Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Hoogeveenchess (update ronde 6)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Hans en Arjen doen mee aan het toernooi in Hoogeveen. Slechts twee, terwijl wij in het verleden met wel 10 man aantraden. Zelfs als we Evert nog tot onze club rekenen dan is het dit jaar dus karig.

We mogen natuurlijk niet verwachten dat beide heren in de prijzen gaan vallen. Als je als 49e en 51e geplaatst bent dan is de kans toch wel heel erg klein.

Zesde ronde: Donderdag was het ‘s-ochtends mooi weer. Het zonnetje scheen en het was 18 graden. Vandaar dat ik wat later naar Hoogeveen ging. En Hans en Arjen gingen daarom waarschijnlijk op tijd naar huis. Meestal blijven ze genieten van het commentaar. Ik kan daarom alleen melden dat Arjen en Hans beide verloren. Hans van Lukas Kosse die blijkbaar vandaag geen torens weg gaf. Arjen verloor van Jan Schut. Die heeft nu twee punten gekregen van ESG’ers. Morgen mag Hans tegen Flora Gaeta-de Vries. Die moest in de derde ronde tegen Arjen, dus Hans kan de heenweg gebruiken om zich voor te bereiden. Arjen mag tegen de 11-jarige Lauri Maris, die in de tweede ronde remise speelde tegen Hans alleen met de andere kleur.

Evert speelde vandaag remise en staat nu met negen andere spelers op de zevende plaats. Twee overwinningen kunnen hem nog in de buurt van de prijzen brengen. Morgen mag hij tegen de bij mij onbekende Marsel van Hoorn. Geen makkelijke want die heeft al gewonnen van Stef van Kesteren en van Taco van de Poel. En niet te vergeten ook van Arjen (in ronde 1).

Vijfde ronde: We zijn nu over de helft. De amateurs spelen namelijk maar 8 ronden. Van zaterdag tot en met zaterdag. Arjen mocht tegen de tegenstander van Evert gisteren en Hans mocht tegen de tegenstander van Arjen gisteren. Hoe dat komt weet ik niet, maar in het verleden hebben we dat vaker gezien. Tegenstanders zeggen wel eens: Weer een ESG-er?. Zowel Arjen als Hans verloren. Arjen bereikte nog een iets slechter staand dameeindspel welke waarschijnlijk wel remise was. In de praktijk achter het bord is dat lastiger aan te tonen. Hans werd naar eigen zeggen van het bord geveegd. Evert speelde remise tegen Foppe Jan Montsma 85 jaar oud. Maar bij ESG hebben we ook wel eens een kampioen gehad van 85 jaar (Cor Douwes). Evert heeft nu 3,5 maar met nog 3 ronden te gaan is een prijs nog mogelijk. Om de kans daarop in stand te houden moet hij morgen winnen van Jaap van der Graaf. Hans mag tegen Lukas Kosse die vandaag zijn eerste punt haalde. Arjen mag tegen Jan Schut die ook al tegen Hans heeft gespeeld.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelIn de vierde ronde won Arjen gelukkig. Tegen de sterke jeugdspeler Leon Niemeijer verloor hij een stuk. Gelukkig lette Leon even niet op en toen kwam het paardvorkje op f2 wat de dame opleverde. daarna maakte Arjen het goed af. Jans speelde remise. Evert won van Mark Benninga van Hardenberg.

In de derde ronde extra aandacht voor de jarige Evert. Die haalde zijn tweede punt op. Maakte vooraf al de opmerking dat hij op zijn verjaardag nooit verloren heeft en maakte dat ook dit jaar waar. Evert verloor de eerste ronde van een op papier zwakke tegenstander. Die heeft intussen wel al zijn drie partijen gewonnen en staat mede aan kop. De vraag is dus of zijn rating wel betrouwbaar is.

Arjen haalde zijn eerste punt binnen. Dat ging eenvoudig. Hans verloor weer eens geheel onnodig. Pleegde een subliem stukoffer en kreeg hier maar liefst vijf pionnen voor terug. In plaats van de winst binnen te halen gaf hij echter de ene na de andere pion weer terug en dan sta je een stuk achter.

In de tweede ronde ging het nog beter. Hoewel Arjen weer niet tevreden was. Fouten maken hoort bij het schaken

Commentaar Arjen: Vandaag verloren terwijl ik beter stond en had moeten winnen. Eén verkeerde zet en mijn tegenstander heeft opeens mat in 5 en jammer genoeg zag hij dat ook. Balen, maar morgen weer een nieuwe kans.

Van Hans kreeg ik een opgestoken duim dus ik dacht dat hij gewonnen had. Het bleek echter om een remise te gaan tegen Lauri Maris (1600).

Morgen mag Hans tegen Jan Schut en Arjen tegen Flora Gaeta-de Vries

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken, tafel en buitenIn de eerste ronde verloren beide heren volgens verwachting. Hans verloor van een weteldkampioen. Wereldkampioen dammen Georgiev zorgde er voor dat Hans de fout in ging. Volgens Hans gaf hij zomaar zijn belangrijkste pion weg en stortte zijn stelling toen in elkaar. Arjen bleef lang gelijk op gaan, maar koos uiteindelijk het verkeerde plan

Commentaar Arjen: Helaas net als vorig jaar in de 1e ronde verloren. Gezien het knsb-ratingverschil (1263 tegenover 1673) geen grote verrassing, maar tot zet 30 was er een kansje op remise, meer zat er gedurende de partij eigenlijk ook niet in. Na zet 30 ging het vanwege de tijdsdruk mis en kwam mijn tegenstander een stuk voor te staan. Naderhand liet Jan van Os in de analyse nog even zien hoe het gespeeld had moeten worden 👍🙂. Nog 7 ronden te gaan om een mooi toernooiresultaat neer te zetten.

Ja, bij analyses is het makkelijk om aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Maar achter het bord moet je kiezen. En ik kan wel zeggen dat zwart een zwakke pion heeft op d6, maar dan moet je nog wel de juiste zettenreeks berekenen. En ook zwart heeft kansen. maar inderdaad na 30 zetten stond Arjen met wit iets beter.

In de tweede ronde ging het nog beter. Hoewel Arjen weer niet tevreden was. Fouten maken hoort bij het schaken

Commentaar Arjen: Vandaag verloren terwijl ik beter stond en had moeten winnen. Eén verkeerde zet en mijn tegenstander heeft opeens mat in 5 en jammer genoeg zag hij dat ook. Balen, maar morgen weer een nieuwe kans.

Van Hans kreeg ik een opgestoken duim dus ik dacht dat hij gewonnen had. Het bleek echter om een remise te gaan tegen Lauri Maris (1600).

Morgen mag Hans tegen Jan Schut en Arjen tegen Flora Gaeta-de Vries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 20, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: