Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1: Sneu verlies tegen GC 1

Halverwege de wedstrijd tegen GC1 gaf ons, ondanks een aantal nederlagen aan de staartborden toch ook nog de hoop op een (klein) stuntje.

Geert die tegenover Russell Spears kwam te zitten wist geen echte kansen te creëren en mede daardoor zijn koning bij hem in kon leveren. Willem die tegen Jaap Ham moest spelen werd door de Groninger een stuk afhandig gemaakt en Ton, die werd door Annelies van den Heuvel fraai schaakmat gezet. Dus allemaal partijen die wij – helaas en bovendien ook wel enigszins (te) snel – allemaal verloren.  Maar met de overige partijen konden wij echt wel wat mee: Evert stond, evenals Herman en Marcel goed, terwijl Jan ook kansen had op een goede afloop van zijn partij.

DSC_4518 (2)

Ook ikzelf kwam steeds beter te staan na een moeizaam begin. Verrassend was dan ook te horen dat mijn tegenstander, Eddie Janssen dat ook vond. Ook hij zat niet geheel lekker in de partij, al had hij – zo vond ik – in die periode wel de betere kansen. In het middenspel moest ik echt heel erg hard knokken om niet kopje onder te gaan want er dreigde telkens levensgevaarlijke uitbraken die ik net allemaal kon pareren. Alleen was het jammer dat ik op de 26e zet toch geen Lh6 heb gespeeld, dat had mij – achteraf gezien – toch betere kansen gegeven op succes, terwijl ik die zet in de partij niet zo had beoordeeld. Uiteindelijk wel een keurige remise in een T-eindspel met elk nog 4 pionnen op het bord.

P1030996

Jan had toen ook net zijn halfje binnen gehaald nadat hij een groot gedeelte van de partij een (gambiet) pion extra had gehad. Maar zoals dat wel vaker gebeurt, verkreeg wit wel een leuke compensatie daarvoor, nu in de vorm van een aanval. Die leek door de speler van GC te worden verzilverd, maar wit dacht eerst nog even h3 te kunnen spelen en toen bleek zwart ineens net op tijd één van zijn stukken, die in grote nood bleek te verkeren in veiligheid brengen en zo die veilige haven in te kunnen varen….

Zoals al geschreven waren Evert, Marcel en Herman nog bezig. Marcel speelde weer een mooie aanvalspartij tegen Govert Pelikaan en blies met een schitterende aanval de gehele K-stelling op. Niet gelijk de kwaliteit nemen, neen eerst even de dame gaan veroveren en het punt was binnen. Bij Evert ging het echter helemaal mis. In een goede stelling bleek dat ineens het paard van Jouke Houtsma, zijn tegenstander – zo vanuit het niets – in die schijnbaar mooie stelling neer plofte. De schade was aanzienlijk; Torens en Dame werden in één zet zo belaagd dat schade die werd aangericht dusdanig was dat have en goed totaal verloren ging…..

Blijft Herman nog over, waarbij hij ergens in de partij hij zijn kwaliteit had geofferd en het eindspel in ging met een sterke loper en 2 verbonden vrijpionnen op de damevleugel tegen een rond zwabberende toren waarmee wit niets kon bereiken. Heel fraai werden die pionnen naar de overkant gedirigeerd zonder dat Robert de Boer daar iets tegen kon doen.

DSC_4524 (2)

Jammer van dit verlies, want als, als, en als,….. ja als en dat was niet aan de orde, de zetten die werden gedaan op het bord beslissen nu eenmaal en dit keer hadden wij gewoon pech. In april gewoon nog een keer weer vlammen tegen Lewenborg want wij willen toch niet onderaan eindigen…..

uitslag ESG1 6e ronde

Na afloop van de wedstrijd was het nog lang druk gezellig bij Geke aan de bar. Zelfs een aantal Groningers konden geen afscheid nemen van ons gezellige clubgebouw☺☺☺…

https://www.groningercombinatie.nl/in-emmen-kunnen-ze-alleen-maar-volksdansen-3-5-voor-de-gc-n-1/

5 reacties op “ESG 1: Sneu verlies tegen GC 1

 1. Eddie Janssen
  maart 23, 2019

  Douwe, heb je na 21.Le2-c4 nog naar 21…e6! gekeken? Ik keek alleen maar naar mijn koning op g8 die zo snel mogelijk weg moest dacht ik. Ik had de diagonaal c4-g8 moeten open gooien!

  • douwe
   maart 23, 2019

   Die zet had ik gezien, maar ik zou zelf die zet niet hebben gespeeld. In dat geval had ik waarschijnlijk dxe6 gespeeld hebben. Na fxe4 volgt dan 23 Dxd6-Dx6 24 Pxd6-exf3 25Pxb7 en dit soort stellingen wil ik wel graag verder uitspelen! Zelf had ik op de 26e zet toch Lh6 moeten spelen in plaats van Lf4. Ik dacht met nog 2½ minuut op de klok dat jij dan gewoon Lg7 kon spelen. Maar uit analyse blijkt dat ik dan gewoon veel beter kom te staan met mogelijkheden tot winst.
   Indien jij toch eerst fxe4 speelt dan had ik Te3 gespeeld met de dreiging Txe4.

   • Eddie Janssen
    maart 23, 2019

    De reactie met 21…e6 was een vergissing van mij. Ik was even vergeten dat eerst dxe4 moest gebeuren. Daarom mijn 2e reactie met oeps, eerst fxe4
    Na 21…fxe4 22.Te3 komt juist 22…e6 23.Txe4 exd5 (23.dxe6 d5)
    22.Tb3 schijnt beter te zijn dan 22.Te3 maar ook dan heeft wit het moeilijk.

 2. Eddie Janssen
  maart 23, 2019

  Je opmerking over 26.Lh6 is uitermate correct. Mijn computer geeft Tg8 maar dat lijkt ook verloren.
  Ik kan me voorstellen dat diezelfde tijdnood je ook deed beslissen om het remiseaanbod aan te nemen want de slotstelling ziet er verdacht uit voor zwart. Dat had ik overigens in het geheel niet in de gaten…

  Zo, nu hebben we allebei de analyse een keer gewonnen en is remise voor beiden te billijken.

 3. douwe
  maart 23, 2019

  Jij hebt helemaal gelijk Eddie, eerst fxe5 en dan e6 is wel heel sterk. Gelukkig dat die zet niet is gespeeld, evenals voor jou, dat ik geen 26 Lh6 heb gespeeld. De slotstelling is volgens mij wel remise. Ik kan nog wel die a en c pion winnen maar jij krijgt dan mijn b-pion. Naar mijn idee was de slotstelling wel remise en ook de computer geeft een gelijkwaardige stelling aan (+55). Ik was en ben tevreden met onze uitslag en zoals jij al aangaf voor ons beiden te billijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 22, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: