Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Op maandag 24 juni was de laatste clubavond van dit seizoen gepland en dat was ook wel te merken. Een heerlijk zomeravondclubavond waar gezelligheid voorop stond. En…er waren toch nog 12 leden gekomen ondanks het mooie weer.

DSC_4622 (2)

Gezellig tegen elkaar spelen, dat was het kenmerk van deze avond en dat lukte uiteraard ook. Gezellig speelde Klaas en Jan, zoals altijd, tegen elkaar want zij houden niet zo van het vluggeren als de rest van de leden die aanwezig waren. Zij spelen liever een paar partijtjes zonder tijdsdruk en gezellig kletsen met hun beiden. Dat lukte ook op die avond uiteraard weer.

DSC_4621 (2)

Dan ging het schaken bij de overige tien spelers er heel anders aan toe; 9 ronden 5 minuten per persoon per partij of gewoon 5 min. pppp. Maar na ronde 1 hadden de “toppers” gelijk al een eerste slag gewonnen door hun concurrenten naar huis te sturen. Maar; na de eerste ronde ineens een handicap want er werd zomaar besloten om in de beginstelling de Lopers en Paarden om te wisselen. Dus de Lopers op de b- en g lijn en de Paarden naar de c- en f lijn. Mede daardoor kregen wij wel hele bijzondere partijen op het bord. We kregen wel heel erg vreemde openingen met die rare opstelling. De derde ronde bracht ons even weer terug naar een ronde met de normale opstelling om vervolgens in de 4e ronde T en P te wisselen. Zo kregen wij in die ronde wederom knotsgekke partijen op het bord, met jawel…korte rokades,  want dat mocht vanavond ook nog eens….

In die “knotsgekke” ronden ronden werden weer andere ‘toppers” pootje gelicht en zo was na 4 ronden de tussenstand: Jan 4-4 gevolgd door Wim, Willem en Ton, ieder met 3 uit 4.

De 5e ronde gingen we weer schaken zoals dat hoorde, maar in ronde 6 zagen wij ineens dat de koningen en de dames van plaats waren geruild. De stand was in die twee ronden behoorlijk op zijn kop gegooid, Jan verloor twee keer terwijl Marcel, Willem en Ton gewoon door gingen met waar zij wel goed in zijn; het winnen van hun partijen. De stand: 1/2 Willem en Ton  met 5 uit 6 direct gevolgd door Jan en Wim; 4-6 Marcel en Douwe mochten zich wel als uitgeschakeld beschouwen met hun schamele 3 uit 6.

Was de 7e ronde opnieuw zoals het schaken is bedoeld, in de 8e ronde moesten de Dames ruilen met  de posities van de Torens op de h-lijn. Ook dat leverde weer fraaie en ook ongebruikelijke stellingen op. Verrassend genoeg ging Ton gewoon door met het winnen, nu tegen mede koploper Willem en boekten twee van “vele” achtervolgers goede resultaten. Zo ging Marcel kopje onder tegen Wim, die op zijn beurt…remise speelde tegen Hans! Echter de strijd zou gaan tussen Ton en Willem met als concurrent Jan, die bij verlies van Ton in de laatste ronde door zelf te winnen nog gedeeld eerste kon worden.

Maar dat gebeurde dus niet; Willem won “gewoon” van Jan van uit een stelling waarbij de koningen in de hoek werden geplaatst – zoals je vroeger op school wel eens in de hoek moest staan als je iets had gedaan wat je niet mocht doen of iets had verzuimd om te doen..huiswerk maken bijvoorbeeld. De Toren nam daarop de plaats in van de Koning. Ton speelde dus tegen Douwe en voordat laatstgenoemde het in de gaten kreeg, had de koploper de K van zijn tegenstander al in een matnet gevangen gezet. Zelfs een Dame-offer hielp niet meer… Ton werd dus zeer verdiend winnaar van deze knotsgekke schaaktoernooitje.

laatste clubavondtoernooi

 

Daarna werd er nog door diverse leden nog gewoon gevluggerd, waarbij ook Herman -die later was binnen gekomen – ook meed deed. Die wedstrijd werd een prooi voor Herman, die al zijn partijen won. Jan werd tweede gevolgd door Douwe (3e)

Nu is er even rust in schaakzaal van het ESG, maar op het einde van de zomer gaan zij vanaf maandag 26 augustus weer verder waar zij nu gebleven zijn; schaken! Maar eerst zal er op die avond dan nog vergaderd worden; dan staat de ALV op het programma, gevolg – als dan er nog tijd over is – jawel schaken!!! Want daar komen wij voor…………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 26, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: