Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 speelt gelijk

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen, tafel, schaken en binnenESG 2 heeft de eerste wedstrijdpunt binnen. De wedstrijd werd op verzoek van JH Kruit een week eerder gespeeld dan het competitieschema. Het werd een wedstrijd die alle kanten op had kunnen gaan. Het werd uiteindelijk twee keer winst, twee keer verlies en twee keer remise.

Vorig jaar werd er verloren doordat wit vijf keer won, waarbij één witspeler van ESG niet tot winst kwam. Dat vroeg natuurlijk om revanche.

De eerste winst was voor JH Kruit. Sergei verblunderde een stuk en wel zodanig dat gelijk zijn hele stelling instortte. Geen schande om van de kopman van JH Kruit Geert van der Lei te verliezen, maar op deze manier is niet leuk.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, zitten en tafelOp bord 2 verloor Anneke in de opening een pion. In het vervolg zette de tegenstander haar stevig onder druk, maar de genadeklap kon hij niet vinden. Hij bleef de druk opvoeren en Anneke werd teruggedrongen en kon alleen hopen dat hij de verkeerde genadeklap zou vinden. Helaas nam Anneke een vergiftigde pion op c4. De tegenstander kwam met een klassieke dubbele aanval op de toren op c4 en de pion op h7. Het was nog net niet mat, maar de koning kon ook niet echt wegkomen. Een koning op e7 is niet veilig. Met d6 werd de koning naar voren gelokt en toen vielen de stukken als rijpe appelen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelArjen op bord 6 bracht de spanning terug in de wedstrijd. De hele tijd leek de partij in remise te eindigen, maar kleine foutjes brachten het oordeel steeds aan het wankelen. De laatste fout werd gemaakt door de tegenstander. Hij ruilde de laatste stukken af in de veronderstelling dat de koning van Arjen te laat zou zijn. Die was echter op tijd doordat Arjen iets anders de stukken terugpakte dan de tegenstander had gedacht. (goed gespeeld door Arjen),

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en binnenMarcelis op bord 7 maakte de stand gelijk. Hij offerde in het begin al zijn loper op f7 (niet aangenomen), later nog een keer een kwaliteit op d1 (niet aangenomen) en later nog een kwaliteitsoffer op d6 (opgegeven). U snapt het al. Marcelis in de aanval en hij bleef de aanval volhouden op de zwarte koning. Die kon geen veilige haven vinden. Kwam steeds in de penning te staan. Een goede partij van Marcelis en een genot voor de toeschouwers.

Sebo op bord 3 zag een röntgenaanval te laat en verloor daardoor een pion. Het werd vervolgens een moeizame verdediging. Sebo rechtte zijn rug en bleef geconcentreerd spelen. De tegenstander wist weliswaar met zijn pluspion oprukken naar de zesde rij, maar Sebo zette zijn Koning en zijn loper goed neer. Hierdoor kon de tegenstander niet meer winnen. Een zwaar bevochte remise dus.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelToen was op bord 4 Hans nog bezig. Hij kreeg een koningsaanval over zich heen die ternauwernood afgeslagen kon worden. In de tijdnoodfase gaf de tegenstander een paard weg op c4, maar kreeg een zeer gevaarlijke aanval over de e-lijn. Hans besloot daarop het stuk terug te offeren. Alle toeschouwers genoten van dit offer want het zou een toren opleveren. Helaas had Hans alleen oog voor het binnendringen van de vijandelijke dame bij de onverdedigde koning. Hij had niet gezien dat de dame na nemen van de toren gepend stond en dus niet op koningsbezoek mocht. Daarna werd de partij remise gegeven.

Over het geheel genomen is het gelijkspel een terechte uitslag. Er had meer ingezeten, maar het had ook minder kunnen zijn.

2 reacties op “ESG 2 speelt gelijk

  1. Marcelis
    oktober 6, 2019

    Mooi verslag met dank aan Jan van Os

  2. Pingback: Eerste klasse | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 1, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: