Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG begint weer met 4,5-5,5 verlies

De twee puntenleveranciers deze avond

Net als vorig jaar verloor ESG de eerste wedstrijd in de NOSBO-competitie met 5,5-4,5. Tegen Het Kasteel werd vorig seizoen nog flink uitgehaald, maar dit keer trok Het Kasteel verdient aan het langste eind. Natuurlijk is bij zo’n uitslag altijd discussie over als.. dan hadden wij misschien wel gewonnen. Maar als geldt niet in het schaken. Grote fouten vallen natuurlijk op, maar ook kleine foutjes hebben soms vervelende konsekwenties.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en tafelHet Kasteel had wat afzeggingen maar daar werden ze niet zwakker van. Maarten speelde dit keer mee en daardoor zou Paul Assen niet spelen. Door de afzeggingen van een aantal spelers moest hij toch wel meedoen. Jan had de eer om met zwart tegen hem aan te treden op bord 2. Het strijdplan van ESG was duidelijk. Aan de bovenste twee borden keepen en op de overige borden scoren.

De eerste die klaar was was Jan. Hij kende de opening niet en speelde niet de gebruikelijke zetten. Paul dacht dat hij mooi kwam te staan. Dat vond Jan ook en die ging daarom alles maar (laten) afruilen. Hierdoor bleef er een stelling zonder kraak en smaak over. Vandaar een snelle remise (na slechts 15 zetten).

We kwamen een hele tijd later aan de leiding door winst van Quinten aan bord 8. Hij speelde het toreneindspel beter dan zijn tegenstander en na wederzijdse promotie ook het dame+pion eindspel. Dat was een mooie meevaller want lang stond de tegenstander wat beter. Hierna volgden twee remises. Zowel Ton als Wim speelden remise. Ton had een geweldige aanval, maar die sloeg net niet door. Wim speelde een partij die nergens de remisemarge zal hebben overschreden. (2,5-1,5).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en schaken

Ik zag de bui echter al hangen want van de overige spelers stond alleen Jan Willem gelijk. De overige drie moesten knokken voor remise. Willem en Douwe stonden al veel materiaal achter en Marcel kwam na een afgeslagen aanval in een slechte dubbele toreneindspel terecht. Vandaar dat Jan Willem door mocht spelen (hij kreeg een remiseaanbod).

Willem raakte een toren kwijt en ondanks nog een tijdje spelen op hoop op fouten gaf de tegenstander de winst niet meer weg. Willem ging door tot mat. Douwe had een stuk weggegeven in zeer mooie stelling. Zo mooi dat de tegenstander er lang over moest doen om zijn stukken op de goede velden te krijgen. Toen dat gelukt was was het ook bij Douwe snel over. Toen verloor Marcel zijn eindspel en was de winst voor Het Kasteel (2,5-4,5)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen en tafel

Bleef over Jan Willem die tegen de jongste dame Waardenburg speelde. De uitslag was niet meer van belang dus kon hij gewoon met risico doorspelen. Heel voorzichtig werd een pion veroverd en vervolgens de vijandelijke vrij-pion in bedwang gehouden. Het paste allemaal precies. En dat allemaal in de 30 seconden per zet fase. De zwarte pionnen gingen naar voren en Jan Willem smaakte het genoegen om de tegenstandster mat te zetten.

Hoofdklasse B; Ronde: 1; Datum: vr 2019-10-18
Het Kasteel – ESG
1.
Vinke,M.A.(Maarten)
2165
Struik, M (Marcel)
1990
1
0
2.
Assen,P.J.H.(Paul)
2021
Os van,J.C.(Jan)
1867
½
½
3.
Broertjes,S.G.(Stephan)
1829
Többen,D.Y.(Douwe)
1841
1
0
4.
Waardenburg,M.D.(Marlinde)
1712
Brinks, JW( Jan Willem)
1919
0
1
5.
Snoeijer,A.J.(Jan)
1750
Fokkens,W.G.(Wim)
1778
½
½
6.
Wemmenhove,A.A.(Arjen)
1750
Boontje,W.(Willem)
1747
1
0
7.
Wal ter,G.(Gerjan)
1656
Selten,A.W.M.(Ton)
1702
½
½
8.
Akkerman,V.(Vincent)
1507
Nijland,Q.(Quinten)
0
1

Eén reactie op “ESG begint weer met 4,5-5,5 verlies

  1. Pingback: Hoofdklassen NOSBO | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 18, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: