Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG via winst op Staunton bij laatste 4 Nosbo-beker

Door Evert Hondema

esg-staunton

Bekerwedstrijden in het voetbal kunnen soms heel speciaal zijn.

Maar in het schaken is dit zeker ook zo.  Het geeft de gelegenheid tegen sterker geachte teams soms te spelen  en daarin ook te stunten. Niet dat een overwinning van ESG direct een stunt te noemen valt. Maar tegenstander Staunton is een zeer gewaardeerd en sterk team qua rating. Spannend was de wedstrijd tot op het allerlaatste moment.

Drie remises na harde strijd en dat betekende dat de beslissing uiteindelijk viel aan bord 3 van matchwinnaar Jan van Os tegen Piet Mulder. Zeg maar de twee mannen die hun sporen in het organiseren van tournooien in het Groningse dik en dik hebben nagelaten.

Marcel Struik aan bord 1met de witte kleuren was het laatst klaar.

Hij moest minimaal de remise binnen slepen in een tijdnoodduel tegen tegenstander Theo Ebels om de teamwinst binnen te harken. Uiteindelijk lukte dit nadat vermoedelijk beide spelers niet altijd meer de beste zetten konden debiteren. Maar doe het maar in tijdnood met alle anderen om je bord heen. Groot was de opluchting dat dit toch lukte. Hulde aan beide spelers die ook correct bleven noteren in ultieme tijdnood.

Herman  Voss aan bord 2 met zwart  belande in een twee-snijdige stelling.

Nee, openingsnamen noemen we hier niet. Wel een open e-lijn voor de met wit spelende tegenstander Erwin van Pelt. Die slaagde erin een soort aanval op te zetten via deze open e-lijn die Herman weliswaar op pionverlies kwam te staan. Maar in ruil daarvoor had Herman geweldige tegendruk langs de halfopen a-lijn. Zo ontspon zich een duel waarin ook de tijdsfactor een rol ging spelen. Er kwam een afwikkeling op het bord die uiteindelijk in een theoretisch remise-vaarwater terecht kwam. Beide heren hadden schaak-respect voor elkaar en kwamen derhalve remise overeen.

Jan van Os  werd de matchwinnar aan bord 3.

 Speelde met wit en kwam stellingstechnisch beter uit de opening. Won een pion, echter had zelf ook een dubbelpion, die later wellicht tripelpion kunnen worden. Maar zijn tegenstander Piet Mulder verzuimde dit op die manier te spelen. Daardoor ontstond een gewonnen eindspel voor Jan, mits natuurlijk goed gespeeld. En dat deed Jan. Liet zijn tegenstander niet meer terugkomen in de wedstrijd en haalde verdiend het punt binnen. Op de interne competitie wellicht na is Jan goed bezig in de rating-gerelateerde partijen externe competitie.

Willem Boontje met zwart aan bord 4.

Tja, Willem heeft zo zijn eigen systeempjes. Nee, nogmaals inhoudelijk verraden we dat  niet. Maar daardoor staat hij altijd garant voor spel waarbij de tegenstander veel op eigen kracht moet presteren. Een koningsloper was zijn sterke loper die tussen de linies inliep in voetbaltermen gesproken. Meesterlijk stuk volgen toeschouwer Ton Selten. Maar de stelling was nooit echt helemaal uit het evenwicht. Langzaam aan werden ook hier de contouren van remise zichtbaar.  De beide heren kozen het halve ei liever dan de lege dop. Remise dus.

beker ESG1-Staunton1

bekerteam esg1

En zo kwam er een einde aan een mooie beker-avond. De uitslagen van de andere teams laten nog op zich wachten. Maar in de halve finale wacht er hoe dan ook een Nosbo-topteam.

Een attente Roland Kroeze stuurde onderstaand e-mail:

Gefeliciteerd met de winst. In de volgende ronde spelen jullie uit tegen de winnaar van Assen-Lewenborg. Dit is over 3 weken. Op vrijdag 29-3 in Assen, of op dinsdag 26-3 in Groningen.

En daarvoor doe je dit. Bekerwedstrijden blijven zo speciaal!!

 

 

 

Eén reactie op “ESG via winst op Staunton bij laatste 4 Nosbo-beker

  1. tonselten1
    maart 5, 2019

    Meesterlijk stuk, oké. Ik noemde het Pirlo, zoals de laatste jaren bij Juventus, van achteruit opbouwen naar rechts, naar links (f8 – e7 – g5 – d8 – b6). Steeds op de juiste plek. Briljant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 5, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: