Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest nipt van Tjonger Aa Linde

ESG mocht zaterdag naar het plaatsje Onna. Dat ligt tegen Steenwijk aan. Tjonger Aa Linde is een samenwerkingsverband van een drietal schaakverenigingen in het stroomdal van drie riviertjes (Tjonger, Aa en Linde). Dat de afkorting TAL ook kan verwijzen naar een van de grootste schakers aller tijden zal wel toeval zijn.

Het gaat om de verenigingen WES (Wolvega), Heerenveen en Steenwijk. Drie verenigingen die alle drie in de Friese Schaakbond zitten. Het was een mooie zaal met als enige nadeel dat er niks te eten was. Gelukkig kwam Henk van der Meer van Groninger Combinatie 5 (spelend tegen TAL 2) met een pak stroopwafels. Henk daarvoor nog mijn dank.

De wedstrijd begon voorspoedig voor ons. Jan kreeg al in de opening een stukoffer (tegen twee pionnen) om zijn oren. Normaal niet voldoende maar hij moest wel vrezen voor een pionnenaanval op zijn koning. Net op tijd kreeg hij wat tegenspel op de damevleugel. Een vergiftigde pion leidde tot ruil van dames en paarden. Maar daardoor kwamen er wel twee vijandige torens op één diagonaal. En het stuk meer voor Jan was nu net een loper die op die diagonaal verscheen. Gevolg kwaliteitswinst. Met twee torens tegen één toren was het daarna een kwestie van uitschuiven (0-1).

Geert speelde een degelijke partij, maar zijn tegenstander deed dat ook. Het gevolg een vroege remise. Eigenlijk valt er verder weinig te vertellen over deze partij, althans niet door mij. (0,5-1,5).

Over de partij van Douwe valt wel wat te vertellen. Een speculatief stukoffer van de tegenstander leidde tot een pionnenwals die Douwe weer een stuk kostte. Douwe stond lekker met een vijandelijk paard op g6 die lekker in de penning stond. Even de zaal uit om mijn partij te analyseren en ik kom terug en de spanning is uit de partij en de heren besluiten tot remise. Hier zal uit de analyse wel iets te halen zijn dacht ik. (1-2).

Dan Marcel. Zijn tegenstander baalde al na twee zetten van Marcel. Wat een uitstraling heeft die langzamerhand. Het lijk Kasparov wel die alleen al met zijn blik de tegenstander versloeg. Marcel doet dat niet met zijn blik. Hij laat zijn zetten spreken. De tegenstander speelde vervolgens de opening niet geweldig. Hij bleef daardoor met een onontwikkelde damevleugel zitten. En dat betekende dat in de strijd op de koningsvleugel hij een toren en een loper achterstond. Ik zou graag zeggen dat Marcel vervolgens subliem won, maar daarvoor was het te makkelijk. Met gewoon goede zetten spelen werd de tegenstander opgerold. (1-3)

De borden bij langs lopend kon het wel eens 4-4 worden. Ton stond er slecht voor, Evert een pionnetje achter en Bastiaan en Almar misschien remise. Helaas liep het anders. Vlot achter elkaar werden er drie partijen opgegeven.

Ton kon het inderdaad niet bolwerken. Kwam te veel materiaal achter. En dat terwijl hij niet eens geofferd had. Nee, het is niet Ton’s seizoen. Volgend seizoen maar beginnen met een overwinning. Dat geeft ruimte.

Bastiaan ging ten onder aan een paard die op c3 werd gezet en daardoor verhinderde dat hij c3 kon spelen. Hierdoor stond d4 ongedekt en toen Bastiaan dat een moment vergat, verdween deze van het bord. En het was wel een belangrijke pion. Vervolgens werd het paard op c3 gepend en dreigde zwart met d5-d4 deze op te halen. Er was geen redden meer aan.

Ook Evert redde het niet. In onderstaande stelling dacht ik nog dat zwart zich kon redden met Toren naar e4. Evert speelde echter Th8 en toen kwam Dc7 schaak. Bij de verwikkeling die daardoor ontstonden verloor Evert een tweede pion en ook al zijn kansen op remise. (4-3).

Bleef over Almar. Die is ook niet geweldig op dreef, maar in deze partij is hij niet in gevaar geweest. De stelling was echter niet zo goed dat er op winst gespeeld kon worden. Hij moest berusten in remise. Almars zwart partijen werden allemaal remise en de witpartijen gingen verloren. Benieuwd welke kleur hij in de laatste ronde krijgt. (4,5-3,5)

De uitslagen van de andere wedstrijden in onze poule waren niet zo gunstig als gehoopt. We hadden voor deze ronde 4 teams onder ons staan. Drie op 2 punten en 1 op 3 punten. Daarvan moeste Schaakwoude 2 (4pnt) tegen Philidor 1847 3 (3pnt). Dat werd een overwinning voor Schaakwoude (4,5-3,5). Schaakwoude komt kwa matchpunten langszij, maar ze hebben 2 bordpunten minder dan ons. Staunton 2 won van het vierde van de Groninger Combinatie (4,5-3,5) en staat een half bordpuntje voor op ons. De derde vierpunter Sneek 2 wist een gelijkspel tegen Qonnected-Hardenberg 2 op te halen en komt nu op een matchpunt en een bordpunt van ons.

Dat lijkt allemaal gevaarlijker dan het is. Philidor 1847 is gedegradeerd want kan niet meer op 6 punten komen. Sneek 2 moet nog tegen LOS en dan mag je verwachten dat LOS dat wint. Schaakwoude moet tegen het derde van de Groninger Combinatie. Theoretisch kunnen beide teams natuurlijk winnen van de nummers 1 en 2 en wij kunnen dik verliezen. Lijkt niet realistisch, maar laten we voor de zekerheid in onze laatste wedstrijd tegen Qonnected Hardenberg 2 minimaal een gelijkspel halen. Die hebben al vier keer gelijkgespeeld dus statistisch hebben we een grote kans.

Trouwens LOS en Groninger Combinatie 3 hebben gelijkgespeeld. Los heeft dan wel 14,5 bordpunt meer, maar om kampioen te worden zullen ze toch echt moeten winnen. Wat dat betreft is dit gelijkspel gunstig voor ons.

meer foto’s ook van TAL2-GC5

Daarna hebben wij nog een “inval” gedaan bij de Chinees Da Xin waar het eten ons goed liet smaken. De foto’s werden door “onze gastvrouw” Ping gemaakt.

DSCF0336 (2)

 

 

 

 

Eén reactie op “ESG verliest nipt van Tjonger Aa Linde

  1. douwe
    april 14, 2019

    Die penning was weliswaar gevaarlijk en op dat moment leek het er op dat die mij een mooi voordeel gaf, maar ik kon niet verhinderen dat Auke op een bepaald moment Lf5 kon spelen en daarmee die penning kon neutraliseren. Ik moest die loper wel nemen om niet in slechtere stelling terecht te komen waarna de dames ook van het bord gingen. Daarna was de partij naar mijn idee echt “pot” remise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 13, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: