Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De internecompetitie; ronde 24

ronde 24

In de 24e ronde was er één topduel, die tussen clubkampioen Marcel Struik en de huidige koploper Herman Vos. Marcel schoot gelijk, zoals wij hem kennen uit de startblokken en Herman was daar ook niet “vies” van. Gevolg dat Marcel de toren h8 wist te verschalken en Herman een witte paard, welke op b5 bivakkeerde, tot zich nam. Daarbij verkreeg hij wel een mooie kansrijke aanval, maar zijn koning was ook erg zwak. Eigenlijk jammer dat in zo’n stelling dan tot remise besloten werd, maar ook wel weer begrijpelijk, daar de risico’s voor beide spelers wel erg groot was.

 

Marcel-Herman 1-4-19

Maar door dit resultaat heroverde onze huidige kampioen de koppositie weer van Herman. Maar ook nu is het onderlinge verschil zo klein dat komende week -na de volgende ronde van komende maandag – wel eens weer een wisseling van de wacht kan plaatsvinden aan de kop…..

Intussen had Douwe in een Benoni tegenstander Fred al van zich afgeschud. De zwartspeler speelde te vroeg en voorbarig f5 en dat werd gelijk afgestraft. Daarna kwam Fred niet meer in zijn spel en kon wit het punt erg gemakkelijk binnenhalen.

Bastiaan dicteerde de strijd tegen Raymond, maar had wel een “engeltje”  toen wit verzuimde om het zwarte paard op e7 te nemen. Na Dxe7 kon dan eenvoudig Pxd4 gespeeld worden en was het nog knap lastig geweest voor zwart om het punt te kunnen veroveren.

Raymond - Bastiaan 1-4-19

Sebo verkreeg al vrij snel het initiatief tegen Hans, won materiaal en gaf daarna zijn tegenstander geen enkele kans om zich terug te kunnen vechten in de strijd. Op solide basis werd deze partij door de zwartspeler dan ook in winst omgezet.

Marcelis had intussen van Edwin gewonnen, al ging dat ook niet zo gemakkelijk, vooral nadat wit ineens een stuk minder bleek te hebben. Er werd gezellig verder gespeeld en mocht begeleidster Rolina de partij overnemen van de moe gestreden zwartspeler. Maar het leed was al geleden en Marcelis – die op dat moment een fraaie aanval bezat – wist daar dan wel raad mee.

Van andere aard was de partij tussen Arjen en Jan. Een prachtig gevecht dat zich op de k-vleugel afspeelde en waarbij wit een open h-lijn dreigde te verkrijgen. Echter zwart bleef op zijn hoede en wist de gevaren die toch talrijk waren voor hem af te weren en met veel moeite een remise te bewerkstelligen. Voor Arjen een mooie opsteker, daar hij in dit soort stellingen nog geen ervaringen heeft weten op te bouwen.

20190401_212938(1)

Dan komen wij bij Anneke tegen Klaas. Het was een mega-gevecht voor de witspeelster; eerst een pion winnen en later ook nog eens een kwaliteit. Genoeg voor de winst zult u denken; dat klopt ook helemaal, maar erg gemakkelijk ging dat niet. De verdediging van Klaas was hardnekkig tot dat de pionnen op de Dame-vleugel waren opgeruimd. De witte K begon zijn opmars, de toren joeg de zwarte K achteruit en mat of stukwinst dreigden, maar er was ook nog een vrije h-pion en die was niet meer tegen te houden, waarop zwart zich gewonnen gaf.

Sergei en Quinten speelde een leuke partij maar hielden elkaar heel lang in evenwicht. Zwart drong met zijn K sterk op, maar wit anticipeerde daar heel erg venijnig op; gevolg dat beiden een nieuwe Dame kregen aan de voor hun overzijde van het bord. Maar ook daarna was het weer een evenwichtige partij en remise kon niet uitblijven.

20190401_212908 (2)

Voor Hetty was dat een mazzeltje, als vervangster voor de op vakantie zijnde Geke waren haar werkzaamheden om ± 23:00 uur al afgelopen; een zeldzaamheid in ons schaakleven….

Tot slot nog even de 24e tussenstand van onze interne zoals die is berekend door de computer.

ronde 24 stand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 3, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: