880611

Jan met zwart aan bord 4 kon een gambiet spleen. In dit geval betekende het dat Jan op zet 2 reeds een pion won. Er is een gezegde bij ESG: Geef Jan van Os nooit een pion meer, want die zie je nooit meer terug.  En zo ging het ook in deze partij. Jan voerde met zijn bekende vaste hand de partij naar de veilige winsthaven. Al met al een stand van 2-2. Dat betekent met omgekeerde kleur snelschaken.

DSC_9432-2

Tijd: 3 minuten en 2 seconden extra per zet. Dit ging ons wel alle 4 goed af. Slechts 1 remise, de rest winst. Derhalve door naar de volgende ronde. Maar vraag niet hoe!!

HSP-Veendam - ESG1

Nog even over onze tegenstanders.

Zowel Jan als ik komen ze met de regelmaat van de klok tegen bij o.a. seniorenschaak of een Nosb-vergadering. Je zou kunnen zeggen, goede schaakvrienden. Na afloop werden we allen nog op een heerlijke schaal bitterballen getrakteerd. Geweldig!

Ook in Veendam is het ledenaantal krimpende. Dit verklaart mede hun fusie met Hsp uit Hoogezand. Iedere dinsdagdagmiddag hebben ze inloopschaak. Formule: rapidschaak en gezelligheid. Voor wie eens zin heeft:

Wijkcentrum Dukdalf,  De Dreef 1; Veendam.

Evert Hondema

Eén reactie op “ESG 1 bekert verder na winst in extremis tegen Hsp/Veendam 3

  1. Pingback: Bekerperikelen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 14, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: