Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De interne; ronde 21

Naast de wedstrijd ESG – Staunton werden er nog eens een 8-tal interne wedstrijden gespeeld. Daar bij was er ook een wedstrijd uit de subtop namelijk Ton Selten tegen Douwe Többen.

Laatste genoemde begon al gelijk heel erg slecht, want op de 6e zet werd zomaar de zeer belangrijke pion op f7 zonder compensatie cadeau gegeven. Het werd nog wel een lang gevecht, maar dat presentje gaf Ton niet meer uit handen en haalde het punt na zo’n 60 zetten binnen.

 

Het was overigens niet de langste partij; die was dit keer weggelegd voor de partij tussen Klaas Tiemens en Anneke Boomsma. Een zware partij die meer dan de moeite waard was en volgens Ton niet alleen erg fraai maar ook nog eens heel erg spannend was. Na een enerverende opening wist Anneke een stuk te bemachtigen en bouwde dat mooi verder uit. Echter, Klaas kreeg op een gegeven moment toch zijn verdediging wat meer op orde en deelde her en der behoorlijke plaagstootjes uit. In de slotstelling zag zwart niet meer hoe de partij gewonnen moest worden en ging na ruim 80 zetten en zo’n 3½ uur spelen akkoord met een punten deling.

Jan Reinink tegen Arjen Meijeringh was ook al zo’n marathon zitting. Ook daar een felle maar ook een boeiende strijd waarbij zwart heel lang stand wist te houden tegen de voormalige 1e teamspeler uit de jaren 70-80 van de vorige eeuw. Na lang zwoegen wist wit uiteindelijk een bres te slaan in de zwarte verdediging en het punt werd daarna vakkundig opgehaald.

Competitieleider Quinten Nijland trad tegen 1e teamspeler Geert ten Hietbrink aan, die niet erg op dreef is de laatste tijd. Er ontspon zich een mooi gevecht tussen de jeugdspeler en de toch veel meer geroutineerde senior-lid. De strijd ging dan ook gelijk op met wellicht de iets betere kansen voor zwart, maar wit doorzag alles en hield heel fraai stand. Na zo’n 3 uur spelen werd het ontstane T-eindspel remise.

Sebo Detmers tegen Martijn Hofstee was ook al zo’n mooi gevecht. De oudere tegen de jongere en ook hier werd vol overgave gestreden om de punten. Sebo won een eerste- en later op de avond ook nog eens een 2e pion. Maar kort daarop moest wit één van zijn pluspionnen al weer prijs geven en was de stelling met eerst 3 tegen 2 pionnen en later 2 tegen1 pion op de koningsvleugel technisch remise. Maar hoe  doe je dat en daarin ging het voor zwart verkeerd. Sebo buitte dat goed uit; won Martijns laatste pion doordat hij met zijn K naar de verkeerde kant op ging en won vervolgens de partij.

Raymond Hof won zijn partij tegen van Marcelis van Holst. Dat ging eigenlijk wel heel erg snel en was hun partij al weer ten einde voordat wij er erg in hadden. Maar het kon nog sneller: De partijen tussen Bastiaan van Os en Sergei Sarkisyan en die tussen Fred van Leeuwen en Hans hut waren nog sneller afgelopen(!), met winst voor de witspelers.

ronde 21

ronde 21 stand

Het was zo-wie-zo al een avond voor de witspelers, want van de acht ontmoetingen won wit maar liefst 6 keer en eindigden de overige 2 partijen in remise. Maar ook in de bekerwedstrijd ESG -Staunton won Jan van Os aan bord 3 met wit en eindigden de andere 3 partijen in remise. (zie verslag elders op deze site)

Daarna was het nog even gezellig vertoeven bij Geke aan de bar

DSC_4508 (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 5, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: