Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Gelijkspel bij Lewenborg 1 – ESG 1

In de laatste ronde van de Nosbo-competitie “nieuwe stijl” hebben wij Lewenborg net onder ons weten te houden. Gemakkelijk ging het niet: Met hangen en wurgen hebben wij net 4-4 kunnen spelen. In deze competitie is er dit seizoen geen degradatie/promotieregeling. De teams worden in het volgende seizoen weer op speelsterkte ingedeeld. Deze regeling duurt zolang de pilot voor de 4e en 5e klasKNSB, welke dit seizoen werd ingevoerd. Ook het komende schaakjaar kunnen wij nog in die 4e/5e klas van de KNSB-competitie spelen, daarna beslist die bond of die invoering van de laagste klassen blijvend zal zijn.

Evert en Ton hadden al op 9 april vooruit gespeeld en dat was in 1-1 geëindigd. Evert won vrij gemakkelijk van Jan Wiebe terwijl Ton het toch een stuk lastiger had tegen de minder gerate tegenstander. In de opening stukverlies tegen 2 pionnen; daarna beter te komen staan en klaar voor het uitdelen van de genadeklap. Die komt niet; Boudewijn Hoogeboom countert scherp en doet daarna een remise aanbod welke door Ton wordt afgeslagen. Een blunder volgt en het is over en uit.

In het vervolg van die wedstrijd tegen Lewenborg kwam Douwe in een voor hem onbekende variant van het Catalaans terecht met voor zwart lange rokade en waarbij Marcel Pou enig overwicht had op de d-lijn en wit druk oefende op de (zwakke) e-pion. Het werd tenslotte remise overeen gekomen in een stelling waarin beide spelers zich niet al te zeker in voelden….

Geert had kort daarvoor al gewonnen van Albert Prins. Onze speler kwam goed uit de startblokken, creëerde met wit een licht overwicht en wilde de druk wat opvoeren toen zijn tegenstander pardoes een toren weggaf..

Willem speelde zo te zien een leuke partij tegen Aldert-Jan Grashuis met wit als aanvallende partij, maar zwart had mooie countermotieven. Op moment dat de ESGer dacht zijn “slecht” opgestelde loper op d3 te kunnen activeren kwam zwart met de tegenstoot f5 in die Konings Indiër, waarop dat stuk weer terug moest naar d3. Zwart speelde daarop pion f5 verderop waarop na een korte combinatie die pion wist te veroveren. Het slot was weer voor zwart, die toch een actiever stukkenspel had en middels een loperoffer op h3 remise kon afdwingen middels eeuwig schaak.

Jan “vergat” even in de opening dat zijn L eerst naar f5 moest voordat hij e6 zou spelen. Daarna liep hij tegen Hiddo Zuiderweg achter de feiten aan, al zag het er op een aantal momenten er naar uit dat onze speler zich toch weer uit een netelige positie zou kunnen redden. Nadat de Dames op g5 er af waren gegaan, werd later die pion erg kwetsbaar en sneuvelde dan ook. Dat was het begin; wit dicteerde de strijd en zwart werd terug gedrongen. Al kon Jan met zijn toren nog binnendringen, Na een aantal schaakjes was het over en uit.

Sergei kwam met zwart als invaller tegen Douwe Pol in de opening een pion achter, maar was in het middenspel toch goed bezig om zich daarvan te herstellen. Maar wit liet zich niet van de wijs brengen, kon zijn druk ondanks alle tegenwerking van onze zijde handhaven en wist uiteindelijk – helaas voor Sergei – een eindspel te bereiken waarbij de K van zwart net even te slecht stond en promotie van één der witte pionnen niet meer kon verhinderen.

Met nog één partij die aan de rol was en met een 4-3 achterstand moest Marcel winnen tegen Klaas Dijkhuizen. Hij stond de gehele partij al beter; had zwart in de houdgreep; maar kon steeds net niet de genadeklap uitdelen. Pas in het verre eindspel wist de onze speler zijn betere positie te versterken door winst van een tweede pion. Ondanks een aantal schaakjes kwam zwart er daarna niet echt meer aan te pas; wit bezat volledige controle over de partij en speelde dat niet alleen mooi, maar ook heel sterk uit!

uitslag ESG1 7e ronde

Daarmee werd Marcel tevens topscorer van het eerste team met 4-7 en dat na een zeer slechte start start van 0 uit 3!!

tabel esg1 7e ronde

3 reacties op “Gelijkspel bij Lewenborg 1 – ESG 1

 1. schaakjan
  april 17, 2019

  In de eindstand hebben Jan en Willem 3,5 punt in plaats van de 3 die er staat en Ton heeft er 2,5.

 2. douwe
  april 18, 2019

  Klopt, de kolombreedte in Exel gaf nog wel de halfjes bij Herman en Evert aan, maar niet bij niet bij Jan, Willem en Ton. Dat is nu verholpen en staan de juiste scores vermeld.

 3. Govert
  april 19, 2019

  Volgens de stukken [alv 21-9-2018,p.6] op de Nosbo-site zijn jullie wel degelijk aan een degradatie ontsnapt. Maar wellicht ben ik niet op de hoogte van verdere besluiten:

  “Tijdens deze twee jaar zal er een gedeeltelijke promotie-degradatie zijn voor de laagst eindigende teams in de hoofdklassen en de kampioenen van de eerste klassepoules. Als een kampioen v/d 1e klasse niet wil promoveren, zal er een hoofdklasseteam minder degraderen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 17, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: