Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Prachtige halve finale Nosbo-beker tegen Assen brengt ESG net geen finaleplaats

Wat kunnen bekerwedstrijden toch mooi en spannend zijn. Soms liggen de ratingverschillen redelijk ver uiteen en blijkt dat toch geen waarborg te doen zijn voor een juiste voorspelling van de uitslag. Zie onderstaande uitslagen daarvoor.

DSC_9387a

Marcel (witte kleur) aan bord 1 zorgde als eerste voor een enorme oppepper door enfant terrible en FM Ivo Maris op prachtige wijze te verslaan. Natuurlijk, als Ivo eerder die of die zet had ingelast dan..  Maar zoals het ging ontstonden er geforceerde matbeelden of moest Ivo zijn dame offeren voor onvoldoende tegenspel. Het werd het laatste en Marcel dirigeerde de partij schitterend naar de winst. Partij om in te lijsten lijkt me.

Dan sta je plots 1-0 voor. De sterkste tegenstander reeds verslagen. Wie weet, wie weet.

ESG 2017 (27a)

Willem (zwart) aan bord 4 stond vanuit de opening eigenlijk best prima. Maar ervoer de lichte tijdsdruk als motivatie om een offercombinatie in te gaan waarvan alle omstanders in eerste instantie beweerden dat het offer verre van toereikend zou zijn om ook maar minimaal eeuwig schaak te kunnen maken. Laat staan winst voor Wilem zou kunnen opleveren. Het partijbeloop gaf de beste stuurlui aan wal hun achteraf gelijk.

Echter bij na-analyse werd gevonden dat als Willem bij een ruil van een paard met een pion zou hebben teruggenomen ipv met een stuk de rollen en einduitslag wel eens geheel anders hadden kunnen uitpakken. Echter het geschiedde toch net anders helaas.

Enfin: 1-1 en Herman en Jan in onduidelijke stellingen nog bezig. Wie weet, wie weet…

DSC_9388

Jan aan bord 3 met wit probeerde de partij in overzichtelijk vaarwater te houden. Had geen voordeel uit de opening direct. Maar kon met enkele nauwkeurige vervolgzetten de partij in redelijk remise-vaarwater koersen. Hier geen spectaculaire stellingsbeelden, maar heldere en overzichtelijke stellingspatronen. Zodoende kwamen beide spelers ook de remise overeen en zij tevreden en team tevreden.

Dus: 1½-1½ dus.

DSC_4155 (22)

Op naar bord 2 met Herman met zwart. Die kreeg met zwart een soort Konings-indische attack te verdedigen. Wit speler houdt koning voorlopig in het centrum, stoomt op met de h-pion en probeert de reeds gerocheerde en gefianchetteerde koningsstelling van zwart via open lijnen te creëren het vuur na aan de schenen te leggen. Maar Herman kon op de damevleugel en het centrum actief worden. Zo ontspon zich een tweesnijdend en spannend slotduel van deze bekerwedstrijd. De verwikkelingen waren groot en plannen niet altijd in hun verre consequenties wellicht te overzien. Als Herman iets eerder een verdere opmars van zijn a-pion had gespeeld, dan….

Het ging net even anders en uiteindelijk resteerde een net verloren eindspel.

Zie ook het verslag van Assen: http://www.schaakclubassen.nl/externverslag.php?seizoen=1819&team=0&ronde=11

Of het verslag van Jan van Os op de website de Schaakreporter: https://deschaakreporter.wordpress.com/2019/03/30/halve-finale-nosbo-beker/

Einduitslag: 2½-1½ derhalve in het voordeel van Assen.

Assen1 -ESG1

Assen gefeliciteerd!

 

Er werd na afloop nog veel na-geanalyseerd en even gezellig nagezeten. Met opgeheven hoofd keerden we huiswaarts. Moe doch toch redelijk voldaan.

De andere halve finale zal vast ook een thriller geweest zijn tussen Sissa en LOS. Daar moest een tie-break met snelschaken de beslissing gaan brengen. Uiteindelijk trok LOS daarin aan het langste eind.

Finale wordt dus: ASSEN tegen LOS (voormalig Sissanen)

Verslag van Teamcaptain: Evert

45015463954_e071e90591_z

Eén reactie op “Prachtige halve finale Nosbo-beker tegen Assen brengt ESG net geen finaleplaats

  1. Pingback: Halve finale NOSBO-beker | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 30, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: