Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest weer van Schaakwoude

P9920789Vorig jaar verloor ESG in eigen huis van Schaakwoude 2 met 5,5-2,5. Ook dit jaar ontvingen we de friezen uit Damwoude in eigen huis. En ook dit keer ging het verkeerd.

De eerste die verloor was Ton. Een gepende paard was de boosdoener. Die kon niet weg omdat dan een toren van het bord verdween. Het paard werd aangevallen door een pion en verdween van het bord. Daarna ruilde de tegenstander vakkundig de overige stukken en ja dan is er geen eer meer te behalen.

Quinten was de tweede die zijn tegenstander de hand moest schudden. Hij had een pion geofferd voor initiatief. Dit initiatief leverde echter geen resultaten op. De tegenstander verdedigde koeltjes zijn stelling. Ook hier werd er afgeruild en ontstond er een kansloos eindspel voor Quinten. Die besloot terecht om er de brui aan te geven. (0-2)

P9920790Het zag er toen somber uit voor ESG. Gelukkig wist Sergei de wedstrijd weer spannend te maken. Sergei won ten koste van een stuk de toren op a8. De loper die daardoor op a8 kwam te staan kon niet weg. Persoonlijk denk ik van een snelle blik dat d5 beter was geweest dan e5. Met d5 had de loper op c6 een vluchtveld gekregen. Sergei koos voor e5 en de loper moest zich toen offeren voor een pion. Sergei kreeg daardoor een toren en twee pionnen tegen het loperpaar met beide een dame en een paard. Normaal goed voor het loperpaar maar het loperpaar werd niet goed uitgespeeld. En de torens gingen wel aanvallen en konden de overwinning binnen halen (1-2)

Wim heeft ergens gewonnen gestaan volgens de schakers van Schaakwoude, maar of dat ook zo is geweest. Ik vond Wim wel beter staan, maar de afwikkeling leidde tot remise. Ook Douwe speelde remise in een stelling waarbij één van zijn torens wel op een rare plek was beland. Optisch leek wit goed te staan, maar wit kon geen winst vinden en de partij eindigde in herhaling van stelling.(2-3)

Bastiaan ging in tijdnood ten onder. Had zich goed ingegraven en de stelling was moeilijk te kraken. Zelfs het verlies van een kwaliteit was nog niet dodelijk. Het verlies van een pion daarna was wel dodelijk. (2-4) Aan de bovenste twee borden dus zaak om twee punten te scoren.

P9920791Dat lukte Jan na een zeer lange partij. In het begin twee spelers die de stukken wel ontwikkelden, maar het aanpakken van de tegenstander bleef vooralsnog achterwege. Toen de tegenstander van Jan met f5 als eerste ten aanval trok begon het spannend te worden. Dankzij de tijdnood van de tegenstander wist Jan te profiteren. Na wat ruil bleef er een lopereindspel over. Beide hadden een witte loper en zes pionnen. Maar Jan had geen pionnen op wit en de tegenstander wel één. Na een onoplettenheid van Jan (Ld3 ipv g3) leek de winst weer verder weg. De tegenstander speelde echter wat mindere zetten en toen kon Jan afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Daar moesten nog wel even 20 nauwkeurige zetten voor worden gespeeld.

Marcel onze grote man van vorig seizoen heeft kort het betere van het spel gehad. Hij verloor (offerde?) ergens een stuk en kreeg weinig tegenkansen hoewel de vijandelijk koning open en bloot in de hoek stond. Toen de torens werden weggejaagd van de f-lijn was het eigenlijk voorbij. Er werd nog lang gespeeld om te kijken of die open koning bedreigd kon worden. Marcel gebruikte hiervoor al zijn bedenktijd maar moest tegen zes uur zijn koning omleggen.

Normaal zie je dan de tegenstander snel vertrekken, maar Marcel en zijn tegenstander bleven nog lang analyseren.

Weer een slechte start dit jaar. Positief gezien kun je ook zeggen dat we een half bordpuntje meer scoorden dan vorig jaar. Als we dit volhouden dan komen we boven in de middenmoot.

verslag Schaakwoude

ESG Emmen 1

Schaakwoude 2

Struik, M. (Marcel) 1990 Heide van der, G. (Gerben) 1842 z-w 0 – 1
Os van, J.C. (Jan) 1867 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1851 w-z 1 – 0
Többen, D.Y. (Douwe) 1841 Visser, W. (Wytze) 1811 z-w ½ – ½
Fokkens, W.G. (Wim) 1778 Broersma, S. (Sven) 1751 w-z ½ – ½
Os van, B. (Bastiaan) 1681 Torensma, C. (Christian) 1778 z-w 0 – 1
Selten, A.W.M. (Ton) 1702 Bloemsma, W. (Wesley) 1806 w-z 0 – 1
Nijland, Q. (Quinten) 0 Heikamp, F. (Folmer) 1731 z-w 0 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei) 1532 Verf, F. (Fedde) 1659 w-z 1 – 0

Gemiddelde Rating:

1770

Gemiddelde Rating:

1779

3-5

 

Eén reactie op “ESG verliest weer van Schaakwoude

  1. Pingback: KNSB de eerste ronde !!! | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 28, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: