Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 wint bij Bovenburen Van der Linde uit Winschoten in 2e ronde Nosbo-beker

Door Evert Hondema

Van der Linde uit betekent een wedstrijd spelen te Winschoten in een oud schoolgebouw (Bovenburen) dat nu dienst doet als sociaalcultureel centrum in een wijk aldaar. Qua rating niet een onmogelijke opgave. Maar we waren gewaarschuwd na de eerste ronde Nosbo-beker waarin we ons slechts plaatsten via de Tie-break snelschaken.

Maar deze keer lukte het de vis regulier op het droge te trekken.

DSC_9432-2

Maar daar was inzet tot in de kleine uurtjes voor nodig, zoals ook uitvoerig op onze ESG-App werd gecommuniceerd. Jan van Os was als eerste klaar aan bord 2 na een gedegen remise met zwart tegen Frank Hartog. Hij nam de honneurs van het Appen daarna waar, waardoor het thuisfront desgewenst “live” kon meegenieten. Leuk al die reacties!

DSC_9387a

Aan bord 1 met Marcel ging het in eerste instantie ook heel voortvarend tegen jeugdig talent Raymon Oord. Een bekend stellingstype voor Marcel en een tegenstander die zich openings-technisch niet geheel op de hoogte wist. Maar in de tactische fase ging er toch net wat mis. Een zeer kansrijk offer van Marcel op de gerokeerde koningsvleugel van Raymon werd even later beantwoord met een tegenoffer in het centrum. De zwartspeler kwam beter uit de verwikkelingen en won uiteindelijk. Op de terugweg in de auto kon Marcel melden dat de machine era aan te pas moet komen om thuis te achterhalen wat er net niet goed was gegaan.

Alle hens aan dek dus voor de overige twee ESG-ers.

P9880611

Maar gelukkig stond Willem Boontje heel prettig vanuit een hem bekende opening. Zwartspeler Jarek zag zich opgezadeld met een slechte witte loper (binnen de keten) en alle zware stukken van Willem gericht op zijn koningsstelling. De druk nam dusdanige vormen aan dat uiteindelijk materiaalverlies niet te voorkomen was. Een meer dan verdiende zege van Willem en zo stond de stand weer gelijk.

ESG 2017 (20)

Bleef over bord 4. Aan het duel Sander Kletter en Evert Hondema (ik dus) lag een langdurig strategisch gevecht ten grondslag. Vermoedelijk lange tijd binnen de remisemarge. Maar in de  afwikkelingen naar het eindspel ontstond dusdanige onbalans dat ik een vermoedelijke winnende pion kon winnen. Een enkel paardenspel met 3 pionnen tegen paard met 2 pionnen. Na lang manoeuvreren werd uiteindelijk op de 86-ste zet de vis op het droge getrokken. Klokslag 12 uur. Het was mooi geweest en de uiteindelijke uitslag ook mooi.

Vanwege onze overwinning werden de consumpties door ons genoten aan ons kwijtgescholden. Een mooie geste van Van der Linde!!

Nu op naar de volgende 3e ronde. Die wordt maandag 4 maart thuis tegen Staunton (Zie schema onder) gespeeld. Een mooie tegenstander qua rating. Helaas zal ik op die datum wegens andere verplichtingen  zeer waarschijnlijk niet kunnen meespelen. Maar er zijn andere goede ESG-ers die mijn plaats prima kunnen vervangen eventueel.

vd Linde -ESG

De volgende ronde is op 4 maart. ESG speelt dan thuis tegen Staunton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 2, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: